Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır.
Backdoor, bilgisayar korsanları veya kötü niyetli kişiler tarafından kullanılarak sisteme gizlice sızma, kontrol etme ve izinsiz faaliyetler gerçekleştirme amacıyla tasarlanır. Backdoor genellikle, sistem veya yazılım geliştiricileri tarafından bilinçli olarak yerleştirilmez.
Backdoor (arka kapı) saldırıları, şirketleri, web sitelerini ve internet kullanıcılarını etkileyen bir siber güvenlik tehdididir. Bu tehdit, bireysel kullanıcılardan resmi organizasyonlara ve kurumsal şirketlere kadar herkesi ilgilendirir.
Backdoor, bilgisayar sistemlerine şifre olmadan girmek ve sistem üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan bir yazılım tekniğidir. Arka kapı olarak da ifade edilen bu yazılım, program içine saklanarak oluşabileceği gibi farklı bir program olarak da üretilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Backdoor virüsü, bilgisayar korsanlarının bilgisayarlara erişmek ve bunları kontrol etmek için kullandıkları kötü amaçlı bir yazılım. Adından da anlaşılacağı gibi bu virüsler bir tür “arka kapı” açarlar ve bilgisayarlara yetkisiz erişim sağlarlar.
Backdoor Trojan: Uzaktan erişim sağlayarak bilgisayar sisteminize sızar. Dosyalarınızı çalabilir veya üzerinde değişiklik yapabilir. Exploit-Trojan: Bilgisayar sisteminizdeki güvenlik açıklarından faydalanıp kötü amaçlı kod gönderiminde bulunur.
Backdoor, çeşitli senaryoları ve teknikleri kullanarak bir yazılım veya sistemde, normal giriş çıkış noktaları dışında bilerek veya bilmeyerek oluşturulan, sisteme veya yazılıma erişimin mümkün olduğu ya da sistemden veya yazılımdan veri çıkışının mümkün olduğu açık noktalara verilen genel bir isimdir.
Arka kapı, İngilizce bilinen adıyla Backdoor, bilgisayar sistemlerinin normal güvenliğini veya şifrelemesini es geçen, genellikle gizli bir yöntemdir. Bu sayede bilgisayar sistemi yetkisiz erişim ve işlemlere açık hale gelir.
Sosyal mühendislik saldırıları, siber suçlular tarafından bilgi toplama, dolandırıcılık veya yetkisiz erişim gibi hain amaçlar için insanların doğal eğilimlerini, duygularını ve davranışlarını istismar etmek üzere düzenlenir.
5237 sayılı TCK'nun 244/1. maddesi uyarınca “Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” O halde, DDoS saldırıları “bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi” fiiline karşılık geldiğinden, TCK m. 244'te öngörülen suça vücut vermektedir.
Bir DDoS saldırısının en bilinen belirtisi, bir sitenin veya hizmetin aniden yavaşlaması ya da kullanılamaz hale gelmesidir. Neredeyse tüm DDoS saldırıları, bir hedef cihazı, ağı trafiğe boğmayı içerir. Genelde amaç sunucuyu kapasitesinin ötesinde, büyük miktarda trafikle doldurmaktır.
Virüsler, en yaygın zararlı yazılım türleridir.
Virüslerin neden olduğu başlıca zararlar arasında veri dosyalarının bozulması, sistemin kapatılması veya bir ağ içinde ise gizli bilgilerin çalınması sayılabilir. Virüsler ayrıca DDoS saldırıları ve fidye yazılımı saldırıları gibi diğer siber saldırıları da başlatabilir.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
'Kötü amaçlı yazılım', bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel isimdir. Bu yazılımlar çalıştırılabilir kod, betik, aktif içerik ve diğer farklı yazılım türleri şeklinde ortaya çıkabilir.
BACK COURT : Arka saha. Bir takımın savunma yaptığı yarı saha. BACK-DOOR PLAY : Savunma oyuncusu tarafından çok yakından marke edilen bir hücum oyuncusunun topu almak için önce üç sayı çizgisine doğru hareket edip, birden hız ve yön değiştirerek potaya hareketlenmesi ve topu dip çizgi yakınlarında alması.
Bir oyuncu perimetre bölgesindeyken, kendisini yakından savunan rakip takım oyuncusunu atlatmak amacıyla potadan uzaklaşır gibi adım atması ve sonrasında aniden potaya doğru dönerek savunma oyuncusunun ardından bir pas alması durumudur.
Bir bilgisayar korsanı, çeşitli amaçlardan ötürü birilerine zarar vermek için bilgi çalabilir, önemli verileri toplayabilir, önemli dosyaları şifreleyebilir, sistemi çökertebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Bu anlamda hacker, kendi çıkarları uğruna siber saldırı düzenleyenlere denir.
Beyaz şapkalı hacker, bilişim suçları işleyen hackerların kullandıkları teknik ve yöntemleri bilen ve hackerların eylemleri sırasında kullandıkları araçları ve yazılımları tanıyan, iyi niyetli hackerlardır.
Hack kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda “kırmak” tanımını görmekteyiz. Genel anlamda hack, sisteme izinsiz erişim elde etmek manasına gelir. Bu erişimi sağlayan yani bu eylemi gerçekleştiren kişilere ise “hacker” şeklinde tanımlama yapılmaktadır.
Truva atı (veya “Trojan”), gerçek amacını gizlemek için çeşitli yöntemler kullanan zararlı yazılımları açıklayan geniş bir terimdir. Bununla birlikte, bir virüsün aksine, tek başına çoğalamaz veya dosyaları enfekte edemez.
Trojan bir veya bir kaç kişinin, yazdığı tıpkı hesap makinesi uygulaması, Mp3 player gibi belirli amacı gerçekleştirmeye yönelik yazılmış programlardır. Bu programı günlük hayatımızda kullandığımız programlardan ayıran tarafı tamamen zararlı olmasıdır.
Trojan Virüsü Nasıl Bulaşır ? Trojan virüsü genellikle hileli programlar aracılığı ile bilgisayar sisteminize girerler. Bir web sitesindeki cazip görünen bir fotoğraf ve/veya linke tıkladığınızda virüs bilgisayarınıza sızabilir. Özellikle yasa dışı bannerlar, içeriğinde, trojan virüsü barındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri