Kuzunun arka but kısmı kemiğinden ayrıldıktan sonra fazla yağları ve sinirleri ayıklanıp kıyma çekilir. Kuzu kıyma dana eti bulaşmaması için ayrı makinadan çekilir.
Öncelikle kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan, eti gözünüzle seçerek ve yanınıza taze taze çektirerek alın. Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir. Nefis fırın yemekleri ve ızgara için koyun but tercih edebilirsiniz.
Bebekler ete nasıl alıştırılır? Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça kuzu eti ve et suyu katılır ama daha sonra bu et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır. Ancak ek gıdaya geçişte herhangi bir sorun ile karşılaşılmadıysa bazı durumlarda uzmanınıza danışarak 7. aydan itibaren sebze mamalarına kıyma eklemeye başlayabilirsiniz.”
Kırmızı etteki demir emilimi kolay formdadır. Aynı zamanda içerdiği proteinin biyolojik yararlılığı yüksektir. Yani kırmızı et bebeğin hücreleri tarafından kolay işlenebilen kaliteli protein sağlar. Demirin kolay emilebilir formda olması bebeğin kansızlık probleminden korunmasını sağlar” dedi.
Dana eti, küçük baş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm. Kırmızı et bebeğiniz ve çocuğunuz için önemli bir protein, demir, çinko, B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bu besin ögeleri bebek ve çocukların hem bedensel ve hem de zihinsel gelişimlerinde oldukça önemlidir.
Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan'ın notu. Sebzeli kuzu incik iyi pişirilip iyice küçültüldüğü taktirde 8 ay sonrası çocukların da yiyebileceği bir yemek.
Bebeğiniz için hazırlayacağınız bir porsiyon sebze yemeği veya püresi için; bir tatlı kaşığı bebek kıyma yeterli olacaktır. Bebek kıymayı bebeğiniz için hazırlayacağınız tarife ekleme vakti geldiğinde ise; dolaptan çıkardığınız kıymanın iyice çözülmesini beklemelisiniz.
7 aylık bebeğe et nasıl verilir? Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.
Kuzu kıyması, hafif yağlı yapısı, yumuşacık lezzeti ile özellikle köftelere ve köfteli yemeklere çok yakışır. Fırın kebapları, ev yapımı lahmacunlar, mangal lezzeti sunan köfteler derken genelde dışarıda yenen yemeklerin ev yapımı hallerine nefis tatlar katar.
Kuzu incikler düdüklüye konulur su eklenir ve 30 dk pişirilir. Soğuyunca kapağı açılıp sebzeler eklenir. Tekrar 30 dk pişirilir ( bebeklerimizin çiğneyebilmesi için etin önceden pişmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor) 12 aydan büyük bebekler için tuz atılabilir.
Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır. 8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz.
1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır. Genellikle sonbahar ve kış ayları arası kesilen hayvanların eti daha lezzetli olur.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Pirzolaları derin bir kaba alın. Tuz ve su hariç diğer malzemelerle iyice karıştırın. Fırın tepsisine etleri yayın ve üzerine su ilave edin. Üzerini folyo ile kapatıp 200 derece fırında 1 saate yakın pişirin.
Koyun ve kuzuların, yani küçükbaş hayvanların ön kol ve arka ayaklarının arasında kalan kısmın altına döş denir.
Çitil, bir süre sonra Romanov koyunlarının etinin bilindik koyun etleri gibi kokmadığını fark etti. Girişimci genç, daha lezzetli olan ve kokmayan Romanov koyunlarına talebin her geçen gün artığını söyledi. Romanov koyunları ürettiklerini ifade eden Çitil,"Bu ırk daha çok üretim amaçlı, damızlık üretilen bir ırk.
Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor. Yağsız ve yumuşak bir et yapısına sahip olan kuzu budu, kızartma, fırın yemekleri ve şiş yemekleri için ideal bir et yapısına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri