Baklavanın buzdolabında muhafaza edilmesi pek doğru bir karar olmayacaktır. Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir.
Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Yoğun şerbet oranına sahip olduğu için baklavanın kutusundan çıkarılmadan ya da direkt olarak buzdolabında saklanması daha da fazla şekerlenmesine neden olacağından çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Kötü bir baklava deneyimi yaşamamanız adına dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise buzdolabında muhafaza etmemeniz gerektiğidir. Buzdolabı, şerbetli olan baklavanın daha da fazla şekerlenmesine ve tazeliğini yitirmesine yol açar.
Soğuk baklavanın lezzetinin güzel olması kadar muhafaza etmesi de ayrı bir meziyettir. Sütün yoğun olarak kullanılıyor olması, baklavayı serin bir ortamda koruma ihtiyacını doğurmaktadır. Bu nedenle soğuk baklava buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Dayanma ve muhafaza koşulları : Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gündür.
Vakumlu kaplarda ya da ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Fakat buzluğa koyduğunuz baklavanın şerbetini dökmemelisiniz. Baklavanın plastik buzdolabı kaplarında ağzı kapalı olarak uzun süre bozulmadan saklandığı biliniyor.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Baklavanın buzdolabında muhafaza edilmesi pek doğru bir karar olmayacaktır. Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Buzluğa attığınız şerbetsiz tatlıyı buzluktan çıkardıktan sonra ise oda sıcaklığında bekletip şerbetini hazırlayabilir, eğer sıcak tatlının üzerine şerbet dökülmesi gerekiyorsa fırında kısa bir süre ısıtıp şerbetini üzerine ilave edebilirsiniz.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Baklava güneş gören ve nemli ortamlarda saklanırsa çok hızlı bir şekilde bozulur. Kuru baklava şerbetsiz olduğu için kuru ve serin bir ortamda şerbetli baklavaya göre çok daha uzun bir süre boyunca saklanabilir. Şerbetli yani klasik baklavayı ise en hızlı şekilde tüketmek yapılması gereken en önemli şeydir.
Bir Dilim Baklava Kaç Kaloridir? Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz. Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli. aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Öneri: Kışın alınan baklavayı yemeden önce hafif ısıtınız. Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz. NOT: Kuru Baklavanın Yaş Baklavadan Farkı İçerisinde Kaymak Bulundurmamasıdır.
Bu sebeple pek çok kişi bayramdan kaç gün önce baklava açılırsa, hamurun bozulmayacağını araştırıyor. Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamuru bayatlayacaktır.
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Baklavayı buzdolabında tutmak yerine serin ve kuru yerde muhafaza etmelidir. Baklavayı güneş gören yerde bekletmemelidir.
- el yordamıyla kavranan baklava ters çevrilir. burada amaç ballı kısmın damağa değmesiyle alınan tadın artmasıdır. böyle yenilmesine ait aldığım duyumlardan başka biri de,; ters çevrilerek yenen baklavanın ağızda daha rahat kavranması nedeniyle, ağzın temizlenmesinin daha da kolaylaştığı.
Kuru baklava, Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Baklava, çoklu ince hamur katmanlarından oluşan ve içerisine ceviz veya Antep fıstığı eklenerek pişirilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Kuru baklava ise şerbetsiz yapılmaktadır. Özelliği kuru ve kıtır olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri