Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
İlikli kemik suyu, içerdiği farklı protein, mineral ve aminoasit türevleri sayesinde özellikle bebeklerin sağlıklı iç organ, kas ve iskelet sistemi gelişimlerine destek olur. Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde de gıdalardaki besin ögelerinden maksimum şekilde faydalanılmasına yardımcı olur.
Bebeklere ilikli kemik suyu düdüklüde kaç saat kaynatılır: Kemik suyunu en az 4 saat, tercihen de 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakabilirsin. Fazla buharlaşmayı engellemek için tencerenin kapağı kapalı olmalı. Su miktarını kemiklerin üzerini hafif geçecek şekilde ayarlamalısın.
İlgili 16 soru bulundu
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir. Daha sonra bu maddeler çorbadan çıkarılarak kırmızı et sunumuna geçilebilir. Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar.
Annelerin sütlerinin miktarlarını ve besin değerlerini arttıran ürünlerden biri kemik suyudur. Hamilelik döneminde beslenme konusunda oldukça titiz davranan anneler 'emziren anne kemik suyu içebilir mi? ' sorusunun cevabını aramaktadırlar. Kemik suyu tamamen doğal içerikli bir üründür.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bebeğin yemeklerini parça parça dondurmak, bir yandan yemeğin daha uzun süre dayanmasını sağlarken, bir yandan da yemeğin ziyan olmamasını sağlar. Hazırladığınız püreleri, dilim dilim kestiğiniz etleri ve sebzeleri derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak hastalıklara karşı savunma sistemimizi güçlendirir. Doğal olarak kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar, kas ve kemik sistemini güçlendirir, hücreleri yaşlanmaya karşı korur” diye konuştu.
Bebeklere kemik suyu vermenin tabii ki de bir zararı yok. Aksine kemik suyunun yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok faydası bulunuyor. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Et suyu veya kemik suyunu bebeğinize verirken, etin kendisi yerine sadece suyunu vermemeniz gerektiğini belirtelim.
bir porsiyona 2 küp olacak şekilde tüm çorbalara, sebze yemeklerine katabilirsiniz.
İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir. Kıyma yerine parça kuzu incik de pişirilip mikserden geçirilerek verilebilir. İncik eti yağsız, damarsız ama jelatinden zengin hazmı kolaydır.
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
7 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Bebeklere ne kadar su verilmeli
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri