Armut, yaz ve sonbahar meyvesidir. Armudun hasadı Haziran ayından Ekim ayının ortalarına kadar devam eder. Bu yüzden pazar tezgahlarında hem yazın, hem de sonbahar aylarında armuda rastlamak mümkündür.
Temmuz sonu-Ağustos başı hasat edilir. Uzun süre depolanabilir.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Ekim ayında olgunlaşır ve hasat edilir. Gürsu Deveci Armudu, oldukça sert, depolama süresi uzun olan bir çeşittir.
Bu meyve hem yaz hem de sonbahar meyvesidir. Bu mevsimlerde bolca tüketilebilir. Ancak seracılık faaliyetleri sayesinde her mevsim armut tüketebilme imkanı vardır. En çok yaz ve sonbahar aylarında yetiştirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir. Daha sonra aynı zamanda Ankara yine en yoğun armut yetiştiriciliği yapılan şehirler arasında gelmektedir.
Armut hangi bölgede yetişir? Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler evvela Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
Başlangıç olarak en az alerji yapan meyvelerden biri de armut olduğundan 5-6 aydan sonra bebeklere verilebilir. Mutlaka başlabgıçta kabuğunu soyup, cam rendede veya makinede ezip verilmelidir. Meyvelerin %80'i sudur o yüzden de ana öğün değil ara öğün olarak tüketilmelidir.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Dikilen Armut Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Armut hasadı sadece elle yapılır, çünkü morluklara karşı çok hassastır. Hasattan sonra meyveler ayıklanır ve devamında meyve sınıflandırılması yapılır, çünkü zarar görmüş meyveler etilen üretir ve bu durum diğer meyvelere zarar verebilir.
Ağaköy bahçelerinde bir kiloya kadar Deveci armudu yetişiyor. Çok da verimli. Yetişkin bir santa - maria ağacı, yılda 200 - 300 kilo armut verirken, Deveci ağacı 350 - 400 kiloya kadar çıkabiliyor.
Sık dikime uygun bir naşi türüdür. Bu türün meyvesi oldukça suludur. Kestiğiniz anda aromatik kokusu hissedilir. Ağustos ayında hasat edilir.
Bu haberi okuduktan sonra evinizden armut eksik etmeyeceksiniz. Tek bir adet armut günlük lif ihtiyacının yüzde 18'ini karşılıyor. İçerdiği lif nedeniyle armut sindirim sistemi için son derece faydalıdır.
Fazla tüketimin yan etkileri olabilir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde yapılırsa şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ancak fazla tüketim ishale yol açar. Bu yüzden her besinde olduğu gibi armutta da tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Dilimlediğiniz armutları bu bezin üzerine, birbirine değmeyecek şekilde dizin. Armutlar, güneşin altında ortalama 4-7 güne kadar kuruyacaktır. Her gün armutları ters çevirerek her tarafının eşit miktarda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Ilık iklimlerde yetişen armut, yaz mevsiminin sonuna doğru olgunlaşır. Sonbahar mevsimi geldiği zaman toplanır. Armutlar ekim ayı itibariyle yenecek düzeye gelir. Bu nedenle armutlar yaz mevsimini ve sonbahar mevsimini çok sevmektedir.
Armut ağacının düzenli gelişimi ve meyve verebilmesi için yaygın olarak kullanılan armut çeşitlerinin yaklaşık 400-800 saat soğukta kalmaya (7 ° C'nin altındaki sıcaklıkta kalmaya) ihtiyaç duydukları tahmin edilmektedir.
Armutları soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra kararmaması için limonlu suya batırıyoruz. Limonlu suyu süzdükten sonra, porsiyonlar halinde derin dondurucu poşetlerine koyuyoruz. Poşetlerin havasını aldıktan sonra, ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldırıyoruz.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir. Eğer süre uzarsa önce genç sürgünlerde, daha sonra ağacın tamamında zararlanmalar meydana gelir.
Armudun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu daha da düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonlu kişilerin armudu az tüketmesi önerilir. Armut, çok tüketildiği zaman içeriğinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemini yorabilir ve ishale neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri