Ülkemizde ormanlık alanların birçoğunda vardır. Aronya meyvesi ile karıştırılır. Ancak ikisi aynı aileden gelen farklı meyvelerdir. Trakya bölgesinde sıklıkla tüketilen güvem eriği, halk arasında yaban eriği olarak adlandırılır.
Güvem Eriği diğer adıyla Çakal Eriği Tekirdağ'ın yüksek kesimlerinde özellikle ormanlık alanlarda yabani olarak dikenli ağaçlarda yetişir. Mor renkli bir meyvedir.Güvem Eriği veya Çakal Eriğinin başka genel adı yoktur..
Latince adı Prunus spinosa olan güvem , yaban mersini (blueberry) meyvesi ile bir akrabalığı yoktur. Güvem Mavimsi mor meyveleri, yaprakları ve dikenli gövdesi ile tanınır. Çalı formlu olup kış aylarında yapraklarını döker. Yöresel satıcılar tarafından yanlış isimlendirelerek yaban mersini adıyla satılmaktadır.
-Özellikle şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır ve gerçekten şifa olduğu tecrübelerle sabittir. -İştah açıcı ve büyümeyi destekleyicidir.
Özellikle çocuklarda sindirimi iyileştirmeye, kabızlığı giderir. Hazımsızlığı iyileştirmeye, şişkinliği azaltmaya ve ishali iyileştirmeye yardımcı olur. Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi için yararlı kabul edilir. Balgam söktürücü özellikleri nedeniyle çiçekler soğuk algınlığı ve öksürük ile savaşabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sonbahar aylarında yetişen güvem eriğinden; meyve suyu, marmelat ve reçel yapılır.
Güvem eriği Trakya mutfağında özellikle marmelatı ve şurubu yapılarak değerlendirilir. Yapılış aşamaları hemen hemen aynıdır. Konsantre hale getirilen şurubu bire bir ölçü su ile sulandırılarak dinçlik vermesi için tüketilebilir.
Güvem Eriği Meyvesi Doğada kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Eylül ayında olgunlaşan Güvem Eriği ( Çakal Eriği ) kasım sonu toplanarak hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın, doğal faydalı yapısı bozulmadan, marmelat biçimine getirilmektedir.
Tadı hafif ekşimsi ve oldukça faydalı bir meyve türüdür. Sizler için güvem eriği hakkında merak edilen her şeyi araştırdık.
Güvem eriği son yıllarda en çok çay olarak tüketilir. Kuru güvem eriklerinden demlenen çaydan günde bir bardak tüketilmesi önerilir. Aksi halde fazla tüketildiğinde fayda sağlayacağı her özelliği olumsuz etkiler olarak karşısına çıkabilir. Bunun yanı sıra güvem eriğinden marmalet ve reçel elde edilir.
Genelde Trakya bölgesinde yetişen bir meyve olan güvem eriğinin faydaları merak ediliyor. İşte güvem eriği hakkında bilinmesi gerekenler... Halk arasında farklı isimlerle de bilinen güvem eriği, çakal eriği olarakta biliniyor.
olgunlaştığında ekşi, tatlı ve buruk bir tadı olan bir cins yaban eriğidir.
Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…
Kurutulmuş meyvalardan 70 gr. 1 lt. suda 10 dk. kaynatılır. Günde 2 bardak içilir.
Spartan : Kuvvetli gelişen çalıları dik ve açık büyüme gösterip verimlidirler. Taneleri çok iri, açık mavi renkte, sert, sap çukuru yara izi orta büyüklükte, tadı ise mükemmeldir. Geç çiçek açarak ilkbaharın erken donlarından zarar görmez.
Sivilce problemlerine karşı da oldukça etkilidir. Çakal eriği sıvılce sorunu için kullanımı meyvesinin tüketilmesi ve olgun meyvelerinin suyunun bir pamukla temizlenmiş bir cilde uygulanması şeklindedir.
*Yazın ekilir. Kireçli toprakların yanı sıra killi topraklarda da en iyi şekilde büyür. *Çelikle veya tohumla kolayca çoğaltılabilir.
Can eriği alt türlerinden biri de aynı isme sahip bir tür olan can eriğidir. Can eriği de papaz eriğine benzer bir formattadır ancak görüntü olarak papaz eriğinden daha yuvarlaktır. Rengi açık yeşildir ve tatlı bir tık daha mayhoştur. Can eriği, oldukça suludur.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Güvem Eriği Kurusu
Yıkanan meyveler yarı gölge bir yere birbirlerine çok fazla değmeyecek biçimde serilir ve üzerlerine ince bir tülbent serilerek kurutulur. Eğer çekirdeksiz kurutma yapılacaksa, kurutma öncesi meyveler ikiye bölünmeli ve orta kısımdaki çekirdekleri nazikçe çıkarılmalıdır.
Ekşi erik olarak bilinen bu erik türü normal erikler gibi direk olarak tüketilebilmektedir. Ancak yaygın kullanım şekli marmelat veya reçel yapımı şeklindedir. Bu yolla özellikle diyabet hastalarının rahatça tüketebileceği şekle getirilir. Bunların yanı sıra sirkesi de yapılmaktadır.
Can eriği tam anlamıyla bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Pek çok kişi tarafından doğal yollarla tedavi seçeneği olarak kullanılan can eriği uzman kişiler tarafından da önerilmektedir. Can eriği en çok tercih edilen bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Erik ekşisi erikten yapılan ekşimsi pekmezdir. Çakal eriği veya ekşi erik çeşitleri kullanılarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri