Aile hekimleri genellikle anemi için danışılacak ilk tıp uzmanlarıdır. Aneminin nedenini ve ciddiyetini belirlemek için fizik muayene yapabilir, tıbbi geçmişi gözden geçirebilir ve kan testleri isteyebilirler. Sonuçlara bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için hastaları bir uzmana yönlendirebilirler.
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
Halsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu sağlık sorununun adı; demir eksikliği!
Peki teşhis ve vitamin eksikliği için hangi bölüme gidilir? Vitamin eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak bir aile hekimine başvurmanız önerilir. Aile hekimi durumunuzu değerlendirir ve gerekli görürse sizi iç hastalıkları veya endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kansızlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematolog, gastroenterolog veya jinekoloğa danışılabilir. Bazı durumlarda, bir tedavi planı geliştirmeye bir beslenme uzmanı veya diyetisyen de dahil olabilir. Aile hekimleri genellikle anemi için danışılacak ilk tıp uzmanlarıdır.
B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
Demir eksikliği vücudun artan demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Demir eksikliğinin en önemli sonucu kansızlıktır (anemi).
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar. Demir, hücreler ve enzimlerdeki enerji santrallerinin bir parçası olarak da görev yapar ve vücut için büyük önem taşır.
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, 'halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı' gibi sorunlarla kendini gösteren kansızlığın (anemi), müdahale edilmediği takdirde ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.
İç Hastalıkları (Dahiliye) uzman doktorların yönlendirmesiyle hastanın kolundaki bir damardan girilerek kan alınır. Bu kanda D vitamini değeri bulunur.
Ferritin ne demek sorusuna verilebilecek en doğru yanıt budur. Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
Vücudun dokularına oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin yeterli ve sağlıklı miktarda vücutta bulunmaması durumuna demir eksikliği adı verilir.
Ağır demir eksikliği anemisi hastanede yatarak tedavi gerektirebilir, kan nakli, demir enjeksiyonları veya damardan demir tedavisi uygulanması gerekebilir. Demir eksikliği anemisinde tedavinin amaçları altta yatan nedeni iyileştirmek ve alyuvar, hemoglobin ile demir düzeylerini normale getirmektir.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Bebekler, çocuklar, kadınlar, sık sık kan bağışı yapan bireyler, vejetaryenler ve veganlarda demir eksikliği anemisi gelişmesi riski daha yüksektir.
Demir eksikliği anemisi, ihmal edildiğinde ve tedavisi ertelendiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Anemi: Anemi, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının ve işlevinin azalmasıyla ortaya çıkar. Anemi, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Sağlık ocaklarında kan tahlili, demir eksikliği tahlilleri, evlilik raporu, kolestrol yağ ölçümü, sağlık raporu, gebelik takibi gibi birçok ücretsiz sağlık hizmeti bir şekilde sağlanıyor. Son zamanlarda birçok vatandaş tarafından sağlık ocağı çalışma saatleri, sağlık ocağında kan alma saatleri merak ediliyor.
Bu testi devlet hastanesi ve sağlık ocağında ücretsiz yaptırabilirsiniz.
Kan tahlili sonuçları düzeldiğini gösterdiğinde, ayda 1 defa 1000 mcg B12 vitamini kas içine enjekte edilerek idame tedavisi uygulanır. Uygulama yolu ve metodu: Sadece kas içine enjeksiyonla uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri