Yani kişinin cezalarının toplanması suretiyle bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olduğu gerekçe gösterilerek memuriyete kabulü engellenemez. Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır.
Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen, adli sicil ve arşiv kayıtlarının varlığı, toplumsal yaşamda olumsuzluklara neden olabilmektedir. Örneğin bir işe başvururken; memurluk ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, ihtiyaç duyduğumuz işe girmemize engel olabilmektedir.
Adli Sicil Kaydının Silinmesinin Devlet Memurluğuna Etkisi
Bundan ötürü ilgili suçlardan alınan cezaların adli sicil kaydından silinmesi durumunda bile memur olunması veya bireyin tekrardan memuriyete alınması söz konusu değildir.
Arşive aktarılan bilgilerin silinmesi içinse süre şartı söz konusudur. Arşiv kaydının silinmesi için 5 yıllık sürenin geçmesi gerekir. Hükümlünün ölmesi durumunda arşiv kaydı silinmektedir, Suç teşkil eden fiilin suç olmaktan çıkması halinde de arşiv kaydı silinmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir. Bu bağlamda bireyin uygulamadaki adıyla sabıka kaydını sildirmesi için arşiv kayıtlarını da sildirmesi gerekir.
Mahkumiyet hükümleri önce adli sicil kaydına yazılır, daha sonra belli koşulların oluşması halinde, mahkumiyet hükmüne dair kayıtlar adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınır. Adli sicil kaydında bulunan cezanın infaz edilmesiyle birlikte bu kaydın adli sicilden silinip tekrar tutulduğu yere “Arşiv Kaydı” denir.
Fiilin Kanunla Suç Olmaktan Çıkarılması
Bu durumda, suç olmaktan çıkarılan fiile ilişkin mahkumiyet hükmü olan ve dolayısıyla adli sicil arşiv kaydına bu bilgi işlenen kişinin arşiv kaydı, talep aranmaksızın kendiliğinden silinir.
Arşiv araştırması ilk kez memur olacaklara ya da yeniden memuriyete aday olanlara yapılır. Bu araştırma kapsamında da kişi hakkında bazı bilgiler incelenir. Arşiv araştırmasını kolluk kuvvetleri yapar.
Hükümlü hakkında memnu hakların iadesi kararı verilirse yasaklanmış tüm haklarına kavuşur. Memnu hakların iadesi kararı memuriyet önündeki engelleri de kaldırır. Devlet memurluğu koşulları ne olursa olsun kişi yasaklanmış hakların geri alınması kararı almışsa memurluk hakkına kavuşur.
b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vaz- geçme veya etkin pişmanlık, c) Ceza zamanaşımının dolması, d) Genel af, Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alı- nır.
Arşiv kaydınızın olması adli sicil kaydınızın olduğu anlamına gelmez. Öyle ki adli sicil belgenizde "Adli sicil kaydı yoktur, arşiv kaydı vardır." şeklinde bir ifade bulunuyorsa adli sicilinizin temiz olduğu fakat geçmişte bazı suçlardan yargılanıp hüküm giydiğinizi ifade etmektedir.
Adli sicil arşiv kaydında; suçun işleniş tarihi, mahkemenin karar tarihi, infazın ne zaman tamamlandığı, suçun kanun maddesi, kararı veren mahkeme, verilen cezanın niteliği ve cezanın ne kadar süreli olduğu gibi bilgiler yer alır. Ancak bu bilgiler açıkça değil, kodlamalarla ve kısaltılarak ifade edilir.
Adlî Sicil Belgesi e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilmektedir.
Adli sicil kaydı, bir başka deyişle de sabıka kaydı; e-devlet uygulamasından, adli sicil müdürlüklerinden, adliyelerden, kaymakamlıklardan ve büyükelçiliklerden alınabilmektedir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Arşiv kaydının silinmesi için başvuru yapmak isteyen kişi, beraat kararı veya davanın düştüğüne dair belgeyi Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne sunmalıdır. Başvuru sonucunda, arşiv kaydı silinir ve kişiye arşiv belgesi verilir. Arşiv belgesi, kişinin arşiv kaydının olmadığını gösterir.
Sicil raporları sicil dosyalarıyla birlikte kilitli dolaplarda muhafaza edilir. Madde 28 - Başbakan, bakanlar, atamaya yetkili amirler, valiler, kurumların merkez teşkilatının en üst yöneticileri ve kaymakamlar, başında bulundukları teşkilatta görevli bütün memurların sicil dosyalarını inceleyebilirler.
Adli sicil kaydı koşulları gerçekleştiğinde kendiliğinden silinmelidir. Fakat adli sicil kaydınızda halen mahkumiyet hükmü görünüyor ise bunu sildirmek için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne bir Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi ile başvurarak adli sicil kaydınızın silinmesini isteyebilirsiniz.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri