Birden fazla varlığı karşılıyor. Yoksa çoğul isim derim arkadaşlar. Bu her zaman çoğul isim şeklinde karşına çıkmaz. Çokluk eki de diyebilir.
2.ÇOĞUL ADLAR: Aynı türden birden çok varlığı anlatmak üzere “-ler, -lar” eki almış olan adlardır. Çoğul eki “-ler, -lar”, adı çoğul yapmanın dışında değişik görevler de üstlenir: a. Ad'a aile, arkadaş, boy, hanedan anlamları katar(-gil yapım ekinin yerine geçer):
tekil bir isimdir.çünkü çoğul kelime, -lar/-ler eki alarak sağlanır.yani çoğul değildir.
Çoğul isim:
Yapısında, anlamında birden çok varlığı barındıran, çokluk eki almış isimlerdir. Cins isimlerinin çoğulu yapılır. onlar, evler, fikirler, merkezler, dünyalar, kuşlar, böcekler, kelebekler, arılar…
Tekil isimlere ler-lar ekleri getirilerek çoğul isim yapılır. anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip…
İlgili 18 soru bulundu
"Kelebek" kelimesi tekil bir isimdir. Çünkü kelebeğin 1 tane olduğunu anlıyoruz.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Çoğul isimler ise -ler/-lar eki alarak birden fazla varlıktan söz ederler. Örneğin; çiçek tekil bir isimdir. Çiçekler çoğul ki aldığı için çoğul isimdir, bardak tekil isimdir. Bardaklar çoğul isimdir.
✓✓Ayşeler çoğul isimdir. dışında da anlam katar. Örn:Ayşelere yarın gideceğiz.
Birden fazla varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı ifade eden ve mutlaka “-ler/-lar” çokluk ekini almış olan isimlere çoğul isim denir. Çoğul isimler, aynı türden birden fazla varlığı kapsayan ve adından anlaşılacağı üzere “çokluk” ifade eden isimlerdir.
Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir. -daş eki de ortaklık bildirme işlevi bulunan isimden isim yapma eki.
Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Çünkü herkes kelimesinde lar ler eki yoktur. Ama bir çok yani çoğul gibi görünüyor o yüzden topluluk ismidir.
Türkçede isimler, varlıklara verilişlerine, oluşlarına ve sayılarına göre üçe ayrılır. Sayılarına göre isimler de tekil, çoğul ve topluluk ismi olmak üzere üç ana başlıkta toplanır. Örneğim ''Masa'' kelimesi tekil iken, ''masalar'' çoğuldur. Topluluk isimleri ise yapıca tekil olmasına rağmen anlamca çoğuldur.
SEVGİ ÇOĞUL, AŞK TEKİLDİR
“Sevgi çoğul, yani kolektif bir duygudur, teklik, tekillik içermez, aynı anda birçok kişiyi, olguyu ya da kavramı sevebilmeyi içerir. Kimse yaşamında sadece tek bir şeyi sevmez. Oysa aşk tekil bir duygudur.
Saç birden fazla olduğu için topluluk ismidir.
3) Topluluk İsmi:
Çoğul eki almadan çokluk bildirirler: Halk, ordu, orman, sürü, meclis, deste, buket, demet… Not: Topluluk ismi gibi görünen bazı isimler tekil isim olabilir.
Sayısal anlamda birden fazla olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almış isimlerdir. Çoğul anlamı bu ekler ile sağlanır. Örnekler: gazeteler, balıklar, romanlar, bardaklar, müşteriler, hastalar, öğrenciler, çalışanlar, böcekler, kuşlar, çimler, meyveler vb…
“Club,” “company,” “family” ve “team” gibi grup isimleri Amerikan İngilizcesinde tekil kabul edilir çünkü bunlar bir varlığı ifade etmektedir. İngiliz İngilizcesinde ise grup isimleri çoğul kabul edilebilir.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
glasses {çoğul}
bardaklar {çoğ.}
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri