Aldığın fiyat X 1.37= Aracın ÖTV'li fiyatı. Kabaca aracın liste fiyatının 29500 olduğunu varsayarsak, 29500/1.37= siz aracı 21500'e almış oluyorsunuz. 29500-21500 = Yani şu an 8.000Lira ötv ödemek durumundasınız. Tabi engelli bir arkadaşımıza satarsanız bu cezayı ödemek zorunda kalmassınız.
Kişi aracını 5 yıl dolmadan satıyor. ÖTV'yi %90 engeli olan kişi muaf olduğu için satın alırken ödemedi. Aracın satışında ÖTV ödenecektir.
5 yılını dolduran aracı satmadan tekrar ötv muafiyetli araç almak için maliye açısından yasal bir engel yok, 5 yıl dolunca tekrar ötv muafiyeti hakkı doğar.
5 yılı dolmayan engelli araç satışı için ikinci yol ise ”Ötv” kapaması yaparak engelli aracınızı satabilirsiniz. Bunun için vergi dairesinin belirlediği Ötv tutarını vergi dairesine yatırdıktan sonra diğer trafik tescil işlemlerinin yapılmasının ardından engelli aracınızı satabileceksiniz.
Yüzde 45-80 aracın kendi fiyatı ile alakalı. 1 milyon lira olan bir otomobil yaklaşık 376 bin TL ÖTV'si var. Yenilenmesi durumunda 376 bin TL ÖTV ödemeyecekler. Ticari koltuklu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15. Panelvan araçlarda içinde koltuk olmayan araçlarda bu oran yüzde 4.
İlgili 45 soru bulundu
600 bin TL'lik otomobilde 225 bin TL ÖTV ödenmeyecek
"Otomobillere baktığınız zaman 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde geçerli bir muafiyet. Burada yüzde 40-85 arası ÖTV görüyoruz. 600 bin TL'lik aracı almak isteyen esnaf, 225 bin 989 TL'lik ÖTV'yi ödemeyecek. Ayrıca KDV'de 50 bin 848 TL'lik bir para ödeyecek.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
5 Yıl dolduğu takdirde hiç bir işlem yapmadan noter'den direk satış yapabilirsiniz. Sonrasında araçta tertibat var ise siz ya da aracı alan kişi tertibat iptal projesi çizdirip sonrasında TSE arac götürülmelidir. Muayene'ye artık gerek yoktur. TSE'den alınan belgeler ile emniyet'ten ruhsat değiştirilir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el araçlar için artık 6 ay 6000 km kuralı getirildi.
Bu araçlar şirketin aktifine kaydedilerek amortisman yöntemiyle gider olarak gösterilir. Ticari araçlarda amortisman süresi ise 5 yıldır. Bu araçların alım faturasında yer alan KDV ve ÖTV tutarının tamamının gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir.
Diğer hak mahrumiyetlerinin eklenmesi ve kaldırılması Kanun gereği engelli araçlarının tescilinde eklenen “SATILAMAZ” şerhi 5 yılın sonunda ilgilinin başvurusu üzerine herhangi bir belge aranmaksızın noter tarafından kaldırılır.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Çünkü ÖTV muafiyetli araç ne zaman satılabilir sorusu sıkça soruluyor. Bu şekilde araç sahibi olmak isteyen engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda, bu 5 yıllık süre içerisinde muafiyeti ile 2. bir araç sahibi olamaz.
Engelli şahısların devletin sağladığı ÖTV indirimi ile araç satın alması sonrasında herhangi bir sebeple vefat etmesi durumunda söz konusu araç, hayatını kaybeden engelli kişinin ailesine pay edilmektedir.
Engelli birey sıfır araç satın aldığında ÖTV muafiyeti ile uygun fiyata araç satın alabilir. Lakin araç satışı durumunda aracın alındığı tarihten 5 yıl geçmesi şartı konulmuştur. 5 yıl içerisinde bir satış gerçekleştirme durumunda kişi ÖTV'den muaf olduğu miktarı ödeyip aracın satışını gerçekleştirebilir.
ÖTV muafiyetli araçlar satın alındıktan sonra 5 yıl boyunca satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Motor silindir hacmi 1600 santimetreküp olan ve vergisiz satış tutarı 250.000 TL ile 280.000 TL arasında olan araçların ise ÖTV oranları %70, KDV oranları %18'dir. Motor silindir hacmi 1600 santimetreküpe kadar olan ve vergisiz satış tutarı 280.000 TL üzeri olan araçların da ÖTV oranları %80, KDV oranları %18'dir.
Resmi verilere göre motor hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arasında olan 500.000 lira değerindeki bir ticari aracın ÖTV tutarı, 75.000 TL olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri