Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
Pişirilmek istenen gıda ürününün, buharın içeride kalması dolayısıyla daha hızlı haşlanmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, içeride oluşan aşırı buhar dolayısıyla hemen açılmamalıdır. Buhar çıkış borusundan buhar çıkış sesi duyulmasının ardından ocağının altı kısılmalı ve 10 dakika boyunca beklenmelidir.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Bu sebeple düdüklü tencereyi açmadan önce buhar çıkış borusunu açarak içindeki buharı boşaltmalı ve en az 10 dakika beklemelisiniz. Düdüklü tencere kaç dakika sonra açılır sorusunun cevabı da en az 10 dakika olacaktır.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
İlgili 38 soru bulundu
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Eğer içerideki basınç yeteri kadar tahliye edilmeden kapağı açmaya kalkarsanız kapak basıncın etkisiyle yerinden fırlayarak istenmeyen patlama ve yanmalara sebep olabilir. Bu nedenle hiçbir biçimde acele etmemeli ve kapağı açmadan önce buhar çıkışının tamamlandığından kesinlikle emin olmalısınız.
Buhar dağıldıktan, yani yaklaşık 10 dakika sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin. Düdük dik konuma getirildiğinde hızlı ve ani bir buhar çıkışı olacaktır. Buhar çıkışı bittiğinde tencerenizin kapağını açabilirsiniz.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Kalabalık ailelerin tercihi genellikle 6 lt düdüklü tencere modelleri olur. 10 kişiden fazla porsiyon için yemek hazırlanacak ise düdüklü tencere 6 litre modelleri tercih edilebilir. Düdüklü tencereler ile hem zaman tasarrufu hem de enerji tasarrufu yapma imkanı elde edersiniz.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Düdüklü tencereyi açarken soğuduğundan emin olmak lazım.
Düdüklü tencere maksimum seviyesinden fazla doldurulursa içerisindeki basınç patlamaya sebep olur. Yemek pişirme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklü tencerenin kapağının hemen açılması patlamaya neden olabilir. Düdüklü tencereye yeterli kadar su koymamak hem yemeğin yanmasına hem de tencerenin patlamasına yol açar.
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.
Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kısa sürede pişirilmelidirler. O nedenle düdüklü tencerede pişirmeye uygun değillerdir.
Tenceredeki yemek pişerken düdükten buhar gelmeye başlayınca, yani tencerenin düdüğü ötmeye başlayınca, düdüğü indirmeniz gerekir. Ocak kısık ateşte iken, yemeğin pişme süresine ulaşmasına kadar bekleyin ve pişme süresi dolunca ocağın altını kapatın fakat asla tencereye dokunmayın, buharın yok olmasını bekleyin.
Eğer kurallarına göre kullanılırsa düdüklü tencereler hem hızlı hem de sağlıklı ürünlerdir. Besinlerin içindeki vitaminin gitmesini engeller. Bu nedenle gönül rahatlığıyla düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Mercimek Çorbası (Düdüklüde) Tarifi Nasıl Yapılır? Düdüklüye soğan, havuç, domates, patates, (küp küp doğranmış) suyu, tuzu ve mercimeği ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklünün kapağını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıp 15 dakika pişiriyoruz.
Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Fissler'in üstün Alman teknolojisi, tüm bu sorunları gidererek, klasik düdüklü tencereleri pek çok yeni özelliğiyle sunmaya başladı. Fissler düdüklü tencere çeşitleri, artık emektar ve eski bir ürün değil, modern mutfaklarda pek çok işi kolaylaştıran, aktif ve dinamik bir yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri