Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir. Bu nedenden dolayı Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır.
Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Doğranmış ciğerler unlanmak üzere bir kaba boşaltılır. Un, tuz ve bir çay kaşığı karbonat karıştırılıp ciğerin üzerine serpilir. Arnavut ciğere neden karbonat konur? Karbonat ciğer yapımı püf noktalarındandır, lezzetini arttırırken dışının kıtır, içinin yumuşak olmasına katkıda bulunur.
1 kg zarından temizlenmiş dana ciğeri küp küp doğruyoruz. Yıkanıp iyice kurulandıktan sonra süzgeçte unlayıp fazla ununu eleyerek döküyoruz. Daha sonra kızgın yağda kızartıyoruz. Ama kızartırken kaşık ya da kevgirle sürekli karıştırın ciğerler birbirine yapışmasın.
İlgili 21 soru bulundu
Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun. Bu yüzden ustalaşana kadar dana tercih etmenizi ve en fazla 2 günlük taze ciğerleri satın almanızı öneririz.
Arnavut Ciğeri Tarifinin Püf Noktası
Mısır unu mutlaka kullanın ve kimyon süper bir lezzet veriyor.
Arnavut ciğerinin yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta ciğerin küp küp doğranmasıdır. Bu ciğere özelliğini veren kesim şeklidir. Bununla birlikte lezzetine lezzet katacak unlanma işleminden sonra kızartılması da Arnavut ciğerinin öne çıkan özelliklerindendir.
Ciğer yemeden önce hafif bir başlangıç yapmak istiyorsanız, tarhana çorbası çok yakışacaktır. Lezzetli ve besleyiciliği ile sofranıza çok yakışacaktır. Ciğer yemeden önce çorba içmek istiyorsanız ve tarhanaya göre daha hafif bir çorba içmek istiyorsanız kesinlikle yayla çorbasını deneyebilirsiniz.
Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk. kızartın. Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir.
Bir tepsiye ciğerleri alıp unlayın ve fazla ununu elemek için süzgece koyup sallayın. Yine aynı tavada 3-4 dakika kızartıp bir tavaya alın. Üzerine toz biberi, kimyonu, tuzu ve 1-2 yemek kaşığı kızartma yağından ekleyip sallayarak bir dakika soteleyip servis tabağına alın.
Ciğer kavurma işleminde ise 10-15 dakika arası yeterli olacaktır. Kavururken de sotelerken de daha yumuşak bir ciğer yapmak istiyorsanız, tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika çok önemli. Bu sürede tavanın kapağını kesinlikle açmamalısınız. Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Oldukça beğenilen bir tarif olan Arnavut ciğeri, demir deposu olmasıyla bilinir. Ciğer, kimyasal etmenler, ilaçlar ve zehirleri etkisiz hale getirir ancak depolamaz. Cİğer vücut için gerekli olan vitaminler ve özellikle bakır ve demir gibi mineralleri depolar. Bu mineraller toksinlerin atılması için önemlidir.
Bu nedenle besin maddeleri açısından en zengin beslenen organ ciğerdir. Hayvanların ciğeri tüketilmektedir ve insanların ihtiyaç duyduğu besin maddeleri hayvan ciğerinden alınmaktadır. Kuzu, tavuk ve dana ciğer tüketime uygun olarak hazırlandığında sağlık için oldukça faydalı bir et türü sunulur.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Sakatatlar ile beraber tüketilen içecek genellikle ayrandır ve ciğerin yanında içecek olarak ayran oldukça uygundur.
(Ciğeri kesinlikle yıkamıyoruz.) Ciğer beklerken ayrı bir kapta unu, karbonatı, tuzu ve baharatlari karıştırıp süzülen ciğerle güzelce harmanlıyoruz. Derin bir tavaya bolca sıvı yağ koyuyoruz.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
ciğer yıkanmaz, yıkanırsa sert olur, yok efenim tadı bozulur diyenler, kanlı ve kokuşuk halde o ciğeri pişirenler yüzünden insanlar ciğerden tiksiniyor. hayır efendim, ciğer yıkanır. suda bekletilir. sonra bir süre de süzgeç içersinde bekletilir kanı süzülsün iyice diye. ondan sonra o ciğerlerimizi alırız. bir bardak ...
Derin bir kabın içerisine 1 kase kuşbaşı doğranmış ciğer koyun. İçine biraz tuz, karabiber, kimyon ve 3 yemek kaşığı un serpiştirip, kabı sallayarak ciğerlerin tamamının unlanmasını sağlayın. Diğer taraftan 2 adet patatesi küp küp doğrayın. Doğradığınız patatesleri, kızgın yağda kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri