Anlaşmayı imzalayan ülkeler, Karadeniz'e sahili olan Türkiye, Rusya, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan ile Karadeniz'e kıyısı bulunmayan Arnavutluk, Yunanistan, Ermenistan ve Azerbaycan'dır.
Sovyetler Birliği'nin dağılması üzerine, Bağımsız Devletler Topluluğu olarak Rusya Federasyonu, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan kurucu üye sıfatıyla katılmışlardır. Daha sonra Karadeniz'de kıyısı olmayan Yunanistan ve Arnavutluk kurucu üye olarak katılmıştır.
Karadeniz; kuzeyi Ukrayna, kuzey-doğusu Rusya Federasyonu, doğusu Gürcistan, güneyi Türkiye, batısı Bulgaristan ve Romanya ile çevrili bir iç denizdir (Şekil 1).
Ermenistan jeopolitik Transkafkasya (Güney Kafkasya) bölgesinde, Güney Kafkas Dağları ve onların Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki ovalarında ve Ermenistan Yaylası'nın kuzeydoğusunda yer alan denize kıyısı olmayan bir ülkedir.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur.
İlgili 42 soru bulundu
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısı Romanya sınırından başlar ve Türkiye sınırında sona erer. Sahilin uzunluğu 354 km'dir ve 200 km'si kumla kaplıdır.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Anlaşmayı imzalayan ülkeler, Karadeniz'e sahili olan Türkiye, Rusya, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan ile Karadeniz'e kıyısı bulunmayan Arnavutluk, Yunanistan, Ermenistan ve Azerbaycan'dır.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu'dur.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Türkiye: Türkiye'nin Karadeniz kıyısı boyunca 12 ili bulunmaktadır. Bu iller sırasıyla: Artvin, Giresun, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak ve Kırıklareli'dir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Karadeniz, güneybatısında İstanbul Boğazı ile okyanusa doğru yolculuğa çıkarken, kuzeyde Kerç Boğazı ile Azak Denizi'ne bağlanır. Başka bir ifadeyle, Rusya ve Ukrayna arasındaki bir iç deniz olan Azak Denizi'ni okyanusa bağlayan boğazdır Kerç Boğazı.
Siyasi Yapı 1877 yılında Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsız bir devlet hâline gelen Romanya, 1881-1947 yılları arasında bir krallık olarak monarşi ile yönetilmiş, 2. Dünya Savaşı sonrasında Rusya tarafından monarşi düzenine son verilerek komünist rejimde bir cumhuriyet kurulmuştur.
Bükreş ekonomik olarak Romanya'nın en gelişmiş şehridir. Şehirde çok sayıda kongre tesisi, eğitim enstitüsü, kültürel mekân, geleneksel alışveriş pasajı ve dinlenme alanı bulunmaktadır.
Günümüzde Akdeniz Havzası'na kıyıdaş 23 ülke bulunmakla birlikte, bunlardan İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Malta, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Tunus, Fas ve Cezayir'in Batı Akdeniz'e kıyıları mevcut iken Page 4 MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi - MANAS Journal of Social Studies 851 Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, ...
Güney Kafkasya'da ve Karadeniz'in doğu kıyısında konumlanmış olan Gürcistan; kuzeyde Rusya, güneyde Ermenistan, doğuda Azerbaycan ve güneybatıda Türkiye ile komşudur. Gürcistan'ın batı sınırı ise Karadeniz ile çizilidir.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Zülkif Dağlı, “Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve en gelişmiş kenti olan Samsun; sanayiden tarıma, lojistikten sağlığa öne çıkan tüm alanlarıyla bölgenin cazibe merkezidir.
KARADENİZ'İN KALBİ TRABZON.
Karadeniz'in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Zümrüt yeşili yaylaları, temiz havası, farklı lezzetleri ve son derece gür bir yapıda olan ormanları ile Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri