Arpa çimi suyu, vücuttaki zararlı ağır metalleri atar. Ayrıca kristalize asitler ve mukus gibi atık materyalleri de ortadan kaldırır. Klorofil içeriği, bol miktarda oksijen ve sağlıklı bir kan akışı sağlar, zararlı kirliliklerin ve toksinlerin giderilmesinden sorumludur.
Arpa suyu düzenli tüketildiğinde böbreklerin çalışmasını sağlar. Aynı zamanda böbrek taşlarının erimesini ve düşmesini de sağlar. Düzenli bir şekilde arpa suyu tüketildiğinde idrar yolu hastalıklarının da önüne geçilecektir. Özellikle kadınlarda çok sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarının da önüne geçilebilir.
Suda kaynatılarak elde edilen arpa suyu mesane, böbrek ve safra kesesi ağrılarına, karaciğer ve dalak hastalıklarına, göğüs hastalıklarına, nezleye, yüz sivilcelerine, raşitizm hastalığına, egzama, sedef ve uyuz kaşıntılarına iyi gelir. Ateşi düşürür, balgamı söker, ishali önler.
Taze toplanmış arpa çimenlerini meyve sıkacağından geçirin çıkan suyu birde ince bir süzgeçten geçirip tüketiniz. Ancak günde bir su bardağından fazla tüketmeyiniz. Hatta bazı uzmanlar hafta da 2 en fazla 3 gün tüketilmesini tavsiye eder.
Buğday çimi suyunun diş çürümesini önlediği, yüksek tansiyonu ve artrit (iltihaplı eklem romatizması) ağrısını azalttığı, kronik yorgunluk sendromu şikayetlerini azalttığı ve soğuk algınlığını önlediği, hemoglobin üretimini artırdığı, diyabet ve enfeksiyonlar da dahil pek çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilmektedir ...
İlgili 25 soru bulundu
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Taze buğday çiminde; aynı ağırlıktaki taze portakaldan 60 kat daha fazla C vitamini ve ıspanaktan 8 kat daha fazla demir bulunuyor. Bunlar dışında içerisinde bol miktarda A vitamini, E vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B7 vitamini, B1 vitamini ve fosfor barındırıyor.
Sosyal medyada pek çok ünlünün arpa suyu diyeti yaptığı bilgileri yer almaktadır. Belirtmek gerekir ki bu diyeti uzun bir süre uygulamamalısınız. Dönem dönem diyet listesine uymanız, ve ara vermeniz tavsiye edilir. Detoks diyeti olarak aralıksız 3 gün uygulamanız daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
Her iki çimin tadıyla ilgili olarak; buğday çimi, arpa çimine nazaran daha hafiftir, biraz şekerli gibidir. Arpa çimi, diğer tatlar ile karıştırılarak tüketilebilir. Buğday çimi suyu, tatlı ve lezzetli bir tada sahiptir ve tadını diğer malzemelerle tatlandırmak zorunda kalmazsınız.
ARPANIN ZARARLARI
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
Çok eski dönemlerden beri uygulanan bu yöntemle, eklem ağrıları da diner. Kalsiyum içeren arpa unu sayesinde, kas ve kemik gelişimi desteklenir. Özel kür uygulandığında ise dizlerde oluşan kireçlenme zaman içinde iyileştirilir.
Manganez minarelini içeriğinde bulunduran arpa, bu mineral sayesinde kişiye mutluluk ve enerji verir.
İrem Derici zayıflamayı olduğu gibi arpa suyu diyetini de abartmış. Arpa suyunun zayıflatan etkisini kullanmak için biraya sarılan İrem Derici, tüm gıdaları kesmiş. Günde 2 bira içen İrem Derici, diyetisyenlerin bu diyetle ilgili uyarılarını kulak ardı edinci yoğun bakımlık oldu.
Arpa suyu hazırlamak için istediğiniz miktarda arpa yıkanarak su içerisinde 2 saate yakın bekletilir. Ardından tencereye arpalar koyulur ve üzerini geçecek şekilde su eklenir. Yaklaşık 1 saat boyunca haşlanan arpa suyu soğutulur. Arpa suyunuzu diyet listelerinizde önerilen şekilde tüketebilirsiniz.
Arpa çiminin içerisinde kalsiyum, beta karoten, E, C ve K vitaminleri, potasyum, demir, fosfor, B, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile magnezyumun bulunduğunu belirten Dyt.
Kan pıhtılaşması, kemik oluşumu, kalp sağlığı ve daha fazlası için gerekli olan temel bir mikro besin olan K vitamini de sağlar. Arpa çimi kalorisi düşüktür ve lif bakımından zengindir dolayısıyla sağlıklı bir kilo verme diyetine harika bir katkı sağlar.
Kullanımı Arpa çimi tozunu, suyla veya diğer sıvılarla karıştırarak kendinize sağlıklı ve lezzetli içecekler hazırlayabilirsiniz. Günde iki defa bir tatlı kaşığı arpa çimi tozunu, maksimum 30 derece suya veya meyve suyuna karıştırarak, yemeklerden 20 dakika önce aç karnına içiniz.
Evde arpa yetiştiriciliği yapmak isteyenler, öncelikle çimlendirme işlemini uygulamalıdır. Bakım isteyen bitkilerden birisi olan arpanın çimlendirilme işlemi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir.
Arpa suyunun içerisinde bulunan yapılar kilo verme konusunda önemli kaynak teşkil ediyor. Bu maddeler özel diyet listesi üzerinden ele alındığında, metabolizmayı önemli oranda hızlandırıyor. Uyacağınız süreye bağlı olarak 5 ve hatta 10 kiloya kadar zayıflama şansı elde etmeniz mümkün.
Arpa magnezyum da zengin bir besindir. Özellikle kandaki şeker düzeyini düşürür. Bunun akabinde yüksek tansiyon ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan sağlık sorunlarını da en aza indirir.
Mide bulantısına iyi gelir. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Lif, magnezyum ve B vitaminleri (B 12 hariç) açısından zengin içeriğe sahip arpanın çözünmez lif içeriği yüksek olduğundan kolesterol düşürücü etkisi var.
Yetiştirilen buğday çimleri kesilerek, uygun makinelerde suyu çıkarılabilir. Buğday çiminde bulunan besin değerinden tam olarak faydalanmak için kesildikten hemen sonra suyunun sıkılması ve elde edilen suyun da bir an önce tüketilmesi önerilir. Bu suya kimi yerlerde buğday çimi şırası ismi de verilebilmektedir.
Bir bardak aşurelik buğday, önce tertemiz yıkanarak bir litrelik cam kavanoza konur. Üzerine 3 bardak su -klorlu olmamak şartıyla- ilave edilir. Kavanozun ağzı bir tülbentle kapatılarak serin bir yerde 24 saat bekletilir. Bu ilk su kullanılmaz dökülür.
Nesillerdir doğal ve bütünsel tıpta büyük rol oynayan bu çim türünde bulunan en etkili bileşen, bitkilere yeşil rengini veren pigment olan klorofildir. Alyuvarlarda oksijen taşınmasında görevli olan hemoglabin gibi davranan klorofil, bedendeki oksijen seviyesini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri