Ilık iklimlerde yetişen armut, yaz mevsiminin sonuna doğru olgunlaşır. Sonbahar mevsimi geldiği zaman toplanır. Armutlar ekim ayı itibariyle yenecek düzeye gelir. Bu nedenle armutlar yaz mevsimini ve sonbahar mevsimini çok sevmektedir.
Sonbahar meyveleri ve sebzelerini sofranızdan eksik etmeyerek, vücudunuzu kışa daha iyi hazırlayabilirsiniz. Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar ve ıspanak C vitamini kaynaklarındandır. Ayrıca C vitamini; portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde de bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ilık iklimlerde yetişen armut, yaz mevsiminin sonuna doğru olgunlaşır. Sonbahar mevsimi geldiği zaman toplanır. Armutlar ekim ayı itibariyle yenecek düzeye gelir. Bu nedenle armutlar yaz mevsimini ve sonbahar mevsimini çok sevmektedir.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Sonbaharın belirtileri
Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; sonbahar,23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Sonbahar; doğanın hüzün mevsimi. Kışın ardından gelen ilkbahar, yeniden doğan yaprakların, toprağı yeşerten bitki örtüsünün, biraz daha büyüyen ağaçların boy boy çiçeklerin mevsimi. Ardından gelen yaz, henüz kaybolmayan bu güzelliklerin yaşanabildiği dönemken gelir sonbahar, yani hazan mevsimi.
Özellikle iki kelimeden meydana gelen sözcüklerin birleşik mi yoksa ayrı mı yazılacağı çok fazla karıştırılmaktadır. Sonbahar da bu kelimelerden biri olarak yazı dilinde çoğunlukla yanlış yazılır. Sonbahar kelimesi TDK sözlüğüne göre birleşik olarak 'sonbahar' şeklinde yazılmaktadır.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
İlkbaharın sonu ile yazın başlarında yetişen kiraz gülgiller familyasındandır ve oldukça lezzetli bir meyvedir.
Mart, Nisan ve Mayıs ilkbahar ayları olarak adlandırılıyor. İlkbahar her zaman çiçeklerin açmaya başladığı ve sıcaklığın arttığı aylardır. Bu aylarda kişiler sıcaklığı daha fazla hisseder.
Sonbaharın gelişiyle armudu tezgahlarda bolca görmeye başlayacağız. İçerdiği yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenleyip, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelen armut harika bir C vitamini deposudur.
İlkbahar donlarına maruz kalma riski yüksek olan armut uygun iklim koşullarında yetiştirilmelidir. Bu meyve hem yaz hem de sonbahar meyvesidir. Bu mevsimlerde bolca tüketilebilir. Ancak seracılık faaliyetleri sayesinde her mevsim armut tüketebilme imkanı vardır.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri