TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
Emniyet kemerlerinde herhangi bir arıza bulunması durumunda ise araç muayeneden geçemez.
TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
Direk kemerdi. Kemeri çektiğinde çat çat diye frenliyorsa muayeneden geçer.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Arka Koltuk İçin Emniyet Kemeri Bulundurma Zorunluluğu Olmadığından; Trafik Kazasında Emniyet Kemeri Olmayan Yolcunun Tazminat İsteminde, Kusur İndirimi Yapılmaz. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150/2-b maddesi düzenlemesine göre, araçlar da yolcunun arka koltukta emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Maddelere göre; "Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta Emniyet Kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacak.
Kazanın olmasında emniyet kemeri takmamak etken değil, fakat ölüm neticesinin meydana gelmesinde emniyet kemerini takmamak arasında sebep sonuç ilişkisi olduğu için daha doğrusu Adli Tıp Kurumu buradan da yola çıkarak emniyet kemerinin takılmamasını bir tali kusur sebebi saymıştır” dedi.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Özellikle, arka sıradaki her dıştan koltuk üç noktalı bir kemere sahip olmalıdır, orta koltuklar ise en azından bir bucuk kemer ile donatılmalıdır.
Emniyet kemeri cezası araç sahibine veya araç sürücüsüne uygulanmamaktadır. Ceza doğrudan yasağı ihlal eden yolcuya yazılmaktadır. Emniyet kemeri cezası yan koltukta oturan yolcu tarafından ödenmektedir.
Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası
Kaza durumlarında riski en aza indiren emniyet kemerinin takılmaması para cezasına tabi tutulmana yol açıyor. 2023 yılında emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak geçiyor.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
4.Emniyet kemerleri: Tüm emniyet kemerlerinin, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. 5.Lastikler: Aracınızın lastiklerinde yarık, yırtık ve/veya kesik olmamalıdır.
Emniyetsiz araçta yapılan uygulama:
Muayene raporunda “emniyetsiz” ibaresi açıkça belirtilir. Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ayrıca emniyet kemeri takma zorunluluğu, Karayolları Trafik Kanununa göre sürücü dahil tüm yolcular için geçerlidir. Kemer, kaza esnasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında bulunulabilecek en güvenli yer, aracın içidir. Araç dışına fırlayan bir yolcunun ölüm riski çok daha fazladır.
Son 1 aydır renkli kemerler tüvtürk de geçemiyor. Onay etiketi olmayan renkli kemerler ağır kusur sayılıyormuş. Onay etiketi diktirilse bile " artık onay etiketleri dikişli değil" deyip muayeneden bırakıyorlarmış.
Sürücünün kusuru nedeni ile meydana gelen trafik kazasında kasksız olması durumunda ölen kişi için zarar görenin kusur oranı mahkemelerin yerleşik içtihadı gereğince %20 oranında kabul edilmektedir. Dolayısı ile trafik kazalarında müterafik kusur indirimi %20'dir.
Arka koltukta emniyet kemeri takmak zorunlu mu? İçişleri bakanlığınca , valiliklere gönderilen genelgelerde ön koltukta olduğu gibi arka koltuklardaki yolcularında emniyet kemeri takması gerektiği vurgulandı .
Beş noktalı emniyet kemerleri genellikle çocuk güvenlik koltuklarında ve yarış arabalarında bulunur. Kucak kısmı, bacaklar arasında bir kemere bağlanır ve iki omuz kemeri vardır; bu da koltuğa toplam beş bağlantı noktası sağlar. 4 noktalı kemer de buna benzer, ancak bacaklar arasında kayış yoktur.
Klasik olan ve hemen hemen her araçta bulunan emniyet kemeri 3 noktalı olandır. Araç yolcularını, kaza ve çarpma anlarında güvenlik altına alabilmek için ve üç ayrı noktadan sabitlendiği için, bahsi geçen bu kemer, 3 noktalı olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri