Diğer İncil'lerde de domuz yer yer horlanmaktadır (Matta, 7/6; Markos, 5/11-14). Elde mevcut İncil'lerde domuzun haram kılındığını gösteren açık bir hükmün yer almaması, bunun tahrif edilen hükümlerden biri olduğu hususunu akla getirmekte ve domuz eti serbestîsinin, çarşıda satılan her şeyin yenebileceğini söyleyen (I.
Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir. Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi domuz eti tüketimine izin vermemiştir.
9 Hz. Isa, domuz eti yemeyi yasaklamıştır; Pavlus, bunu kaldırrrııştır.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Bunlar kavga, hakaret, gürültü, infial, dine saygısızlık (Gregory 1850: III-II/490), kin ve hatta cinayet olarak belirtilirken bunların, Hıristiyan inancına göre, Tanrı tarafından cezasız bıra- kılmayacağı (Matta 5/22) vurgulanmaktadır (Hunolt 1897: 327).
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir. Yahudi inancında da alkolün değil, sarhoş eden son damlanın haram kabul edilmesi gibi.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır. Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
Hrıstiyanlar, et ve kemik haline gelip insanlığa döndüğüne inandıkları peygamberlerinin öldüğü cuma günü et yerine, dinlerine göre su yüzeyinin altında yaşadığı için ölüm ve cinler âlemiyle ilişkilendirdikleri balığı yerler. Canlı yaratık saymadıklarından, cuma günleri balık yemekte sakınca görmezler.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Yahudilikte "Kaşerut” denilen bir yeme sistemi varır.Bu kavram dinen uygun,helal anlamına gelmektedir. Domuz tüketimi bu kurallar gereği yasaktır,alkol tüketimi ise yasak değildir.Daha fazla bilgi icin * tr.m.wikipedia.org/wiki/Koşer girebilirsiniz.
Domuz Yemeyen ve Sigara İçmeyen Bir Hristiyan Mezhebi: Yedinci Gün Adventist Kilisesi. Yedinci Gün Adventist Kilisesi (Seventh-day Adventist Church), cumartesileri tatil yapan, domuz yemeyen, sigara-alkol gibi şeylerden uzak duran ve hatta haç sembolünü bile kullanmayan oldukça ilginç bir protestan mezhebi.
Kendiliğinden yağlı ve tuzlu bir tadı var.
Domuzun her türlü pislik ve leş yemeye düşkün, obur, hantal ve hayvanlar arasında vücut temizliği yapmayan hemen hemen tek canlı niteliğini taşıması sebebiyle olacaktır ki onu yiyenler de dahil bütün dünya milletlerinin dillerinde domuz kelimesi hakaret ifade eden cümleler içinde yer almıştır.
Eşini kıskanmayan tek hayvan domuzdur. * Peygamber efendimiz (S.a.v) bir zaman gelecek yer yüzüne eşini kıskanmayan domuz erkekler gelecek demiştir.
Oyratlar, domuz eti yemeyi sakıncalı bulmamasına rağmen, daha fazla sığır ve koyun eti yemeyi tercih ederler.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır.
Hristiyanlıkta zina cinsel ahlaksızlık olarak nitelendirilir ve günahtır. Kutsal Kitap evlilik öncesi her türlü ilişkiyi sıkı biçimde yasaklar.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Maide-90:Ey iman edenler! Şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Bunlardan sakınıp uzak durun ki kurtuluşa eresiniz (Şener vd.2008, s.122). İnanç zümresi, yukarıdaki ayetleri de referans göstererek ehli için bunun bir içki değil Cennet içeceği olduğunu vurgulamaktadır.
Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
İsmaili mezhebi alkol ve her türlü sarhoş edici maddenin haram olduğunu kabul etmektedir.
İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri