Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Pamukta üst gübreleme yani azot içerikli olan amonyum sülfat gübresi ( Şeker Gübresi ), üre gübresi, amonyum nitrat gübresi gibi gübreler ne zaman uygulanır.
Üre gübresi kullanılacaksa, analizden çıkan saf madde miktarı 2.2 ile çarpılıyor. Örneğin eğer gerekli azot miktarı saf madde olarak 6 kilogramsa, üre miktarı 6x2.2=13.2 kilogram olarak hesaplanıyor. Yani bir dekara 13.2 kilogram üre gübresi atılması gerekiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Buğdayda Üre Kullanımı
Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Makarnalık buğdayda ve biralık arpa yetiştiriciliğinde tavsiye edilen üst gübre miktarlarını 3 kg azaltarak uygulayınız. Dekardan alınacak ürün miktarının daha fazla olması durumunda her 100 kg dane ürün için taban gübresini 2 kg, üst gübreyi 3 kg arttırarak uygulayınız.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Pamuk çiçek açtıktan sonra haftada bir yaprak gübrelemesi yapılır. Ayrıca pamukta çiçeklenmeyi sağlaması için fosforlu gübrelere de ihtiyaç duyulur. Toprak tarafından tutulabilen Fosfor tekrar yapılması gerekmeyen gübrelemedir.
NPK gübreler olarak da adlandırılan 20 20 20 gübreler, içerdiği fosfor, azot ve potasyum bileşenleri ile, çiftçilerin sağlıklı ekinler yetiştirmesine katkı sağlar. Katı veya sıvı formda olabilirler. NPK gübrede ile bitkilerin tek işlemle ihtiyaç duydukları besin desteği sağlanır.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Adana Ticaret Borsasında kütlü pamuğun kilogram fiyatı 7,5-8 lira, lifli pamuk ise 19-19,5 lira seviyelerinde ve bu çiftçimizi mutlu etmekte. Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan idrarını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri