Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor. Akşam saatlerinde Arafat'tan ayrılacak hacı adayları, daha sonra
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Mekke. Aralarında Türklerin de bulunduğu hacı adaylarının bir kısmı bugün saat 16.30'dan itibaren kafileler halinde Mekke'ye 25 kilometre mesafedeki Arafat'a hareket etti. Bazı hacı adayları Arafat'a hareketleri öncesinde ailelerini arayarak helallik istedi.
Bu dağda Müslümanlar hep beraber günahlarının affedilmesi için dua etmektedir. Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır.
Mukaddes topraklara hac farizasını yerine getirmek üzere ulaşan Hacı adaylarının haccın rükünlerinden Arafat vakfesi için Arafat'talar. Mukaddes topraklara hac farizasını yerine getirmek üzere ulaşan hacı adaylarının haccın rükünlerinden Arafat vakfesi için Arafat'talar.
İlgili 43 soru bulundu
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Haccın en önemli rüknü olan Arafat vakfesi, Arafat'ta gerçekleştirilir. Hacda ayrıca Müzdelife vakfesi de vardır. Bunun yanında Mina'da yapılacak birtakım fiil ve davranışlar da yine hac ibadetine ilişkindir. Kelime olarak Arafat, “bilme, anlama, tanıma” ve “güzel koku” gibi manalara gelen bir kökten gelmiştir.
Hz. Peygamber'in uygulaması dikkate alınarak Müzdelife vakfesinin mümkün olduğu ölçüde Kuzah tepesi veya civarında yapılması tavsiye edilmiştir. Resûl-i Ekrem, Vedâ haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelife'ye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere indi.
Sözlükte “durmak, ayakta durmak, bir yerde beklemek” anlamındaki vakfe (vukūf) terim olarak hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde belirli yerlerde bir süre durmasını ifade eder. Vakfenin yapıldığı Arafat ve Müzdelife bölgelerine mevkıf denilir (Müslim, “Ḥac”, 149).
1890), Cebelirahme'nin güney eteğinde 30 ayak uzunluğunda ve 28 ayak eninde Mescid-i Cebeliarafat bulunduğunu, Mekke mollasının arefe günü hutbeyi burada okuduğunu kaydeder. Bugün Cebelirahme'de, tepesine çıkılan bir merdiven ve tepe noktasındaki dikili taştan başka hiçbir şey bulunmamaktadır.
Duruma göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün, hatta bazen 40 – 45 güne kadar dahi uzatılabilmektedir. İslam dinine göre Müslümanların hac yapabilmesi için belirlenen tarihler Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
Hac için ihrama girildikten sonra, Arafat'a çıkmadan önce nafile bir tavafın (26) ardından haccın sa'yi yapılabilir. Haccın sa'yini bu şekilde önceden yapanlar artık “Ziyaret tavafı”ndan sonra sa'y yapmazlar. Fakat sünnete uygun olan, haccın sa'yinin Ziyaret tavafından sonra ve ihramsız olarak yapılmasıdır.
“Hacda, asıl olan, Müzdelife vakfesinden sonra Akabe cemresine yedi taş atılması ve ardından tıraş olunup ihramdan çıkılmasıdır.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Adet halinde olan bir kadın Arafat vakfesini yapabilir, Müzdelifede durup dua edebilir ve Mina`da Cemrelere taşlarını atabilir. Bu husus için hiç bir sakınca yoktur.
Hac ibadetini yerine getirmek üzere orada bulunan müslümanlar Terviye'den (yani Zilhicce'nin sekizinci günü sabah namazını Mekke'de kıldıktan) sonra Mina'ya, sonra Arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Arafât'a çıkarlar.
Mekke metrosu 18 kilometrelik yolu 15 dakikada katedecek ve her biri 12 vagonlu 20 metro saatte 100 bin Hacı adayını Arafat'tan müzdelife ve Mina'ya taşıyacak.
Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim). Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.
Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlemiş olduğu programa göre en kısa süreli Hac vazifeniz 13-18 gündür.
Dolayısıyla giderken, hem ibadetlerde aksama olmamalı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, istiğfar, tövbe bunun dışında Hayr ve hasenatta bulunma, hiç kimsenin kalbini kırmamalı, gidip gelinceye kadar orada beraber olduğu arkadaşlarla iyi geçinmeye dikkat etmesi hususu özellikle hatırlanması gereken hususlardır.”
İlk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir. Buranın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzaam ziyaret edilir. Burada gerekli olarak ibadetleri yerine getirdikten sonra Peygamber efendimizin doğduğu eve gidilir.
Arafat Mekke'nin 21 km. doğusunda, Tâif dağ yolu üzerinde ova görünüşünde düz bir alandır.
Bayramın birinci günü “şeytan taşlama”, “kurban kesme” ve “tıraş olma” görevlerini yaptıktan sonra aynı gün imkân olursa, Mekke'ye gider ve farz olan ziyaret tavafını yapar. Bu tavafın en geç bayramın 3. günü güneş batımından önce yapılması cumhura göre sünnet , Ebû Hanîfe'ye göre vâciptir.
Harem bölgesinde oturanlar hac için bulundukları yerden, umre içinse hil bölgesine çıkarak, meselâ Mekke'ye en yakın (8 km.) hil sınırı olan Ten'îm'e veya Arafat'a giderek ihrama girerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri