Bağkur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar, Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılmış olanlar, Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar genç girişimci desteğinden yararlanabilir.
Hayır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
Genç girişimci desteğinden yararlanmak için 18 – 29 yaş aralığında bulunmanız gerekiyor. 18 yaşından küçük 29 yaşından büyük olan kişiler bu destek kapsamında bulunmuyor. Şirket kuruluşu yaparken şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi kurulması gerekiyor.
Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği'nden faydalanacak olan kişiler 2023 senesindeki güncellemelere göre 3 yıl boyunca yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır.
Genç girişimcilerde kazanç istisnasından; Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan, O Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler, yararlanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Teşvikle, 4B (Bağ-Kur) kapsamında ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin sigorta primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanıyor.
Kuruluş desteği: Gerçek kişilere 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelere 10.000 TL. Makine, teçhizat ve yazılım desteği: Teknoloji seviyesi düşük-orta olanlar için 100.000 TL, orta-yüksek olanlar için 200.000 TL, yüksek olanlar için 300.000 TL. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği: 10.000 TL.
En az 2 yıllık üniversite veya mesleki ve teknik lise mezunu olmak. Başvuru döneminin başlamasından bir önceki ayda mikro ve küçük işletmelerde çalışmamak. Son 3 yıl içinde zorunlu sigortalılık durumları haricinde 4A'lı prim gün sayısının 180'den fazla olmaması. 18-29 yaş arasında olmak.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır.
Genç Girişimci Desteği piyasaya yeni atılan genç girişimcilere 2 avantaj sağlar. Bunlardan biri ilk 3 sene boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar gelir vergisinden muaf olmaktır. İkincisi ise 12 ay boyunca Bağ-Kur yani 4/B sigorta prim desteği sağlanmasıdır.
Söz konusu dilekçeyi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlamak mümkündür. Genç girişimci, bu dilekçeyi teslim ederek bağlı bulunduğu vergi dairesinden “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesini alır. Ardından bu belgeyi doldurduktan sonra bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne teslim eder.
KOSGEB'in e-Hizmetler menüsünden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” alanından veya lms.kosgeb.gov.tr adresinden belgenize ulaşabilirsiniz.
Bilişim ve teknoloji, inşaat, imalat, ulaştırma ve depolama, kuru temizleme, toptan ve perakende ticaret başta olmak üzere çeşitli işleri destekler. Girişimciler bu desteklerden yararlanmak için www.kosgeb.gov.tr web adresi üzerinden başvuru yapabilir.
Vergi kaydınızın açık olmasının bağkur veya SGK'ye bağlı çalışıyor olmanızla doğrudan bir ilişkisi yok. Bordrolu çalışıyor dahi olsanız, vergi kaydı açabilir veya eski kaydınızı açık tutabilirsiniz.
Hali hazırda çalıştığınız iş yerinizle yaptığınız iş sözleşmesinde şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi varsa, çalıştığınız firma sizi tazminat ödemeden işten çıkarabilir. Bu şekilde bir madde bulunmuyorsa şirket kurabilirsiniz.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Genç Girişimci Desteği Avantajları
Genç girişimci desteği, 18-29 yaş arası gençlere 3 yıl boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar elde edecekleri kazanç için vergi muafiyeti sağlar. 2022 yılından itibaren en düşük aylık Bağ-Kur primi 1.601 TL'dir.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. .
Kadın girişimci destekleri, 2023 yılında 15 bin liradan başlayan kredi destekleri ile birlikte 300 bin TL seviyelerine kadar ulaşabilir.
Kurduğunuz iş yeri için KOSGEB'e kayıt olun, Ardından, KOBİ Beyannamesi Formunu doldurun, KOSGEB Aktif Hizmetler bölümünde Geleneksel Girişimci Destek Programına tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
KOSGEB Berber, Güzellik Salonu Desteği Ne Kadar? - Kuruluş Desteği: Şirketinizi şahıs işletme statüsünde kurarsanız 5.000 TL, Limited ya da Anonim şirket olarak kurarsanız 10.000 TL'lik hibe alabilirsiniz.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç girişimci Bağkur desteği için öncelikle ilgili yasa kapsamında şahıs şirketi kurmanız gerekiyor. Kurduğunuz şahıs şirketini vergi dairesine bildirirken, buradan genç girişimci onay yazısı almalısınız. Aldığınız onay yazısı ve vergi levhanızla birlikte SGK'ya başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri