Tapu senedinin üst bölümü gayrimenkul hakkında bilgileri içerir. Yani gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle, köy, sokak ve mevkii gibi bilgiler yazılıdır. Bu bölümde parsel, ada ve pafta numaraları görülür. Her gayrimenkulün kendine özel parsel, ada ve pafta numarası vardır.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Ayrıca tapular mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renge ayrılır. Mavi renkte olan, arsa tapusudur. Pembe renkte olan ise mülkün inşaat ruhsatının alınmasının ardından kullanım alanları ve hisselerinin belirlenmiş olduğunu belgeleyen tapudur.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşitleri almış oluyorsunuz. Halk arasında “arsa tapulu” olarak da bilinen bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler. Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz.
İlgili 41 soru bulundu
Tapu Çeşitleri Nelerdir? Taşınmazlara ait olan üç farklı tapu çeşidi bulunur. Bunlar kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu ve hisseli tapudur.
Arsa/arazi tapulu yapı denilince aklımıza gelmesi gereken durum (imar planı olan yerde dahi olsa), bu tür tapu olarak ifade edilen yapıların çok büyük bir ihtimalle ruhsat alınmadan kaçak şekilde inşa edilmiş ve birçok kurumla başı belada olan yapılar olduğudur.
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
Cevap: Pınar hanım merhaba, maalesef bağımsız bölümlerin, yani konut yada işyeri tapu senetlerinde metre kareleri yazılmamaktadır.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
https://parselsorgu.tkgm.gov.tr sitesi aracılığıyla araştırmak istediğiniz gayrimenkulün tapusunda yer alan bilgiler üzerinden taşınmazın konumu görerek bilgileri teyit edebilirsiniz. Parsel ve ada bilgilerini girerek tapu bilgilerine ulaşmanız mümkün.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun tam tersi durumlarda yani imarsız arsa/araziler üzerine ev yapılamaz mı? Elbette ki yapılabilir.
Müstakil olması tapunun tek kişiye ait olduğunu ve satış için iki kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelir. Tapu üzerinde 1/1 oranı yani tam oran ile gösterilir. Kadastral paftalar ve tek sahipli topraklar müstakil parselli yani tapuludur.
Çoğu banka tarafından arsa tapulu daireler için ev kredisi kullanım hakkı da tanınmıyor. Arsa tapulu daire satın alırken ya da satarken arsa tapu harcı ödemek gerekiyor. Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2 oranı olarak ödenen arsa tapu harcı, vergi dairesine yatırılıyor.
Brüt metrekare, mülkün dış duvarlarından ölçülen kapalı alanın tamamıdır yani size ait olacak toplam alanı ifade eder. Bu alana duvarlar ve kolonlar yani fiziken kullanamayacağınız alanlar da dahildir. Yapı içindeki balkon, merdiven boşlukları, asansör, oda bölmeleri gibi alanlar brüt metrekareye dahildir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
Maalesef tapu kadasronun verdiği tapu senedi üzerinde bir dairenin net metre karesi ve brüt metre karesi yazmıyor. Dairenin, bağımsız bölümün arsa payları da açık bir şekilde belirtilmiyor. Ama yeni çıkacak bir yasa ile tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin net metre kareleri ve brüt metre kareleri yazılı olacakmış.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Arsa Payı Nereden Öğrenilir? Arsa payınızı hesaplamak yerine, bunu kolaylıkla tapu dairesinden isteyebilirsiniz. Buradan arsa payının kanunlara uyacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını da görebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise pay sahibi olarak mahkemeye başvurabilirsiniz.
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanı esas alınarak, arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabilir. Tapuda bu şekilde kayıtlı bulunan taşınmazın "arsa tapusu", taşınmazın özel mülkiyete tâbi olduğunu göstermekle birlikte binanın varlığını gösterir.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri