Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Elazığ'ın kendine has olan meşhur yiyeceklerinin başında Harput köfte gelmektedir. Elazığ'da gezilip görülecek yerlerin başında da Harput Antik kenti ve Hazar gölü gelmektedir.
Sultan Abdulaziz'in tahta çıkışının 5.yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa devrinde buraya tayin edilen, Vali İsmail Paşanın teklifi ile 1867 yılında "Mamurat al-aziz" adı verilmiştir. Fakat telaffuzu güç olduğundan halk arasında kısaca "Elaziz" olarak söylene gelmiştir.
İki sergi açmış. Neyse Patile'nin ne anlama geldiğini sorunca Melahat hanım, Elazığ ve yöresinde yapılan gözlemeye “patile” dendiğini söyledi.
İlgili 19 soru bulundu
Elazığ ağzı (veya Harput ağzı), Türkiye Türkçesi ağızlarının doğu grubunda yer almaktadır.
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Elazığ'da en kalabalık olan grup Türklerdir. Nüfusun yarıdan fazlası Türklerden, %35 Zazalar, %13 te Kürtlerden oluşur.
Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur, Arapgirli boyları yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu'daki karışıklıklardan etkilenen ve İç Anadolu'da yaşayan bazı Türk boyları da bu bölgeyi yurt edinmişlerdir.
Elazığ'da en fazla konuşulan dil Türkçedir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır. Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Elazığ'ın ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarmısak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, bâdem ve dut yetişir.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Toprak altı ve üstü çok zengindir. Tarım: Ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetişir.
Elazığ ilinin en çok yetiştirilen meyveleri; üzüm, dut, elma, kayısı, çilek, vişne, ayva ve armuttur. En çok yetiştirilen sert kabuklu meyveler ise badem ve cevizdir.
Elazığ, doğa tutkunlarının ilgisini çekebilecek farklı özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Burada görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ayrıca; Çırçır Şelalesi, Buzluk Mağarası, Golan Kaplıcası, Kara Leylek Kanyonu, Saklıkapı Kanyonu, Sülük Gölü, ters laleler ve Kalecik Gölü ve Mesire Alanı da yer almaktadır.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Harput'ta Bizans hakimiyeti aşağı yukarı 11.yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir. Yeni Kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da da tekrar vilayet olmuştur.
Metin SÖZEN, Prof. Hamit Ziya GÖKALP, Prof. Reşat İZBIRAK, Sıtkı Salih GÖR, M. Şevki YAZMAN, Şemsettin, ÜNLÜ, Ertuğrul KARSLIOĞLU, Rahim ER, Komran YÜCE, Niyazi Yıldırım GENÇOSMANOĞLU, Göktürk Mehmet UYTUN, Necmi ONUR, Cenani DÖKMECİ, Vedat DALOKAY il doğumlu ünlülerimizden bazılarıdır.
Palu ilçesi nüfusunun büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşuyordu. Burada bulunan 300 köyden sadece 40'ı Ermeni nüfusa sahipti; geriye kalanların büyük çoğunluğunda ise Kürtler yaşıyordu.
Elazığ'da yıllık ortalama sıcaklık 12,9 oC, en düşük ortalama sıcaklığa sahip ocak ayı ortalaması 1,3 oC,0 en sıcak ay olan temmuz ayı ortalaması ise 27,7 oC'dir.
Türkiye'nin önde gelen mutfakları arasında çeşitlilik açısından ikinci sırada yer aldığı açıklanan Elazığ mutfağında bulunan 154 çeşit arasında parmak ısırtan en meşhur yiyecekleri şu şekilde tanıtılmıştır.
Elazığ'ın Harput ilçesinde yer alan eski bir konağın onarılarak günümüze kazandırılmasıyla açılan Şefik Gül Kültür Evi, kentin eski geleneksel mimarilerinden birinin günümüze yansımasıdır.
4 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 10 ilçe, 20 belediye, bu belediyelerde 152 mahalle ve ayrıca 550 köy vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri