Köpekler kusmaya başlamadan önce ise mide kasılmaları yaşarlar, sık sık yutkunurlar, normalden fazla miktarda tükürük ve salya salgılarlar.
Köpekler mamalarını yedikten hemen sonra veya bir müddet sonra kusabilirler. Kusmadan önce de salya akması, sık sık dudak yalama, aşırı yutkunma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bazı köpekler kustuktan sonra yemek borusunu korumak için ot yiyebilir.
Köpeğiniz kusuyorsa atılacak ilk adım, ona yemek vermeyi kesmek ve bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Köpeğiniz 8 saatten daha uzun süredir veya sık sık kusuyorsa veteriner hekime danışın. Köpeğiniz ishal olduysa yemek vermeyi kesmenize gerek yoktur.
Köpekler, mide bulantısı hissettiklerinde ağızlarından salya akıtma, dudaklarını sık sık yalama ve aşırı yutkunma eğilimindedir .
9) ÇOK MİKTARDA VE HIZLI MAMA TÜKETİMİ: Aç kalmış ya da obur köpeklerde birden çok miktarda besinin hızlı tüketilmesi de sindirim sisteminin kusma refleksini uyarabilir. Ayrıca ani mama formülasyon değişimleri de köpeğin kusmasına neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz, tuvalet eğitimi vermeniz çok daha kolaydır. Köpeklerin tuvalet ihtiyaçları, genellikle yemeklerini yedikten 5 ila 10 dakika kadar sonra ortaya çıkar. Bu süre içerisinde minik dostunuzu dışarı çıkarmanız gerekmektedir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
5) Köpekler stres ya da anksiyete hissettiklerinde, bu durum onlarda mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
Alternatif olarak haşlanmış tavuk ya da balık, pirinç ve tatlı patates de köpeklere sunulabilir. Köpeklerin çok hızlı ve aşırı mama tüketiminin kısıtlanması gerekir. Köpeklerde kusmanın önlenmesi için öğün düzenleri dikkatle planlanmalıdır. Aşırı aç kalmamaları, çok hızlı yemelerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Köpeklerde mide üşütmesi oldukça sık rastlanan sorundur. Köpeklerde insanlar gibi midesini üşütür. Soğuk yerde kalmaları, soğuk içecek ve yiyecek tüketmeleri köpeğinizin midesini üşütmesine neden olur. Köpeklerde rastlanan mide üşütmesi de köpeklerde mide rahatsızlığı yaşatır.
Kusmuk rengi mama rengine göre değişiklik gösterir ancak genellikle kahverengi ve gri renk aralığında olması beklenir. Köpeklerin daha yavaş mama yemesini sağlamak için öğün sayısını artırmak, az miktarda sık sık mama vermek ya da yavaş yeme kabı olarak adlandırılan özel mama kaplarını tercih etmek gerekir.
Köpekler nadiren de olsa üzüntüden kusabilir. Köpeklerde kusma, sadece üzüntü halinde değil, dostunuzun kendini stresli hissettiği durumlarda da görülebilmektedir. Köpeğinizin kusmasının sağlık sorunu belirtisi olabileceğini de unutmamalısınız.
UK Kennel Club, köpeklerde kusmanın yaygın görülen nedenlerinden bazılarını şu şekilde belirtiyor: Yemesi gereken çöp, masada kalan yemekler ve diğer şeyleri yeme. Taş, kemik veya oyuncak gibi şey şeyler veya temizlik malzemesi, antifriz ya da böcek ilacı gibi zehirli bir şeyler yutma.
Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer köpeğiniz bu ürünleri yedikten sonra ishal vb. hastalıklar geçiriyorsa köpeğinize bu ürünleri vermemelisiniz.
"Köpekler patates yer mi?" sorusunun yanıtları patatesin pişmiş olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir. Köpekler asla çiğ patates yememelidir. Domates gibi çiğ patates de toksik özellik gösterebilen solanin içerir. Patates pişerse solanin seviyeleri düşer.
Mamadan tasarruf etmek için evcil bir hayvana sürekli olarak ev yemeği vermekten kaçınmalısınız. Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır. Yoğurt gibi süt ürünlerine de hayır diyemeyen köpek dostlarınıza haşlanmış patates, makarna ve pilav gibi gıdaları da verebilirsiniz.
Köpeklerin acıya tepki olarak saldırganlık veya korku sergilemesi de yaygındır. Köpeğinizin ağrı düzeyini değerlendirmenin bir yolu onun vücut dilini gözlemlemektir. Acı çeken bir köpeğin vücudu gergin olabilir, nefesi sığ olabilir ve etkilenen bölgeyi yalayabilir veya ısırabilir.
Bir köpeğin topallaması, ağrı ve rahatsızlığın göstergesidir. Bir köpek, eklem iltihabı, kas ağrısı, ligamentte oluşan bir zarar, sırt ağrısı, tutukluk, boyun ağrısı, eklem ağrısı ya da kırık kemik yüzünden topallayabilir. Salya akıtmak, karındaki ağrının ya da mide bulantısının belirtisi olabilir.
Karın ağrısı sorunu olan köpekler aniden kusabilir ve mideleri bulandıkça hıçkırır gibi anormal hareketler yapabilirler. Bununla birlikte sıkça yutkunma ihtiyacı hissederler ve salyalarında artış görülür. Şiddetli karın ağrısı yaşayan köpek yeterince uyuyamayarak rahatsız olduğunu belli edebilir.
Özellikle soğuk havalarda bu nedenle doğru ve düzgün beslenmeleri çok önemlidir. Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri