Delikleri bir santimetre olan kalburdan geçen arpacıklar, tohum olarak kullanılmaya elverişlidirler. Hatta çapları bir buçuk veya iki santim olan arpacıklar dahi baş soğan yetiştirmede kullanılabilirler.
Kıska (Arpacık) ile Üretim
En fazla 1-2 cm çapında küçük soğanlar oluşur. Bu soğanlara kıska veya arpacık denir. Arpacıklar ikinci yıl dikilerek baş soğan elde edilir. Geniş alanlardaki üretimde ekonomik olmayan bir yöntemdir.
Arpacık soğanı, Anadolu lehçelerinde kullanılan ismi ile göğer, Allium cepa olarak da bilinen soğan bitkisinin bir kültivarı veya varyatesidir.
Arpacık soğanların sivri bölümlerini yukarı bakacak şekilde, aralarında 10 cm kadar boşluk bırakarak toprağa yerleştirin. Saksının büyüklüğüne göre arpacık soğanların sayısını belirleyebilirsiniz. Arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya dikkat edin.
Hazırlanışı Arpacık soğanlarımızın baş kısımlarını keselim ve yanlarından boyuna çizelim. Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır. ⛥Hepsinin çaresi burda.
İlgili 42 soru bulundu
Lezzeti mor soğan gibi hem tatlı hem de yoğun olan arpacık soğanlar genelde vinegret gibi sosların yapımında kullanılır. Daha küçük oldukları için omlet, kiş gibi tariflere de yakışır. Ayrıca ince ince kıyıp sebze yemeklerinin üzerine de serpebilirsiniz.
Soğanların kabuklarını soyun. Zeytinyağı, bal, rendelenmiş sarımsak ve arpacık soğanları tavada 3-4 dakika kavurun.
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir.
Ayrıca arpacık soğanları vücudu koruyan ve kanser, kalp hastalığı ve diyabet hastalığı riskini azaltan, sebze ve meyvelerden elde edilebilen bir tür antioksidan olan flavonoid de içerir(Sarımsak, pırasa ve soğan da kansere karşı koyan besinlerdir).
Öncelikle şunu belirtelim, arpacık soğan adı üzerinde soğan ailesinin bir üyesi. Ancak biraz daha tatlı ve hafif bir tadı var. Üstelik içinde biraz sarımsak aroması da barındırıyor. En önemli özelliği ise sarı ve beyaz soğanlar kadar diri olmaması.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Elinizde arpacık yoksa, en iyi ikame ortak bir soğan artı bir tutam kıyılmış veya kurutulmuş sarımsaktır.
SOĞAN BAŞI:
Yaprakların kalınlaşması ile oluşur.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır.
Arpacık soğanlarımızın baş kısımlarını keselim ve yanlarından boyuna çizelim. Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır.
Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünye ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok ufak değişiklikler gösterebilir.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Birçok çeşidi bulunan soğanın kırmızı, beyaz, sarı ve mor olmak üzere renkleri ile ayrımı yapılmaktadır. Genellikle kırmızı soğan kullanımı yemeklerde yaygın olmaktadır. Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
Soğanları servis tabağına aktarın. Limon kabuğunu incecik jülyen doğrayın. Biberiye, doğranmış kuru domates ve pul biberi ekleyip birlikte harmanlayın. Üzerine parmesan peyniri serpip servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri