Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.
Aralıklı oruç sağlıklı beslenme temeline dayanan bir modeldir. Tokluk evresinde tüm besinler serbest olarak tüketilmez, sağlıklı beslenme profilinde ilerlenmesi gerekmektedir. Açlık evrelerinde ise şekersiz bitki çayları, mineralli sular, kalorisiz içecekler ve sütsüz kahveler dışında hiçbir besin tüketilmemelidir.
Aralıklı oruç döneminde susuz kalmamak önemli. Oruç dönemini içeren süreçte, orta miktarda, çok düşük veya sıfır kalorili içecekler içmek, orucunuzu tehlikeye atmaz. Buna sade kahve gibi içecekler dahil.
IF Diyeti (Aralıklı Oruç) Nasıl Yapılır? Basitçe, gün içinde yemek ve akşam öğününün ardından bir sonraki gün kahvaltıya kadar en az 16 saat hiçbir şey yememek olarak tarif edebiliriz. Su ve bitki çayları içmek serbesttir fakat meyve suyu, ayran, sebze suyu, alkol gibi şeyler içilmez.
Sıvı Tüketimini Önemseyin
Her diyette karşınıza çıkan bol su tüketimi aralıklı oruçta da vardır. Birçok insan aç kaldığı süre zarfında su içmenin yasak olduğunu düşünür. Ancak aralıklı oruç diyetinde gün boyunca bol su tüketebilirsiniz. Yemek yemenin serbest olduğu dönemlerde fazla su içmemeye özen gösterin.
İlgili 41 soru bulundu
Bu nedenle de uzmanlara göre aralıklı orucun haftada 2 ya da 3 gün yapılması önerilmektedir. Ancak gün sınırlamasının yanı sıra saat sınırlamasının da konulması gerekmektedir. Bu sınır kadınlarda 12 ile 14 saat arasında bir açlıktır. Erkeklerde ise diyet günlerinde ortalama 14 ile 16 saat arasında aç kalınabilmektedir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Kişiler 16 saat boyunca açlık penceresinde kalırlar ve 8 saat boyunca da beslenmelerini yaparlar. Bu metod da ilk öğün genellikle öğle saatlerinde yenir ve 8. saatin sonlarına doğru akşam yemeği yiyerek oruca başlanır. Oruç zamanı; su, şekersiz çay-kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Aralıklı Oruç Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Aralıklı oruç diyetinde sabah kahvaltısında yulaf, haşlanmış yumurta, yeşillik ve meyve tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şeker ya da süt içermeyen çay ya da kahve tüketimi uygundur. Öğle yemeğinde ise tavuk veya sebze çorbası, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş yağsız tavuk, et ya da balık tercih edilebilir.
📌Sabah oruçta içilen limonlu ya da sirkeli su orucu bozar mı? 👉🏼Eğer tükettiğiniz limon ya da sirke 1 yemek kaşığını geçiyorsa orucu bozabilir. Geçmiyorsa korkmanıza gerek yok.
Oruç saatlerinde sadece su, çay, kahve, sade maden suyu tüketebilirsiniz. Kalorili herhangi bir içecek-yiyecek olmamalı.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı? Regl döneminde aralıklı oruç yapmak için herhangi bir sakınca bulunmasa da bu süreçte bedenini dinleyerek ilerlemeni öneririz.
Aralıklı Oruç Diyeti Saatleri
16:8 Yöntemi: 16 saat aç kalıp (uyku dahil), 8 saat yemek yeme şeklindedir. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketmiyorsunuz. 5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok kısıtlı kalori içerir (500-800 kcal/gün).
Aralıklı oruç diyetinde akşam saatlerinde muhakkak bol miktarda sebze tüketimine yer vermelisiniz. Akşam yemeği için yoğurt tüketilebilecek en ideal besinler arasında yer almak almaktadır, çünkü yoğurdun tok tutma ve iştah kapama özelliği sayesinde fazladan kalori alma isteğinin de önüne geçmektedir.
Her yemeği, aşağıdakiler gibi çok çeşitli sağlıklı tam gıdalarla dengelemeyi deneyin: Meyveler: Elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut vb. Sebzeler: Brokoli, karnabahar, salatalık, yapraklı yeşillik, vb. Tahıl yerine kullanılabilecek olanlar : Kinoa , yulaf, karabuğday vb.
Aralıklı oruçta tatlı tüketimi mevcuttur. Ancak tüketilecek olan tatlının tüketim saatine ve yapıldığı ürünlere çok dikkat edilmesi gereklidir. fasting diyet içinde tatlılar, yemek yenebilen saatlerin ortalarında tüketilirse yemeğe uygundur.
"İnsanları kuralları sever. Biraz disipline girmek ve hiçbir şey yemeyeceğimiz belli sürelerin olması olumlu bir şey." Yağ, şeker ve karbonhidrat gibi besinlerin yasak olduğu birçok diyetin aksine, aralıklı oruçta hiçbir yiyecek bu kadar katı şekilde yasak değil.
Yüksek karbonhidrat, şeker ve yağ içeren besinler, paketli, işlenmiş gıdalar, şekerli, asitli ve alkollü içecekler aralıklı oruç diyet listesinde yer almamaktadır.
Sakız çiğnemek, yeme veya içme olarak kabul edilmediğinden ve bu esnada mideye herhangi bir şey inmediğinden dolayı orucu bozmamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Eğer sakız önceden çiğnenmiş ve özü alınmış ise, bu sakızı çiğnemek mekruh olsa dahi, orucu bozmamaktadır.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Makarna, ekmek ve pilav gibi karbonhidrat açısından yüksek gıdalarla beslenmek yerine zengin kuru baklagil, et, balık ve yumurta gibi sağlıklı ve hafif gıdalar tercih edebilirsiniz. Aralıklı oruçta aç kaldığınız süre boyunca kahve, su, yeşil çay ve soda gibi içecekleri tüketmeniz halinde yağ yakımı hızlanacaktır.
Kısa yoldan cevabı vermek gerekirse: Evet, aralıklı oruç göbek eritir! Aralıklı orucu hayatına adapte etmiş olan pek çok kişi, bel çevrelerinin %4-7 oranında inceldiğini belirtiyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri