Memedeki kistler yok olur mu? Genellikle menapoz sonrası küçülür veya kaybolabilirler. Kistlerin seyrinde başta psikolojik stres faktörler olmak üzere bazı olumsuz beslenme tarzlarının (fazla kahve, çikolata tüketimi gibi) rolü de vardır.
Memede kist, genellikle meme dokusu içerisinde sıvı birikiminden kaynaklanan bir durumdur. Kadın vücudunda hormon düzeylerinde meydana gelen dalgalanmalar meme kistlerinin oluşumundan sorumlu tutulmakla birlikte bu durumun altında yatan asıl neden henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değildir.
Memede görülen kistlerin büyük bir bölümünde tedavi ihtiyacı yoktur. Memede kist basit ise takip yeterlidir. Komplike ve yoğun kistler için altı ay aralıklarla ultrason ile takip yapılması gerekmektedir.
Memede Kist Nasıl Teşhis Edilir? Memede kist teşhisi için meme ultrasonu ya da mamografii çekilebilir. Eğer görüntüleme yöntemleri yetersiz gelirse ince iğne aspirasyonu ya da meme biyopsisi gerekebilir. Ancak genelde mamografi sayesinde hem küçük hem büyük kistleri görüntülemek mümkündür.
Meme kanseri tanısı almak travmatik bir deneyimdir. Meme kanseri tanısı alanlar depresyon, kaygı ve stres gibi psikolojik belirtiler yaşayabilmektedirler. Ancak travmatik yaşantılar sadece psikolojik belirtilere değil, travma sonrası gelişim (TSG) olarak adlandırılan pozitif değişimlere de yol açabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur.
Meme kistleri, en basit anlatımla, memenin içinde oluşan sıvı dolu keselerdir. Memenin bir salgı organı olması nedeniyle memede kist görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Memede bulunan süt bezi kanallarının genişlemesi sonucu oluşan kistler genellikle kansere dönüşmezler ve iyi huylu olarak gözlemlenirler.
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Kistler, meme kanallarının genişlemesi ile oluşan, içi sıvı dolu keseciklere denir. Sayıları 1 tane olabileceği gibi 1'den fazla ve yaygın şekilde de görülebilirler. Meme kistleri, kendilerini memede ağrılı kitle olarak gösterebildiği gibi, hiçbir semptom vermeden de bulunabilirler.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşuyor. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülüyor. Genel olarak memedeki kitlelerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Kistlerin beşte biri 1 cm'den büyük ve yarısı da birden fazla oluyor.
Memelerde oluşan kistler oldukça küçük de olabilirler, büyüklükleri birkaç santimetreyi bulacak kadar büyük de olabilirler. Meme dokusu içerisinde gelişen içi sıvı dolu düzgün kesecikler kisti oluşturur. Regl döneminde olan kadınlarda büyüme yapan bu kistler çoğu zaman ağrıya sebep olabilmektedir.
Meme kanseri; elle muayene, mamografi ve meme ultrasonuyla ve bazen bu tetkiklere ek olarak meme MR görüntülemesi ile tespit edilir. Muayenede saptanan anormal kitleler olabildiği gibi muayene bulguları normal olan hastalarda da sadece görüntüleme yöntemleri ile saptanan kanserler tespit edilebilir.
EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!
Sertlik adet gördükten sonra değişebilir hatta kaybolabilir. Bu nedenle memelerinde sertlik hisseden 40 yaşın altındaki kadınların olayın üzerinden bir adet kanaması geçinceye kadar bekleyip, adet bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha pratik bir yoldur.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Tip-2 böbrek kistlerinin kansere dönüşme olasılığı %5 dir. Bu yüzden belli aralıklar ile takip edilmeleri gerekir. Tip-3 böbrek kistleri ise %50 oranında kansere dönüşebilir. Bu yüzden bu kistlerin çıkarılmaları gerekmektedir.
İyi huylu olduğu tespit edilen, büyüme eğiliminde olmayan ve kişide herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan kistlerde genellikle düzenli takip önerilir. Belirli bir süre takip edilen ve türüne göre ilaç kullanımı ile desteklenen kist olgularında kendiliğinden iyileşme gözlenebilir.
Kist varlığında tümör belirteçleri ve doppler incelemeleri normal ise ultrason ve muayene ile tümoral olduğunu düşündüren hiç bir bulgu yoksa ve kist 8 cm'den küçük ise bir süre takip edilebilir. Takip sırasında küçülme veya kaybolma olmuyorsa ameliyat yapılması tercih edilir.
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
Kanser; çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Erkeklerde prostat, kolorektal ve akciğer kanserine diğer kanserlere göre daha çok rastlanır. Kadınlarda ise meme, kolorektal ve akciğer kanseri en çok rastlanan kanser türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri