Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin'den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir ...
#13 Kana Cafe Shop:
Süryani çöreği tatmak ve hatta evinize de paket olarak almak için gelmeniz gereken yer tam da burası. Süryani çöreğini Eski Mardin'deki çoğu yerde göreceksiniz zaten; ancak önemli olan orijinal Süryani reçetesi ile yapılanı bulmak.
Mardin gece hayatında sıra gecesi, fasıl, canlı müzik veya keyifli bir akşam yemeği yemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında; Cercis Murat Konağı, Bağdadi, Antik Sur Restoran, Midyat Cağ Sofrası, Abbara Türkü Bar, Mardehan Restaurant, Delmar Cafe Restoran yer almaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Şüphesiz Mardin'in bilinen yeri olan ve her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hasankeyf, 12.000 yıl öncesine uzanan etkileyici tarihi ve büyüleyici güzelliği ile kesinlikle ilk uğramanız gereken yerlerden biri.
Kahiye Tatlısı
Mardin'in meşhur tatlılarında başı çekenlerden birisi de Kahiye tatlısı. Künefe peyniriyle yapılan hamurlar, şerbet ve Antep fıstığıyla birleşince parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor.
Ayçöreği ya da Ay çöreği, genellikle içine tarçın, ceviz, fındık, kakao ve kuru üzüm konularak yapılan, hilâl şeklindeki bir çörek çeşididir.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür. Kahve kültürünün çok gelişmiş olduğu Mardin'e gidildiğinde menengiç, mırra, dibek, Süryani kahvesi ve daha pek çok kahve çeşidi de hediyelik eşya olarak satın alınabilir.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Eski Mardin bölgesini bir günde gezebilirsiniz ancak manastırlar, Dara Antik Kenti, Midyat'ı da görmek isterseniz 3-4 günlük bir planlamayla yorulmadan, keyif alarak gezmiş olursunuz. Mardin'i gezmek için vaktiniz kısıtlıysa aşağıdaki gezi planına göre seyahatinizi şekillendirebilirsiniz.
Kakao, kuru üzüm ve fındık ile hazırlanan pastiç, İzmir yöresine ait bir tariftir. Yörede ay çöreği yerine pastiç denilmektedir.
Yozgat'a özel bir ekmek türü olup gerçek lezzet için ustalık hizmetinin tam bir profesyonellik gerektirdiği hamur kıvamının ve pişme kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir.
Reçetesi Avusturya'dan şekliyse Osmanlı'dan alınan bu lezzet, işte böyle "meşhur bir Fransız lezzetine" dönüşüyor.
Midyat'a geldiğinizde her şeyden önce alacağınız ilk şey gümüş işlemeciliğinin en özgün örneklerini sergileyen hediyelik eşyalar ve takılar. Hem kendinize hem de sevdiklerinize orijinal ve el yapımı telkari örnekleri alabilirsiniz. Taş işlemeciliğinin en özgün örneklerini ve figürlerini satın alabilirsiniz.
Dobo ya da döbo, Mardin yöresinde çok sık karşımıza çıkan Süryani mutfağına ait bir et yemeği. Yapması biraz zahmetli gibi görünse de lezzeti her şeye değiyor. Bademiyle, sarımsağıyla tam bir tat patlaması olan dobo yemeğini siz de denemek isterseniz tarifimiz çok işinize yarayacak.
Yerel lezzetlere meraklı olanların tadına bakınca almadan dönemeyeceği Süryani Şarabı, badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, dağlı leblebi, dibek kahvesi gibi "Mardin'e özgü hediyelikler" kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerin en etkileyici olanlarıdır.
Mardin'e Ne Zaman Gidilir? Karasal iklim kuşağında olan Mardin'in kışları oldukça soğuk yazları ise kurak geçer. Bu nedenle nisan mayıs ile eylül ekim aylarında Mardin'i ziyaret etmenizi öneririz.
Özel araçla Mardin Midyat arası yol mesafesi 65 kilometre, yolculuk süresi ise 45-50 dakikadır.
Mardin gezildikten sonra sırasıyla Nusaybin yolu güzergâhından 4 kilometre güneydoğuda bulunan önemli turizm noktalarından biri olan tarihî Deyrulzafaran Manastırı görülür. Burası görüldükten sonra tekrar Nusaybin yoluna çıkılır ve Nusaybin yolu ile gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri