Delinin Zıt Anlamı Olan Kelimeler: 1- Akıllı: ''Akıllı uslu'' ikilemesinde de geçen akıllı sözcüğü, hem deli hem de aptal kelimeleri ile zıt anlamlıdır.
Akıllı kelimesinin zıt anlamı olan bir sözcük yoktur. Akıllı kelimesinin karşıt anlamlısı olarak çoğunlukla “aptal", "budala", "sersem", "ahmak” ve "akılsız" sözcükleri kullanılmaktadır.
Bu bilgilere bakarak akıllı sözcüğünün zıt anlamlıları ise 'aptal, budala, ahmak, sersem' sözcükleridir.
Akıllının zıt anlamlısı olan sersem kelimesi sersemlemek şeklinde fiil olarak da kullanılır. Örnek Cümle: Sersem sersem konuşup benim canımı sıkma. Akıllının zıt anlamı olan diğer kelimeler şu şekilde sıralanabilir: Bön, Alık, Ebleh ve Şapşal.
Açıklama: Akıllının zıt anlamlısı deli, apt*l şeklindedir.
İlgili 23 soru bulundu
Akıl kelimesinin eş anlamlısı bellek, us, beyin, hatıra, kanı kelimeleridir.
Akıllı kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler: 'Zeki, ihtiyatlı, uslu, tedbirli ve fikirli gibi kelimeler akıllı kelimesinin yerine kullanılabilir.
CEVAP: Akıl ve fikir kelimesi eş anlamlı değildir: Çünkü akıl bir canlıya verilmiş onu kontrol etmesi için ve onu bilinçli olarak iyi amaçlar için kullanılan beyinde yer alan birşeydir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Yanıt kelimesinin zıt anlamı olan iki farklı kelime bulunmaktadır. Bunlardan ilki sual olurken, ikincisi ise soru olmaktadır. Hem soru hem de sual kelimeleri ise dilimizde isim grubunda yer alan kelimeler arasında yer almaktadır.
Başa gelen olay ya da kişilerden korkma durumu olarak ifade edilen ve sıfat olarak bilinen korkak zıt anlamlısı; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleridir. Bu sözcükler; korkak zıt anlamlısı olarak kullanılmakla birlikte hem cümle içerisinde hem de tek başlarına bir anlam ifade edebilirler.
Sağlam Zıt Anlamlısı
Yani sağlam kelimesinin zıt anlam olarak, 'çürük' sözcüğü ele alınabilir.
Türkçede çoğu kelimenin zıt anlamlısı bulunmaktadır. Zıt anlam, cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılabilen kelimelere denmektedir. Bu bağlamda kısa kelimesinin zıt anlamlısı ''uzun'' kelimesidir.
Doğrulanmış Cevap
Akıllı kelimesinin eş anlamlısı USLU veya FİKİRLİ olacaktır. Akıl kelimesinin bulmaca anlamı us kelimesidir. Eş anlamlısı buradan türetilmiştir.
Aptal sözcüğü zıt anlamlısı bulunmayan bir kelimedir. Aptal sözcüğünün karşıtını ifade etmek gerektiğinde farklı şekillerde bir anlatım sağlamak gerekir. Aptal sözcüğü cümle içinde çok sık kullanılır ama bunun yanında aptal sözcüğünün zıt anlamlısı olmadığı için cümle içinde kullanılamaz.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Dert, sorun, zorluk, çile, cefa ve azap gibi kelimeler sıkıntı sözcüğü ile eş anlamlıdır.
Arapça kökenli bir sözcük olan feraset, zeka ve akıl kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Delil, eş anlamlısı emare, kanıt ya da rehber olan bir kelimedir. Delil kelimesi yerine eş anlamlısı olan kanıt, rehber ya da emare kelimelerinin kullanılması doğru kabul edilir.
Güç kelimesinin eş anlamlıları genel olarak kuvvet ve kudret sözcükleridir.
1- Kızgın: Kızmak fiilinden türetilen kızgın sözcüğü, sinirli ve öfkeli kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri