Ekip üyeleri arkeolog, sanat tarihçisi, hititolog, sümerolog, antropolog, jeolog, epigraf, mimar, restoratör, konservatör gibi uzmanlar ve üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileri ile işçilerden oluşmaktadır. Kazıdan Çıkan Eserler Nereye Gider?
Dolayısıyla kazı ekibi üyelerinden olmazsa Page 2 olmazlar içinde; kazı başkanı (arkeolog), kazı başkan yardımcısı (arkeolog), kazı alanı sorumluları (en az lisans eğitimini tamamlamış arkeologlar olmalı), ilgili bilim adamları ve teknik elemanlar, lisans eğitimi yapan öğrenciler, lojistik açıdan çalışacak görevliler ...
Arkeolojik Kazılara Misafir Olmak
Yine bakanlığın uygulamasına göre, arkeolojik kazılar, bir haftadan fazla olmamak şartıyla adları ekip listesinde olmayan kişileri kazıda misafir edebilmektedir. Burada, bakanlığın kazılara gönderdiği temsilcilerin inisiyatifi önemlidir.
Arkeologlar, geçmişteki insanların yaşadığı yerleri (şehirler, köyler evleri) tespit ederek toprak altında kalmış olan kalıntılarda temizlik ve kazı çalışması yaparak maddi kalıntıları açığa çıkarırlar.
Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Arkeolog 2023 yılında ortalama 36.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arkeolog , Ocak 2023 yılında ortalama 29.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.996 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Arkeoloji taban puanları ile ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Arkeoloji Bölümü 2023 taban puanları en düşük 192,06204, en yüksek 406,18407'dir. Arkeoloji Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 997208, en yüksek 28945'tir.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Klasik Arkeoloji mezunları, müzelerde, tarihi alanlarda, arkeolojik kazı ekiplerinde ve akademik kariyerlerinde çalışabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Arkeoloji mezunu olmak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) en az 76,28 puan almak. Yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olmamak.
Türkiye Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen tüm arkeolojik kazılar Kültür Bakanlığı ile kazı başkanının bağlı bulunduğu kurum adına yürütülür. Kazıda Kültür Bakanlığı da bir yetkili tarafından temsil edilir. Bu kişi Bakanlık temsilcisi, ya da yaygın biçimde kazı komiseri olarak adlandırılır.
Anadolu'da devam eden 153 arkeolojik kazının 31'i yerli, 122'si ise yabancı kazı başkanlıkları tarafından yürütülüyor. Kazılarda ortalama kazı süresi 45-60 günle sınırlı.
Arkeologlar GIS ve GPR adı verilen iki teknolojik yöntem kullanır. Bunlardan GIS(Coğrafi Bilgi Sistemi) adı verilen yöntem, kazı yapılacak coğrafi bölgenin verilerinin toplanıp incelenmesini, mekansal analizini, bölgede meydana gelen topografik değişimleri tespit eder.
Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologların çok büyük bir kısmı arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra işsiz kalıyor. Türkiye'de 100'e yakın üniversitede arkeoloji bölümü var. Devlet ya yeni mezun arkeologlara iş olanağı yaratmalı ya da arkeoloji bölümlerini azaltmalı.
Arkeoloji bölümleri 4 seneliktir, öğrencilere geçmişin izlerini sürerek tarih öncesi ve tarihi dönemlere ait eserleri inceleme ve anlama fırsatı sunar.
2. Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak, 4.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
İzmir metropolitan alan içinde kazı çalışması yapacak olan kamu kurum, kuruluşları ile özel ve tüzel şahıslar Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü'nden kazı ruhsatı almak zorundadırlar. Ruhsat alınmadan yapılan tüm çalışmalar için kaçak kazı işlemi yapılır ve cezai işlem uygulanır.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
BOTAŞ, Marmaray gibi büyük inşaat projeleri için gereken kurtarma kazıları sözleşmeli olarak çok sayıda arkeolog çalıştırmaktadır. Türkiye'de son yıllarda sayısı artmakta olan özel müzeler ve araştırma merkezlerinde de arkeologlar istihdam edilmektedirler.
Arkeoloji bölümü iş imkanları arasında ülkemizde bulunan birçok müzede uzman, müze araştırmacısı ve arkeolog olarak çalışma imkanına sahiptirler. Arkeoloji bölümü iş imkanları arasında Anıtlar ve Müzler Genel Müdürlüğünde memur, uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışmak da yer alır.
Arkeoloji bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Arkeoloji bölümü toplam 44 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sözel puan türüne göre tercih edilebilir.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
En düşük yardımcı pilot maaşı 40.000 TL ve en yüksek yardımcı pilot maaş 60.000 TL olarak bilinmektedir. Kaptan pilot maaşları ise 60.000 TL ve 100.000 TL arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu miktarlar kesin olmamakla birlikte sektör ortalamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri