Lezyon asla sıkılmaz. Topikal antibiyotikler hordeolumun iyileşme süresini kısaltır ve yayılmasını önler. Ciddi ve gerilemeyen olgularda cerrahi drenaj gerekebilir. Eritromisin (Terramycin) oftalmik merhem gibi bir makrolid antibiyotik merhem sıklıkla reçete edilir.
Doktorunuz tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde TERRAMYCIN®'i ufak miktarlarda (yaklaşık 1 cm.), alt göz kapağınızın iç kısmını kaplayan zar tabakasının (konjunktiva) kıvrımı içine, enfeksiyon tamamen geçip iyileşme sağlayana kadar günde 4- 6 defa uygulayınız.
TERRAMYCIN® yumuşak, sarı homojen merhemdir. TERRAMYCIN® deri üzerine lokal (topikal) olarak kullanılan ve antibiyotikler olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. TERRAMYCIN® lokal cilt enfeksiyonlarının (özellikle iltihaplı enfeksiyonlar) ve enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde kullanılır.
Arpacığa iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında papatya çayı gelmektedir. Papatya çayı direkt göz kapağına etki eder ve göz kapağında arpacık oluşumunu tetikleyen faktörleri ortadan kaldırır. Papatya çayını günde 2 defa uygulayabilirsiniz. En etkili doğal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Arpacık sık karşılaşılan bir enfeksiyondur ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bir, kırma kusuru olanlarda, yani astigmatlarda görülebilir. İki, vitamin eksikliği, özellikle de A vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Kirpiğin dip kısmında ya da göz kapağının altında oluşan arpacık, çoğunlukla gözde kaşınma ve batma hissi ile başlar ve bu semptomların ardından 1-2 gün sonra cilt yüzeyinde görünür hâle gelir. Uygun tedavi ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.
Arpacık bölgesine yapılacak ılık su tamponlarının amacı oluşan yağ tabakasını kitle yapmadan dağıtmak sanırım. Gözünüze kekik yağı, sirke, nane yağı gibi çok sert şeyler kaçırmayın zarar verirsiniz sonra. Aşırı ağrı yoksa temiz parmağınızın ucuyla hafif bastırmadan daireler çizerek masaj yapın.
Halk arasında arpacığa sarımsak sürmenin iyi geleceğine dair bir inanış var. Ancak modern tıbbi uygulamalarda, arpacık tedavisinde sarımsak kullanımının yer almadığını belirten Prof. Dr.
İyice demlenmiş papatya çayını gözünüze tonik gibi uygulayarak da arpacıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Patatesin içerisinde bulunan nişasta ve çeşitli mineraller arpacığın kısa süre içerisinde yok olmasını sağlayacaktır. Patatesi ortadan ikiye bölüp belirli aralıklarla göze uygulamak arpacığa iyi gelecektir.
Sudan çıkınca, kabuk tekrar kurumasın diye üzerine bolca krem (örn:teramisin) sürülmesi gerekir. Pipi gövdesine de uyuşturucu bir jel olan Aqua touch jel sürülebilir. İlk gün %0.4 (binde 4) kanama riski vardır.
Yara steril bir spançla örtülmelidir. Gereğinde hastaya oral amoksisilin-klavunat ve yaraya sürmek için TERRAMYCİN DERİ MERHEMİ (antibakteiryel) yazılabilir.
Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: TERRAMYCIN®, ufak miktarlarda (yaklaşık 1 cm.), alt göz kapağının konjonktiva kıvrımı içine, enfeksiyon tamamen geçene kadar günde 4-6 defa uygulanmalıdır. Bu, enfeksiyonun tabiatı veya şiddetine göre bir günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Topikal antibiyotikler hordeolumun iyileşme süresini kısaltır ve yayılmasını önler. Ciddi ve gerilemeyen olgularda cerrahi drenaj gerekebilir. Eritromisin (Terramycin) oftalmik merhem gibi bir makrolid antibiyotik merhem sıklıkla reçete edilir. Bu grup ilaçlar ayrıca yağlı olduğu için ilave gözde yağlanmayı sağlar.
Eğer arpacıkla birlikte görüşünüzde değişiklik meydana geldiyse veya yakın zamanda yüzünüzde veya gözünüzde bir travma yaşadıysanız, hemen doktorunuza başvurun veya en yakın acil servise gidin.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Uygulama: Arpacık nasıl geçer Saraçoğlu tarafından da yanıtlanan bir sorudur ve İbrahim Saraçoğlu propolisi önermektedir. Propolisi arpacık üzerine sürerek 10-15 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz. 1 bardak suya 10 damla propolis damlatıp bu suyu içmeniz de faydalıdır.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Temiz ellerle nazikçe masaj yapın veya kullandığınız sıcak kompres ve sıcak el bezi bazen arpacığın ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir. Masaj arpacığın boşalmasına yardımcı da olabilir. Nazik masajı sürdürün ve herhangi bir ağrı hissederseniz bırakın.
Aloe vera bitkisinden koparılan parça veya parçanın içerdiği jel arpacık üzerinde bekletilmelidir. Bir süre sonra özellikle arpacık üzerindeki kaşıntı ve ağrıların geçtiği görülmektedir. Bir hafta boyunca her gün uygulandığı takdirde aloe vera yönteminin oldukça başarılı olduğu bilinmektedir.
Bir kürdanın ucuna ince bir tabaka pamuk sarılır, sarımsak suyuna batırılıp sürme gibi arpacığın bulunduğu kesime sürülür. Göz yanar, hatta yaşarır ama şifa da bulur.
Arpacığı günde üç veya dört defa yaklaşık 10 dakika süreyle sıcak kompres uygulayarak tedavi edebilirsiniz. Bunun için temiz küçük bir havluyu dayanabileceğiniz kadar sıcak suya batırıp sıkınız. Gözlerinizi kapatıp havluyu gözlerinizin üstünde 5-10 dakika tutunuz. Arada gerekirse havluyu tekrar sıcak suyla ıslatınız.
Gözde arpacığın tedavisinde sıcak pansuman, antibiyotikli damla/jel ve haplar kullanılır. Göz kapağına günde 3 defa, 10'ar dakika sıcak pansuman uygulanmalıdır. Gözünüzde sık sık arpacık çıkıyorsa, her gün düzenli kirpik dibi temizliği yapmalısınız.
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Arpacık stafilokok türü bakteriler nedeniyle meydana gelen bir göz enfeksiyonudur. Enfeksiyon bölgesi ise genellikle kirpik diplerinde yer alan kıl folikülleridir. Bu bölgede yer alan yağ, salgı ve ter bezlerinin tıkanması neticesinde kişide arpacık ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri