Zarf atmak, karşısındaki kişinin gerçek duygu ve düşüncelerini öğrenmek için kasıtlı olarak gerekli sözleri söylemek ve ona zorla gerçeği söyletmek anlamlarına gelen bir deyimdir.
zarf atmak için benzer kelimeler
zarf atmak, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'a', 'r', 'f', ' ', 'a', 't', 'm', 'a', 'k', şeklindedir. zarf atmak kelimesinin tersten yazılışı kamta fraz diziliminde gösterilir.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir.
Zarf, özne tarafından gerçekleştirilen eylemleri niteler. Yükleme neden, nasıl ve ne zaman gibi sorular yönelterek cümle içindeki zarfları bulmak mümkündür. Zarf Nedir? Fiillerin, nasıl, ne sıklıkla, ne şekilde yapıldığını belirten kelimelere ve söz gruplarına zarf denir.
İlgili 17 soru bulundu
yani merak ettiğin bişeyi başka yollarla sormak, ağzını aramak, birşeyi hedef şaşırtarak sormak. yani zarf atmak.
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Zarflar çoğunlukla fiilleri niteler ve bize bir şeyin nasıl, ne sıklıkla, ne zaman, veya nerede yapıldığı hakkında bilgi verir. Zarflar niteledikleri fiilden sonra gelirler.
Cümle içinde fiil ve sıfat görevinde kullanılan kelimeleri niteleyen sözcüklere zarf denir. Fiil cümlelerinde zarf olarak kullanılan bir kelime, isim cümlelerinde ise sıfat görevinde kullanılır. Örneğin: 1- Bugün çok endişeli görünüyorsun. (Görünmek fiilini niteleyen ''endişeli'' sözcüğü zarf görevinde kullanılmış.)
zarf ise kelime gruplarında sıfatın, fiilin veya başka bir zarfın manasını değiştiren isim- lere verdiğimiz addır...” şeklinde tanımladıktan sonra zarfların gerçekte bir isim olduğunu şu cümlelerle izah etmektedir: “Zarflar zaman, yer, hâl ve miktar isimleridir. Tek başına sıfat olmadığı gibi tek başına zarf da yoktur.
Durum Zarfları
Zarfların en çok kullanılan çeşidi durum zarflarıdır. Fiillere ya da fiilimsilere yöneltilen “nasıl, niye, neden, niçin” sorularının cevabı durum zarfıdır. Dikkatli davranırım. Senin değillermiş gibi davranacaksın.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
“Çok hızlı koşuyor.” cümlesinde “koşuyor” fiildir. “Nasıl koşuyor?” diye sorarsak “hızlı” zarfını buluruz. “Ne kadar hızlı?” diye sorduğumuzda ise “çok” cevabı gelir. Zarfın derecesini bildiren bu sözcüğe de zarf diyoruz.
zarf atmak, blöf yapmak deyimleri gibi karşısındakinin gerçek duygu ve düşüncelerini öğrenmek için kasıtlı olarak uygun sözler söylemek veya bazı davranışlarda bulunmak anlamına gelen deyim.
Rüyada Zarf İçinde Para Vermek
Kişi rüyasında zarf içinde para verdiğini görmüşse bu rüya yakında birtakım gizlenmiş olayların ve sırların ortaya çıkacağına delalet olarak yorumlanır.
Banguoğlu, doğrudan doğruya sıfatın varlığı - yokluğu, fiilin olup bitmesi ile ilgili zarflara gerçekleme zarfları diyerek evet, hayır, öyle, değil, peki, olur, elbette, tabi, yok, asla, katiyen sözcüklerini zikreder (Banguoğlu, 2004: 372).
Nasıl, niçin, neden, niye, ne, ne zaman, ne kadar vs. sözcükler soru zarflarıdır. Bu soru sözcükleri mutlaka fiil ya da fiilimsiye soruluyor olmalıdır.
Fiillerin ve fiilimsilerin yapıldığı zamanı gösteren zarflara zaman zarfı denir. "Dün, bugün, yarın, şimdi, gece, gündüz, güpegündüz, cuma günü, haftaya, önceki gün, sabahleyin, az ön- ce, geç, iki günde, uzun zaman, biz gelmeden, demin, henüz, hâlâ, daha, artık, sonra, evvelâ, henüz, hemen, geceleri, önceden..."
Durum Zarfları
Fiille sorulan “nasıl?” veya “neden, niçin, niye?” sorularına cevap verir. » Öğrenciler konuyu dikkatle dinliyordu. Bu cümlede “dinliyordu” eylemine “nasıl dinliyordu?” sorusunu yönelterek eylemin “dikkatle” yapıldığı cevabını alıyoruz.
hitler almanya'sında gestapo'nun yöntemidir boş zarf göndermek. siyah zarf, sizi biliyoruz nereye giderseniz gidin istediğimiz zaman sizi bulacağız demek.
Bazı cümlelerde “en” ve “daha” sözcükleri; sıfatı, adlaşmış sıfatı ve zarfı üstünlük yönüyle de belirtir. Bu durumlarda bu sözcükler üstünlük zarfı olarak adlandırılır.
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır. “en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla…”
Hiç kelimesi burada kesinlik zarfı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri