Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Tam bodur veya yarı bodur anaçlı armut fidanları dikildikten 2 yıl sonra meyve vermektedir. Klasik anaçlı armut fidanları ise yayvan bir gelişim formu olup yavaş verime geçmektedir. Dikildikten 5 yıl sonra meyve veren klasik anaçlı armut fidanlarının Tam verime oturması ise 7-10 yıl sürmektedir.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Ilık iklimlerde yetişen armut, yaz mevsiminin sonuna doğru olgunlaşır. Sonbahar mevsimi geldiği zaman toplanır. Armutlar ekim ayı itibariyle yenecek düzeye gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Armut, yaz ve sonbahar meyvesidir. Armudun hasadı Haziran ayından Ekim ayının ortalarına kadar devam eder. Bu yüzden pazar tezgahlarında hem yazın, hem de sonbahar aylarında armuda rastlamak mümkündür.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen armut fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız.
Ortalama olarak, olgun ve sağlıklı standart boyuttaki bir armut ağacının verimi 90 kg iken, olgun yarı bodur ağaçların ortalama olarak verimi 45 kg dur.
Deveci armunun ağacı hızlı gelişim göstermekte olup klasik anaçlı fidanlarda verime ağacın verime oturması 8-9 yıl, yarı bodur anaçlı armut fidanlarından 5-6 yıl, ve tam bodur anaçlı armut fidanlarında ise 3-4 yıl olmakta olup ağacın ilk meyvesi ise bodur ve yarı bodur anaçlı fidanlarda ilk yıl veya 2. yıl içerisinden ...
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ağacın 1 yılda 3 kez çiçek açtığını söyleyen İmdat Kibar (70), “ Nisan ayında çiçek açıp meyve veren armut ağacımız ağustos ve eylül ayında da çiçek açtı.
Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir. Daha sonra aynı zamanda Ankara yine en yoğun armut yetiştiriciliği yapılan şehirler arasında gelmektedir.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7.2 ºC'nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.
Armutun Zararları
Fazla tüketimin yan etkileri olabilir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde yapılırsa şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ancak fazla tüketim ishale yol açar. Bu yüzden her besinde olduğu gibi armutta da tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Armut ağacının düzenli gelişimi ve meyve verebilmesi için yaygın olarak kullanılan armut çeşitlerinin yaklaşık 400-800 saat soğukta kalmaya (7 ° C'nin altındaki sıcaklıkta kalmaya) ihtiyaç duydukları tahmin edilmektedir.
Bu bakımdan sıcaklık isteği olan bir tür olarak kabul edilir. Alkali ve kireç bakımından zengin olan toprakları sevmeyen bu meyve geçirgen topraklarda yetişmeye müsaittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri