Hamstring sakatlıkları, bacağınızın arka kısmında, kalçanıza kadar uzanan üç kas grubundan oluşan, hamstring kaslarınızın kasılması veya çekilmesi sonucunda ortaya çıkar. Halk arasında arka adale çekmesi olarak da bilinir.
Kasta zorlanma yapan aktiviteye hemen son verilmelidir. Kasta çekme olduktan sonra hemen ağrılı bölgeye 10-15 dk. buz uygulanmalıdır. Ödem ve ağrıyı kontrol altında tutmak için bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır (günde 3-4 kez). Sıcak uygulaması kanama ve ödemi artıracağından ilk 3-4 gün uygulanmamalıdır.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Kas Yırtığı, direkt yada indirekt travmalarla olabilmektedir. Direkt travmalarda kasın üzerine bir darbe gelmektedir. İndirekt yaralanmalar ise daha sık gözlenir. Aşırı ve ısınmadan yapılan aktiviteler sonrasında, kasın aşırı zorlanması ve yüklenilmesi durumlarında görülür.
Bazı kişiler kas ağrısını belli bir bölgede yaşarken bazılarında ise bütün vücutta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette ortaya çıkan kas ağrıları, fiziksel aktivite yaptığınızda ya da rutininizi değiştirdiğinizde de yaşanabilir. Kas ağrıları 12 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi 48 saate kadar da sürebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sporcularda kas yırtıkları en sık sakatlık sebeplerinin başında gelmektedir. Kas yırtıkları çoğunlukla adale çekmesi yada kas çekmesi olarak da adlandırılır. Bunun sebebi o kasın aşırı kasılması veya çekilmesine bağlı kas içerisinde yada kas-tendon bileşkesinde yırtık olmasıdır.
Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır. Soğutma, elastik bandaj uygulama ve yüksekte tutma şişliği azaltır ve ağrılara karşı yardımcı olur.
Arka adele kısmında 1.derece yırtıklarda yalnızca bazı hareketleri yaparken ağrı gözlemlenebilir, yürüme ve gündelik işlerde arka adele kısmında ağrı yaşanmaz. Yalnızca spor yaparken ağrı oluşabilir, 2.seviye arka adele yırtıklarında ise germe, öne eğilme ve yürüyüş sırasında ağrı yaşanır.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Hamstring kasları, bacağınızın arka kısmında, diz kapağınızın hemen üstünden kalçanıza kadar uzanan bölgede bulunan üç kasın oluşturduğu gruptur. Bu kaslar, bacağınızı vücudunuzun önüne atmanıza ve diz çökmenize yaramaktadır.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Kas yırtılması, halk arasında kas çekmesi olarak bilinir. Genel olarak sporcularda görülmesiyle birlikte ağır kaldırma, düşme, herhangi bir kası zorlama, travmalar veya kazalar sonucunda da görülme ihtimali yüksektir. Her gün egzersiz yapan bireylerde egzersiz süresinin uzatılması kas yırtılmasını ortaya çıkarabilir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelebileceği gibi genellikle charley atı adı verilen baldır kaslarında yaşanan kas spazmı, yaygın olarak stres, aşırı egzersiz, dehidrasyon, sinir bozuklukları ve tiroid sorunları sebebiyle meydana gelir.
Adale en basit karşılığı ile kas demektir. Kas kelimesinin eş anlamlısı adaledir. Kas kelimesi söylenmesi kolay olduğundan her daim daha çok tercih edilmektedir.
Kas Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas yırtılması tedavi edilebilir bir sorundur. Ancak ne yazık ki birçok insan hayati önem taşımadığı için bu sorunu hafife alır. Kas yırtılması tedavi edilmezse, yırtık büyüyerek ilgili eklemde güç kaybına ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Sırtta meydana gelen hafif dereceli yırtıklar genellikle 1 ila 2 hafta içinde iyileşmekte ve belirtileri 4 ila 6 hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. Bacaklardaki hafif veya orta dereceli yırtıkların iyileşmesi ise 8 ila 10 hafta veya daha fazla sürebilmektedir.
Ergen kişilerin bilgisayar önünde geçirdikleri yoğun zaman dilimleri, obeziteye ve özellikle arka bacak kas gruplarında kısalıklara neden olmaktadır. Hareketsizlik obezite riskini arttırmakta, obazitede hareketsizliğe yol açmaktadır (5-7).
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir? Kas yırtığı belirtileri genellikle her insanda aynı düzlemde ilerler. Fakat yırtılmanın boyutuna bağlı olarak semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir.
Kas Yırtılması Nasıl Teşhis Edilir? Kas yırtılmasının teşhis edilmesi için öncelikle hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Muayene sırasında kasın kısmen ya da tamamen yırtılıp yırtılmadığının belirlenmesi önemli bir noktadır.
Egzersiz ve spor ile sık sık ilgilenen bireyler için kas gevşeticiler, antrenman sonrası kasları rahatlatmak, esnetmek, gevşetmek ve iyileştirmek için büyük bir katkıda bulunuyor.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas krampları birçok vakada yaygın olarak kendi kendine kaybolur ve nadiren tıbbi bakım gerektirecek kadar ciddidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri