Arnavut ciğeri Türk mutfağına ait bir yemek türüdür. Adını ise Osmanlı'da yaşayan ve daha çok 'ucuz' olduğu için ciğer tüketen Arnavutlardan alır.
Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Osmanlı döneminde hayvanların iç organları yenilmediğinden o zamanın kasapları iç organları çöpe atarlarmış. Arnavut işçiler hem iyi beslenebilmek hem ucuz bir şeyler alabilmek için kasaplardan ciğerleri çok ucuza alırlar, bu ciğerleri kaldıkları evlerde pişirip yerlermiş.
Şöyle ki, Arnavut ciğeri, Arnavutluk'tan gelen bir yemek değil de, Arnavutların rağbet ettiği bir yemek olduğu için bu ad konmuş. Arnavutlar ilk 1468 yılında İstanbul'a getirilmişler ve bugünkü Boğaz kenarındaki Arnavutköy'e yerleştirilmişler.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir. Bu nedenden dolayı Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Her ne kadar en doğru pişirme tekniklerine uysanız da, eğer sinirlerini ve zarını iyi temizlemezseniz ciğeriniz istediğiniz kıvamda olmayacaktır. İyi temizlenmemiş ciğer çiğnerken rahatsız edici bir his bırakır. Bu nedenle ciğerin zarının ve sinirlerinin iyice temizlemiş olmasına özen gösterin.
Ciğerin küçük parçalar halinde kesilip una bulandıktan sonra kızartılmasıyla oluşan bir yemek tarifi Arnavut ciğeri. Arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis ediliyor, olmazsa olmazı sumaklı ve maydanozlu soğan salatası Kimyonun ciğere yakıştığı bilinen bir gerçek olsa da limon sıkıp yemeği tercih edenler de var.
Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Arnavutlar “Arnavut” kelimesini bilmezler, kendilerine “Shqiptar” (Şkiptar okunur) derler.
Temel öğünü kahvaltı olan Arnavutlar genelde domates, salatalık, yeşil biber, zeytin gibi taze ve Arnavutluk topraklarında yetişen mahsullerden yapılan sebze salatası yerler. Salatanın yanı sıra et veya sebzeyle yapılmış bir yemek de kahvaltıda yenilemektedir.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Karaciğeri aldıktan sonra maksimum bir gün buzdolabında saklamak gerekir. Piştikten sonra en fazla iki gün muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında çapraz bulaşmayı önlemek için mümkün olduğunca en alt rafta tutmanızda fayda var.
- Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir. PİŞMİŞ CİĞERLER NASIL SAKLANMALI? Ciğerler piştikten sonra ciğerlerin iyice soğuması için bekleyiniz.
1 kg zarından temizlenmiş dana ciğeri küp küp doğruyoruz. Yıkanıp iyice kurulandıktan sonra süzgeçte unlayıp fazla ununu eleyerek döküyoruz. Daha sonra kızgın yağda kızartıyoruz. Ama kızartırken kaşık ya da kevgirle sürekli karıştırın ciğerler birbirine yapışmasın.
Arnavut ciğeri ismi, Arnavutlar tarafından hazırlandığı ve yapıldığı için değil, Anadolu'ya gelen Arnavutlar tarafından ciğerin çok tercih ediliyor olması ve sevilmesindendir. Benzer bir durum Arnavut kaldırımı için de geçerlidir.
Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
1980 istatistikleri nüfusun % 93,1'inin Arnavut, % 2,5'inin Çingene, % 2,4'ünün Yunan, % 2'sinin diğer unsurlardan meydana geldiğini göstermektedir. Resmen bütün dinlerin yasak olduğu ülkede dinlerin nüfusa oranı: Müslümanlar % 70-75, Ortodokslar % 18-20, Katolikler de % 10-12'dir.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Arnavut ve Boşnak Bektaşîleri, Türkmen kökenli olmadıklarından Alevî-Bektâşî değil yalnızca Bektâşîdir. Yani Beloğlu diye tarif edilmezler, Bektâşîliğin Dedebabacı (Babagan) kolunu sürdürürler. Bosna-Hersek, Balagay Şehrinde Buna Irmağı'nın Gözesinde Bulunan Sarı Saltuk dergahı halen ziyaret ve ibadete açıktır.
ARNAVUTLUK TÜRK MÜ? Büyükelçi Bilal Şimşir'in tespitlerine göre Arnavutluk dışında Kosova ve Makedonya'nın tamamı ile Kuzey Yunanistan'daki Müslümanların tamamı Arna- vut olarak görülmekteydi. Arnavutlara göre anılan bölgelerdeki Türkler de aslında Arnavut'tur, Türk değildir.
Arnavutlar, başta Bursa, İstanbul, İzmir, Samsun'un Bafra ilçesi olmak üzere Türkiye'nin pek çok yerine yerleştiler. Osmanlının Arnavutlara büyük güveni vardı. Kararlı ve cesur insanlardır Arnavutlar.
1- D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan kansızlık sorununa iyi gelir. 2- Görme yetisini iyileştirir. 3- Güne dinç bir şekilde başlamınızı sağlar. 4- Kimyasal ilaçların bazı yan etkilerinden koruyarak, zehirlenmeyi önler.
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk. kızartın. Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri