Arsa payı, paydaşların mülkiyet haklarını ve ortak alanlardan yararlanma oranlarını gösterir. Arsa payları genellikle kat mülkiyeti kanunu kapsamında düzenlenir. Arsa payı, tapuda yer alan bir gayrimenkulün sahiplik durumunu değil, o gayrimenkul üzerindeki mülkiyetin nasıl paylaşıldığını gösteren bir kavramdır.
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
Bir arsanın rayiç bedeli hesaplanırken, çevrede yer alan üç arsanın rayiç bedellerinin toplamı; arsaların toplam m²'lerine bölünerek bulunur. Elde edilen değer, bölgedeki arsaların m² başına değerini verir. Bu değeri, arsanızın m²'si ile çarparak, ortalama rayiç bedeliniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Elde edilen 118,343 metrekare arsa payı değeri oluyor.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4'lük oranı baz alınıyor. Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Arsa payının yanlış tespit edilmesi durumunda malikler birçok anlamda hak kaybına uğramaktadır. Bu itibarla 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı olarak tespit edilen arsa paylarının, arsa payının düzeltilmesi davası açılarak yeniden düzenlenmesi mümkün kılınmıştır.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Yani kısaca özetlemek gerekirse kapıcı, bekçi vs. giderlerine kat malikleri eşit oranda, ortak yer ve işletmelerin bakımları, onarımları, yönetici aylığı, işletme gideri vs. gibi giderlere arsa payı oranında gider ve avans payı ödeyecektir.
Hemen yukarıda belirtildiği üzere, kat malikleri kurulunda kararlar oy çokluğuyla alınır. Bunun anlamı, sayı ve arsa payı bakımından katılanların yarısından bir fazlasının oyunun yeterli olmasıdır. Ancak özel bazı durumlarda bu genel kuralın dışında, nitelikli çoğunluk aranabilir.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50'dir ama. Lokasyonu çok iyi olan bir yerde arsa sahibini payı yüzde 70 çıkıyor, Arsanın konumu iyi değilse arsa sahibinin payına düşen oran 25-30'a kadar düşüyor.
Hisseli arsanın çok sayıda maliki bulunabilir. Tapu için başvuru yapmanız durumunda hissedar olarak belirlenen bu maliklerin ortak kararı gerekir. Ortak karar sonrasında arsanın tamamı tek bir kişiye satılabilir ya da tek bir hissedar kendi payına düşen hakkı başkasına kolay bir şekilde satabilir.
Artık 2020 yılından itibaren projelendirilmiş tüm gayrimenkullerin Net ve Brüt m2leri tapularda yazmaya başladı. İlerleyen zamanlarda bu m2 algılarının değişeceğini umuyorum. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir veya Abone Olabilirsiniz.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarında satılık birim metrekare fiyatları 330 TL oldu, son bir yıl içerisinde fiyatlar yüzde 119 arttı. 2023 yılının başından bu yana artış ise yüzde 34'e ulaştı.
Doğrudan arsanın bulunduğu belediyeye giderek veya belediyenin ilgili birimini arayarak arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin. Varsa belediyenin web sitesinden sorgulama işlemi yapabilirsin. E-Devlet portalı üzerinden sorgulama yaparak da arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri