Arapça lḥḳ kökünden gelen mulḥaḳ ملحق "ilhak edilmiş" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ilḥāḳ إلحاق "katma, ekleme" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) mefˁuludur.
İlhâk adı verilen bu işlemde kendisine harf eklenen kelimeye mülhak, bu kelime- nin benzetilmek istendiği diğer kelimeye ise mülhakun bih denmektedir.
B) SÜLÂSİ MEZİD FİİLLER: Üç harften oluşan fiil köküne 1,2 VEYA 3 harf ilave edilmiş olan fillere "mezid (ilaveli) fiil" denir, 3 kısımdır. 1) SÜLÂSİ MEZİD RUBAÎ FİİLLER: Kök harflerine 1 (bir) harf ilave edilerek harf sayısı 4'e çıkarılan fillerdir. 3 kalıbı vardır.
“Sülasî mücerredin mazi kipi” tanımlaması fiilin şu üç niteliği taşıması anlamına gelir: • SÜLAS : Kök itibari ile üç harfli olması. (yazdı) gibi. MÜCERRED: Fiilden fiil yapım eki almaması (çekim eki alabilir). Örneğin aynı kökten gelen (yazıştı) fiili yapım eki aldığı için mücerred olmaz.
Arapça crd kökünden gelen mucarrad مجرّد “1. tecrit edilmiş, yalın, yalnız, 2. soyut” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bütün harfleri, fiilin orijinal kök harfi olan, yani ilave harf almamış fiillere “yalın fiil” anlamında mücerred fiil denir. Bir mücerred fiil üç harften oluşabildiği gibi dört harften de oluşabilir.
GRAMER ÖZETİ:
Arapçada fiiller mücerred (yalın) ve mezid (ziyadeli) olmak bakımından ikiye ayrılır. A: Mücerred; Harflerinin tamamı asli olan fazlalık harf bulunmayan fiildir. B: Mezid: Asli harfleriyle birlikte zaid(fazlalık) harflerde bulunan fiiller.
1. Tef'îl bâbı genellikle ettirgenlik belirtir.
MEHMUZ FİİLLER: Kök harflerinden biri hemze olan fiil demektir. İlk harfi hemze olursa, mehmuz'ul fâ; ikinci harfi hemze olursa, mehmuz'ul ayn; üçüncü harfi hemze olursa mehmuz'ul lâm adını alır. Mesela, أَخَذَ mehmuz'ul fâ bir fiil iken, سَأَلَ mehmuz'ul ayn bir fiildir.
binâ klasiklerinden "develer toplandı" misalini ele alırsak, müteaddi fiil toplama işini bildirmiştir, bu işin yapılmasıyla, meful yani develer üzerinde, bir eser (sonuç) meydana gelmiştir ve bu esere, meydana gelen şeye mutavaat denir.
Herhangi bir ilave harf almamış, kök halinde bulunan fiile mücerred fiil denir. Herhangi bir ilave harf almamış, kök halinde bulunan fiile mücerred fiil denir. Fiiller en az üç harflidir. Kök hali üç harfli olan fiillere sülasi fiil, dört harfli olan fiilere rübai fiil denir.
Metnin Toplu Manası; 35 babın bir tanesi Rübai Mücerred içindir. Bu rübai mücerred sadece tek bir babtır. Bu babın vezn-i mazisi فَعْلَلَ ve muzarisi يُفَعْلِلُ ve masdarı ise فِعْلاَلاً vezinlerinde gelir.
Bütün harfleri, fiilin orijinal kök harfi olan, yani ilave harf almamış fiillere “yalın fiil” anlamında mücerred fiil denir. Bir mücerred fiil üç harften oluşabildiği gibi dört harften de oluşabilir.
Arapça rubāˁī رباعى "dörtlük, şiirde dört mısradan oluşan kıta" sözcüğünden alıntıdır.
Üçüncü fiil çeşidi “Humâsi fiillerdir.” Humasi fiiller 5 harften oluşurlar: اِحْمَرَّ kırmızı oldu; اِنْقَطَعَ kesildi; اِجْتَمَعَ toplandı; اِنْكَسَرَ kırıldı… gibi fiiller humasi fiillerdir.
Muzari fiil: Şimdiki zaman, geniş zaman ve gelecek zamanda bir iş, bir oluş ve bir hareket bildiren fiillere denir. Demek, mazi fiil geçmişten haber verirken; muzari fiil, şimdiki zaman, geniş zaman ve gelecek zamandan haber vermektedir.
Mutasarrıf fiil, muzârisinin gelmesine bağlı olarak meçhul, emir, nehiy, ismi fâil, ismi mef'ûl sîgalarına çevrilebilmektedir. Câmid fiil ise tek formlarının gelmesi sebebiyle bu sîgalara çevrilememektedir.
Asli harflerinde illet harfleri bulunmayıp ikinci ve üçüncü harfi aynı olan kelimelerdir.
Fiilin birinci harfinden sonra bir elif ilave etmek suretiyle eyleme işteşlik anlamı katılır. Üç harfli (sülasi) mücerred fiil fiilin birinci harfinden sonra bir elif ilave etmek suretiyle mezid fiil elde edilir. Bir işin karşılıklı yapıldığını gösterir (işteşlik).
NAKIS FİLLER - الفعل الناقص
Sonu illet harflerinden biri olan fiillerdir. Nakıs fiiller altıncı bab hariç diğer bablardan gelir. Sonu elif (-َ ا ، -َ ى) olup kendinden önceki harf fethalı ise; cemî vavı, muhataba yâ'sı ve nûnu'n nisvenin önündeki illet harfi sakin (cezimli) olur.
Asli harflerinden ikinci harfi yani orta harfi illet harflerinden (و،ي) biri olan fiillere Ecvef Fiil denir. Ecvef fiil üç harften oluşur. Orta harfi vav (و) veya ye (ي) olsa da bu harf genelde elif harfine dönüşür.
MUZAAF FİLLER - الفعل المضاعف
Son iki harfi aynı olup ikinci harfle üçüncü harf bir harf şeklinde yazılarak şeddelenen fiildir. Muzâaf fiiller umûmiyetle, birinci, ikinci ve dördüncü bâblardan gelirler.
35 Bab Bina Tablosu – Arapça Dilbilgisi.
Arapçada sülasi, yani temelde üç kök harfinden oluşan fiiller mazi (geçmiş) zaman ve muzari (geniş/şimdiki) zaman şahıs çekimlerinde ikinci harf, yani ortada bulunan harfin hareke değişikliğine göre altı farklı tarzda çekime girerler. Bu altı farklı bâba Arapça bablar veya sülasi fiillerin altı babı denir.
Arapça'da üç harfli bir kök fiile اِ س ت harfleri eklenerek elde edilen yeni fiile istif'âl bâbı ile türetilmiş mezid fiil denir. İstif'âl bâbı, üç harfli kök fiile (sülasi mücerred), üç harf ilavesiyle kurulan altı harfli türetilmiş (mezid) fiildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri