Bir Allium türü olarak, arpacık soğanının tadı sıradan soğan ile benzerdir, ancak daha hafif bir tada sahiptir. Soğan gibi dilimlendiğinde çiğ arpacık soğanı da insan gözünü tahriş eden maddeler salgılar ve bu da gözyaşı üretimine neden olur.
Tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutularak uygun şartlarda depolanırlar. Bir dekar alandan uygun şartlarda 1-1.5 ton arpacık elde edilir.
Arpacık soğanlarımızın baş kısımlarını keselim ve yanlarından boyuna çizelim. Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır.
Lezzeti mor soğan gibi hem tatlı hem de yoğun olan arpacık soğanlar genelde vinegret gibi sosların yapımında kullanılır. Daha küçük oldukları için omlet, kiş gibi tariflere de yakışır. Ayrıca ince ince kıyıp sebze yemeklerinin üzerine de serpebilirsiniz.
Delikleri bir santimetre olan kalburdan geçen arpacıklar, tohum olarak kullanılmaya elverişlidirler. Hatta çapları bir buçuk veya iki santim olan arpacıklar dahi baş soğan yetiştirmede kullanılabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Arpacık soğanı, Anadolu lehçelerinde kullanılan ismi ile göğer, Allium cepa olarak da bilinen soğan bitkisinin bir kültivarı veya varyatesidir.
Soğanların kabuklarını soyun. Zeytinyağı, bal, rendelenmiş sarımsak ve arpacık soğanları tavada 3-4 dakika kavurun.
Öncelikle şunu belirtelim, arpacık soğan adı üzerinde soğan ailesinin bir üyesi. Ancak biraz daha tatlı ve hafif bir tadı var. Üstelik içinde biraz sarımsak aroması da barındırıyor. En önemli özelliği ise sarı ve beyaz soğanlar kadar diri olmaması.
Soğan ailesinin bu soğan şeklindeki üyesi daha tatlıdır ve tadı acı akrabalarından daha güzel olmakla birlikte dış tabakası çıkarıldığında sarımsağa da benzemektedir.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Arpacık üretimi amacıyla genellikle 120 cm genişliğinde tahtalar hazırlanır. Tahtalar arası mesafe ise 40 cm olmalıdır. Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır. Tohumlar ya dikkatlice elle serpilir ya da çiziye ekilir.
Soğanları servis tabağına aktarın. Limon kabuğunu incecik jülyen doğrayın. Biberiye, doğranmış kuru domates ve pul biberi ekleyip birlikte harmanlayın. Üzerine parmesan peyniri serpip servis yapın.
Elinizde arpacık yoksa, en iyi ikame ortak bir soğan artı bir tutam kıyılmış veya kurutulmuş sarımsaktır.
Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin. Eğer arpacık soğanlarınızın fazla görünür kaldığını düşünüyorsanız üzerine elinizle biraz daha toprak ilavesi yapın ama toprağı asla bastırmayın, biraz gevşek ve hava alır yapıda olmasına dikkat edin.
Saksının büyüklüğüne göre arpacık soğanların sayısını belirleyebilirsiniz. Arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya dikkat edin. Toprağın 5-6 mm içine ekmek yeterli olacaktır. Dikim işleminden sonra toprağı çok sulandırmayacak şekilde bir ilk sulama yapın.
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, daha sert bir dokusu olan kuru soğan var sırada. Kuru soğan hem fiyat anlamında diğerlerine nazaran daha bir ucuz oluşuyla hem de çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda en çok kullanılan soğan türü.
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Fırın torbamıza arpacık soğanlarımızı alalım. Üzerine sarımsaklarımızı, tuz ve zeytinyağını da ekleyerek fırın torbamızı kapatalım. Elimizle malzemelerin güzelce karışmasını sağlayalım ve fırın tepsisine alalım. Fırın torbasının üzerine kürdan ile delikler açarak 180°C fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakalım.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Sarımsak ve soğan
Kaynattıktan sonra bu suya ped pamuk batırıp arpacığın üstüne ayrım saat bekletin. Bu uygulamayı yarım saatte bir uygulayınız. Soğan ve sarımsak içerdikleri antioksidan ve antibakteriyel maddeler sayesinde iltihabı dışa atmada etkili olurlar.
İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz. Kesilen fazla soğanları, havası alınmış kap ya da kilitli poşetler içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan soğanlar, dışarıda saklananlara göre çok daha uzun süre kullanılabilirler.
Kuru soğanın toprağın yüzeyine çıkardığı ve gelişimini tamamladığı besin yeşil soğandır.
Tereyağını bir tencereye koyup eritin daha sonra arpacık soğanları tuz ve karabiberi ekleyin. Sık sık karıştırarak soğanlar altın sarısı rengini alıncaya dek pişirin. Kasedeki ballı sirke ve sarımsağı ekleyip 2 dakika daha pişiriniz. Et suyunu ilave edip 15 dakika kaynamaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri