Ardınca < art + {-ı(n)}+ {-ca} sözcüğü, ardı sıra, ardından anlamlarında cümlede zarf olarak kullanıma çıkar.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir.
"ansızın çıkageldi." cümlesindeki ansızın zarfı ne zarfıdır (durum ,soru ,zaman ,yer-yön ,miktar)
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir. Bu şekilde yazıldığında zor gibi görünen zarf fiil ekleri kodlama şeklinde ezberlendiğinde unutulması oldukça zor bir hal alır.
zf. (git-mek'ten zarf-fiil ekinin kalıplaşmasıyle git git-e) Zaman ilerledikçe, zaman geçtikçe, gittikçe: Dalga kıvrımları ardında büyür tenhâlık / Başka bir çerçevedir gitgide dünyâ artık (Yahyâ Kemal).
İlgili 39 soru bulundu
Olasılık Zarfları: Fiillerin anlamına olasılık katan zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca olasılık zarfları; galiba, ola ki, sanırım, herhalde, belki, bakarsın, tut ki, varsayalım, say ki, tahminen gibi sözcüklerdir.
Asla kelimesi ne zarfıdır? Durum Zarfıdır.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Addan zarf türetir: ansızın gibi.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Durum Ulaçları: "Nasıl?" sorusuna yanıt aranarak bulunan "-erek,-a,-e,-meden,-meksizin,-asıya" ekleri Durum zarfı kategorisindedir. Zaman Ulaçları: "Ne zaman?" sorusuna cevap veren "-dikçe, -diğinde, -eli, -ir - mez, -inceye (dek), -ken" ekleri Zaman zarfını belirtmektedir.
“Artık” zarfı, konuşma anından sonrasına işaret eder. “Zaten” eklendiği cümlede gerekçe bildirir. “Şimdilik” konuşulan zamanda, şimdiki durumda anlamı katar.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
“Çok hızlı koşuyor.” cümlesinde “koşuyor” fiildir. “Nasıl koşuyor?” diye sorarsak “hızlı” zarfını buluruz. “Ne kadar hızlı?” diye sorduğumuzda ise “çok” cevabı gelir. Zarfın derecesini bildiren bu sözcüğe de zarf diyoruz.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
-dUkçA: Oğuzcaya özgü zarf-fiillerden bir diğeridir. –dUk sıfat-fiil eki + çA eşitlik ekinin birleşmesiyle kurulmuştur.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Buradaki fiilimsiler bile bile ve seve seve kelimeleridir, zarf fiildirler.
Banguoğlu, doğrudan doğruya sıfatın varlığı - yokluğu, fiilin olup bitmesi ile ilgili zarflara gerçekleme zarfları diyerek evet, hayır, öyle, değil, peki, olur, elbette, tabi, yok, asla, katiyen sözcüklerini zikreder (Banguoğlu, 2004: 372).
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları
Fiilin, fiilimsinin, sıfatın, adlaşmış sıfatın ve zarfın miktarını bildiren sözcüklere miktar zarfı denir. “daha, en, çok, pek, gayet, fazla, az, biraz, azıcık, ol- dukça, hayli, epey, ne vs.”
Herhalde bağlaç değil edattır arkadaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri