Türkiye'de yaygın olarak yapılan arıcılık en çok Muğla, Adana ve Ordu illerinde yapılır. Bu üç il ülkemizdeki bal üretimi ve arıcılık konusunda en gelişmiş yerlerdendir. Çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde arılar daha verimli bir şekilde bal toplarlar.
Adana kovan başına verimde lider
Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
Son 10 yılın bal üretim miktarı değerlerine de bakıldığında Ordu ili ortalama 15 bin 930 ton bal üretimi ile yine Türkiye'de 1. sırada yer almaktadır.
Arıcılık daha çok Ege Bölgesi ve Karadeniz bölgesinde yapılsa da Marmara Bölgesinin kırsal kesimlerinde son zamanlarda artış yaşanmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor. Bu ili sırasıyla Adana, Muğla, Sivas ve İzmir takip ediyor.
İl olarak bakıldığında ise Ordu, Çanakkale, Muğla, Kars ve Artvin arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı yerlerdir.
Dillerden düşmeyen organik Eğriçayır balı, Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilmektedir. Bu bölgede üretilen ballar, paketleme işlemlerinin ardından tüketiciye güvenli şekilde sunulmaktadır. Çiçek balından farklı özelliklere sahip olan Eğriçayır balı, poliflora içermektedir.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
2.1.
9,1 milyon kovan ile %10,1 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,1 milyon kovan ile %9,0 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Ege bölgesinde bulunan Muğla ve Afyonkarahisar illeri arıcılık için ülkemizin önemli bitki örtüsüne sahip iki ilimizdir.
2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Türkiye 12.000 adet bitki türü barındırmaktadır ve bu bitkilerin üçte birini nektarlı ve polenli bitkiler oluşturmaktadır. Yaşanan iklim ve oluşan floranın sonucu Türkiye sınırları içinde beş ayrı arı ırkının varlığını görmekteyiz. Bu ırklar Dünya'nın tanıdığı 28 arı ırkının 5 adedidir.
Türkiye'de genellikle arıcılık faaliyetleri Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars platosu ve Ege bölgesinde yapılır. İl olarak bakıldığında ise Ordu, Çanakkale, Muğla, Kars ve Artvin arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı yerlerdir.
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.
Türkiye'nin 81 ilinde de az çok arıcılık faaliyeti yapılmaktadır. Coğrafi bölgelere göre inceleme yapılırken aynı zamanda il ölçeğinde de verilere yer verilmiştir. Üretim ve arı kovanı bakımından birinciliği Karadeniz Bölgesinin sonunculuğu ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinin aldığı görülmektedir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Balımız polifloralı çiçek balı kategorisinde birinci olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Dört adet bal kategorisinin altın madalya ile ödüllendirilen birincileri arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, polifloralı çiçek balımız dünyanın en iyi balı seçilerek büyük kupa ile ödüllendirildi.
Bu yüzden Kaçkar Akasya balı diğer ballar arasında en iyi baldır. Doğal Kaçkar Akasya balı son derece değerli, çok kaliteli ve besin değeri yüksek bir baldır.
Hakkâri ilinin arıcılık için uygun bitki örtüsüne sahip olması ve yaz aylarının serin geçmesi nedeniyle çiçeklenme süresi uzun olmakta ve yaz aylarının her döneminde arıların çiçek ve nektar bulması mümkün olmaktadır.
Arıcılık yaparak para kazanmak dışardan göründüğü gibi kolay değildir. Zorlu bir yolculuğun ve ilginin ardından para kazanmaya başlayabilirsin. İlk yıllarda arıyı tanıman arı ile ilgili temel bilgileri alman şarttır. 1-2 sene sonra zevkle uğraştığın arıcılık mesleği sana güzel bir gelir veya ek gelir olur.
Ülkemizde Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari arıcılık yapılan başlıca şehirlerdir. Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'de arıcılık faaliyetine etki eden coğrafi özelliklerden bahsedelim; Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'nin yüksek bölgelerinde arıcılık yapılır.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri