Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için araç üzerinde bulunan çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir. Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Çekme belgeli aracın noter ücreti genellikle 500-600 TL arasındadır. Bu tutarlar ödendikten ve işlemler yapıldıktan sonra çekme belgesi kaldırılır.
Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL'dir.
Zorunlu trafik sigortasının olmaması, resmi olmayan araçların devlet plakası bulundurması, tescilsiz ve geçici belgesi seyir, araçta olması gereken işaretlerin eksik olması, muayene tarihinin geçmesi, izinsiz yolcu taşımacılığı araçların trafikten uzaklaştırılmasına neden olur.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
Çekme belgesine sahip olan bir araç çeşitli sebeplerden dolayı aracın trafikten çekilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Çekme belgeli araçların çoğu kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilir. Ancak bütün çekme belgeli araçların kazada hasar almış olduğunu söylemek doğru değildir.
Çekme belgesi kısaca aracınızı kullanım dışı bıraktığınızı, yani trafikten çektiğinizi, Trafik Müdürlüğüne bildirmenizi sağlayan resmi bir belgedir. Çekme belgesi aldığınız bir araç için araç vergisi ödemeniz veya sigortanızı yenilemeniz gerekmez.
MADDE 4 – (1) Kanunlarda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen ihlalleri nedeniyle trafikten men edilen, muhafaza altına alınması gereken veya bulunduğu yerden kaldırılması gereken araçların çekilip götürülmesinde öncelikle trafik kuruluşları ile kamu kurum veya kuruluşlarına ait çekici/kurtarıcı araçlar ...
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Son gelişmeler ile birlikte e-Devlet üzerinden çekilen araç sorgulama işlemi yapılabiliyor. Sistem üzerinden araç plaka bilgilerini girerek bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Yine son 5 yıla ait çekilen araç cezası e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleniyor.
Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır? Öncelikle aracı muayeneye götürebilmek için Trafik Tescil Şube'den Ek 33/A belgesi almalısınız. Bu belge ile çekme belgeli aracı 1 hafta süre ile trafiğe çıkarabilir ve işlemlerini hallettirebilirsiniz.
Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez. Araca kesilen trafik cezası ve otopark ücreti ödenerek araç otoparktan alınabilir. Aracın otoparkta kaldığı süre, gün bazında hesaplanarak ücreti sürücüden talep edilir.
Çekilen Araç Sorgulama İçin İlk Yol SMS
Farklı sebeplerle polis tarafından çekilen araçlar uzun süredir SMS üzerinden kontrol edilebiliyor. SMS yoluyla bilgi almak isteyenler PARK (boşluk) ARAÇ PLAKASI yazarak 1550 üzerinden bilgi alabiliyor.
Trafikten men cezasını kaldırmak için uygulayabileceğin birkaç farklı yol vardır. Araçtaki eksiklerin giderilmesi, otopark ve cezanın ödenmesi gerekir. Aldığın cezanın nedenine göre senden araç tescil belgesi, araç muayene belgesi, sürücü belgesi ve trafik sigortası poliçe belgesi istenir.
Zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafikten men edilmişse bu durumda da trafik sigortası poliçesini yaptırdıktan sonra kalkar. Men cezasının genel olarak kalkması için verilen cezanın ödenmesi gerekir. Aracı otoparkta olan sürücüler ceza sonrasında otopark ücretini öder ve aracını alabilir.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması nedeniyle trafikten men edilen araca verilen izin süresinin sonunda, aracın muayenesi yapılmadan trafiğe çıkarılması sonucunda araç sahiplerine 1.979 TL ceza verilir.
Trafikten Men Edilen Araca Ne Olur? Trafikten men cezası alan araca ceza yazılır ve bu ceza ödenene kadar araca el koyularak otoparkta tutulur. Aracın otoparkta tutulduğu günler içinse sürücüden ayrıca otopark ücreti talep edilir.
Çekme belgeli araç hiçbir şekilde trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkması yasaklanan çekme belgeli araç trafik polisleri tarafından fark edildiğinde direkt olarak cezai işlemler uygulanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında araç sahibine ceza uygulanmaktadır.
Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracı trafiğe sokmak için içinde bulunduğunuz yılın çekme belgesi olan aracı trafiğe sokma bedelini ödeyip plaka kağıtlarını teslim etmeniz.
Çekme belgesi olan araç satın alımı yapabilirsin. Hatta çekme belgeli araç daha uygun fiyatlı olduğu için bütçeni de rahatlatabilir. Ancak çok uzun süredir trafiğe çıkmayan bir araçsa muayene masrafı fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri