5271 sayılı CMK'nın 116, 117 ve 119. maddelerine uygun şekilde 'adli arama kararı' alınmadan, sanığın üzerinde ve aracında arama yapılması hukuka aykırıdır. Bu arama sonucu bulunan uyuşturucu madde ise hem 'suçun maddi konusu' hem de 'suçun delili' olup hukuka aykırı yöntemle elde edildiğinden hükme esas alınamaz.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
Anayasanın 20. maddesine göre, yetkili hâkim kararı olmadıkça kimsenin özel yaşamının gizliliğine dokunulamaz, üstü, özel kâğıtları ve nesneleri aranamaz. Önleme araması yapılabilmesi için önleme araması kararı alınması gerekir. Önleme araması kararını vermekle Sulh Ceza Hâkimleri yetkilidir.
Madde 7 - Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.
İlgili 44 soru bulundu
Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar” hükümlerini amirdir.
Polis, kimi durumlarda ev sahibinin izni alınmadan arama yapılabiliyor. -Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor. Polise 'vur' yetkisi!
Yakalama kararı, adli sicil kaydında görülemez. Çünkü, yakalama kararı yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
Haksız arama suçunun mağduru yaşı, cinsiyeti, dini, dili, etnik kökeni fark etmeksizin herkes olabilir. TCK m.120'de “Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” denmektedir. Dolayısıyla Haksız Arama Suçu seçimlik hareketli bir suçtur.
Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir.
CMK'nın 118. maddesinde konutta gece vakti arama yapılamayacağı, 119/1. maddesinde, “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.
Aramanın amacını tehlikeye sokan acil bir durum yoksa, adlî arama gündüz yapılır. Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde adlî arama gece yapılamaz. Ayrıca bu yerlerde kolluk âmirinin yazılı emriyle de arama yapılamaz.
Kanuna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüpheli veya sanığın üst araması yapılabilir (CMK m.116). Üst araması, adli bir işleme esas olmak üzere yapıldığında kolluk tarafından bir üst arama tutanağı düzenlenmektedir.
Cumhuriyet Savcılığınca, eylem suç olarak vasıflandırılıp buna karşın eylemi gerçekleştirdiği şüpheli olan kişiler tespit edilmediği durumlarda ilgili Cumhuriyet Savcısınca daimi arama kararı alınır.
Makul şüphe olmadan, tahminen ve rastgele adli arama kararı veya emrinin verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli şartı olan makul şüphe olmadan arama kararı veya emrinin verilmesi, aramanın temel dayanağının olmaması dolayısıyla elde edilen delil açısından da hukuka aykırılığa yol açacaktır.
Durdurma ve buna bağlı kontrol işlemleri;
PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Israrla telefonla arama ve mesaj çekme, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurudur. Bu nedenle, sanığın defalarca telefon ile aradığı ve SMS mesajları attığı gerekçesiyle TCK md. 43'te yer alan zincirleme suç hükümlerinin uygulanması mümkün değildir (Yargıtay 14. Ceza Dairesi - Karar: 2015/24571).
Asılsız ihbar – Madde 42/A
112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre; "Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu ancak "tipini beğenmedim" diyerek üst arayamayacağını söyleyen Cinmen, polisin üst araması için ya savcılık kararı ya da "makul şüphe" olması gerektiğini söyledi.
- Evde suç işleniyorsa, kolluk kuvveti o suçu (ağır cezalık olmak şartı ile) önlemek için o eve girebilir. - Izdırar (zorunluluk) hali ve meşru müdafa şartları var ise yine kolluk kuvveti o eve girebilir.
Maalesef bu sorunun da cevabı evettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri