Çoğu armut satın alındıktan sonra 3 ila 4 gün arasında olgunlaşır. Taze tutmak için olgun armutları soğutun. Olgun armutlar mutfak tezgahında veya kilerde çok uzun süre dayanmaz. Bütün olarak buzdolabına koymak, raf ömrünü 5 ila 12 gün arasında uzatabilir.
Genel olarak armut çeşitlerinin soğukta muhafaza koşulları -1 °C ile 2 °C'de ve %90-95 oransal nemde 1-3 aydır.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir. Eğer süre uzarsa önce genç sürgünlerde, daha sonra ağacın tamamında zararlanmalar meydana gelir.
Armutlar soğuk hava depoları ve CA-hücrelerinde depolanır. Türüne bağlı olarak -1-0ºC sıcaklıklar arasında iyi koşullarda bulunurlar. Nem kaybını mümkün oldukça sınırlamak için armutların %90-95'lik yüksek hava neminde depolanması tavsiye edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Taze tutmak için olgun armutları soğutun. Olgun armutlar mutfak tezgahında veya kilerde çok uzun süre dayanmaz. Bütün olarak buzdolabına koymak, raf ömrünü 5 ila 12 gün arasında uzatabilir.
Genel olarak armut ağacı soğuk ve nemli bir iklimde gelişir; yani soğuk bir kışın ardından serin bahar ve yaz olan iklimlerde.
Armut Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan armut fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7.2 ºC'nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme geç ve düzensiz olur.
Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Armut sindirim sistemini güçlendirir ve hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Ancak kabuğuyla birlikte yemememiz gerekir. Çünkü armutun kabuğunun hazmı zordur.
Tazeliğini koruması için yeşillikler, kök sebzeler ve meyveler farklı yöntemlerle buzdolabında ya da raflarda saklanabilir.
Hazırladığınız taze meyveleri buzdolabı poşeti içine yerleştirin. İleride kullanırken daha rahat edebilmek adına mümkün olduğunca meyveleri buzdolabı poşeti içinde yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde fazla havayı alın. Bu sayede hem buzdolabında daha az yer kaplayacaktır hem de iyi muhafaza olacaktır.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Armut, zengin bir içeriğe sahiptir. A, C, B, K vitaminlerinin yanı sıra folik asit, magnezyum, lif, magnezyum ve fenolik bileşenleri taşır. Bu bileşenler insan sağılığı için oldukça faydalıdır.
Armudun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu daha da düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonlu kişilerin armudu az tüketmesi önerilir. Armut, çok tüketildiği zaman içeriğinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemini yorabilir ve ishale neden olabilir.
Armut 4 mevsim tüketilebilir. Ancak genel itibariyle kış mevsimi meyvesi olarak bilinir.
Dilimlediğiniz armutları bu bezin üzerine, birbirine değmeyecek şekilde dizin. Armutlar, güneşin altında ortalama 4-7 güne kadar kuruyacaktır. Her gün armutları ters çevirerek her tarafının eşit miktarda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kendine verimli bir çeşittir. Meyveleri sulu ve yemesi güzeldir. Armut fidanı 50-60 cm ve 1-2 yaş gönderim yapılmaktadır.
Yetiştiriciliği en kolay ve verimi son derece yüksek olan Santa Maria Armut fidanı hobiciler için en ideal armut çeşitlerinden birisidir. Santa Maria armudu verimi sebebi ile Akdeniz bölgelerinde dalkıran armut olarak isimlendirilmektedir.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Armut içindeki vitaminler: A, B1, B2, K vitaminlerini ve yüksek miktarda C vitamini içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir; vücudun su dengesinin korunmasında yardımcı olur, yüksek tansiyonu engeller. Yüksek oranda lif içerir, sindirimi kolaylaştırır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri