Arşivleme, dosya ve belgelerin fiziki olarak muhafaza edilmesi, iç ya da dış denetimlere uyum sağlayabilmek için de oldukça önemlidir. İşinizle ilgili olarak kullanabileceğiniz çeşitli arşivleme araçları, kritik belgeleri düzenlemenize ve saklamanıza yardımcı olur.
Arşivleme sistemi, önemli evrakların veya belirli bir süre boyunca saklanması zorunlu olan belgelerin güvenli ve planlı bir şekilde saklanması olarak düşünülebilir.
Kurumların ve firmaların faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan belge ve dokümanların denetlenmesi için barındırılan yerlere arşiv denir. Farklı bir tanımla arşiv, birey ve kuruluşların üretimleri sırasında ortaya çıkan yasal hak ve ödevlerin korunmasını ve olayın ispatlanmasını sağlayan belge ve bilgi deposudur.
Kurumsal arşivler, bilimsel bilginin daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırılmasını, yeni bilimsel buluşlarda ayrıcalığının kanıtlanmasını, yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve son olarak, araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artmasını sağlamaktadır.
Banka hesap özetleri, insan kaynakları dosyaları, işletme gelir vergisi beyannameleri, işletme defterleri, muhasebe kayıtları, iptal edilen çekler, kurum içi ve kurum dışı yazışmalar, faturalar v.b. ileride size fayda sağlayacak her türlü belge arşivlenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
Arşivleme Nasıl Yapılır ve Araçları Nelerdir? Arşivleme sistemi, arşive alınacak olan belge ya da dosyaların kurum ve şirket yönetmeliği ya da evrensel arşivleme yöntemlerinden yararlanarak sıralanması şeklinde yapılır.
Arşivleme araçları içinde dosya türlerini genel olarak poşet dosya, telli dosya, askılı dosya, karton dosya, sıkıştırmalı dosya, çıtçıtlı ve lastikli dosya şeklinde gruplandırabiliriz. Dosya türleri arasında poşet dosyalar, pek çok kesimden kullanıcı tarafından en sık kullanılan arşivleme araçlarından biridir.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
-Arşiv malzemesini kayba uğramaktan korumak, -Arşiv malzemesini gerekli şartlarda saklamak, -Arşiv malzemesini yararlanmaya sunmak, -Arşiv malzemesini yeniden teşekkülü safhasından bunu kontrol altına almak.
Arşivlemek kelimesi Türkçe'de "Arşive kaldırmak, arşivde saklamak." anlamına gelir.
Arşivleme hareketleri bilginin korunmasına yönelik bir hizmet çeşididir. Bugün tüm kurumlar bilgi kaynaklarını belli bir arşivleme sistemi ile koruyup, arşivleme hareketleri ile ihtiyaç durumunda arşivlenmiş bilgiye ulaşma ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Fotoğrafları, Fotoğraflar görünümünüzde gizleyebilir ve arşive taşıyabilirsiniz. Bu işlem, fotoğraflarınızı organize etmenize ve sık bulmak istemediğiniz fotoğrafları gizlemenize yardımcı olabilir.
Arşivlenmiş bireysel sohbetler veya grup sohbetleri, bu bireysel sohbetlerden ya da grup sohbetlerinden yeni bir mesaj aldığınızda arşivde tutulur. Arşivlenmiş sohbetlerde sizden bahsedilmediği veya size yanıt verilmediği sürece, bu sohbetler için bildirim almazsınız.
Arşiv, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin muhafaza edildiği yerdir.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge.
Arşivleme sistemlerinde büyüklük önemlidir. Alfabetik olarak hazırlanan dosyalar, A,Aa ya da AAa gibi geniş oranlı ve spesifik bir arşivleme düzeni oluşturur. Numaralı arşiv sistemi dosyalar hazırlanırken kolay anlaşılır olmasını sağlar. Bu sistemde aynen alfabetik sıralamada olduğu gibi yöntem izlenebilir.
Ayrıca önemli arşiv evraklarının sağlıkli bir şekilde korunabilmesi için Arşiv alanlarının ideal oda sıcaklığı 12-18°C , nem oranı ise %50- 60 RH olmalıdır. ISI24 Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi ile kritik durumlarda SMS,E-Mail ve IVR(Sesli Arama) ile uyarı alırsınız.Böylece aklınız server ve arşiv odalarınızda kalmaz.
Dosyalama sisteminde amaç; birbiriyle ilgili belgelerin bir arada bulunmasını, aranan belge ve dosyanın en süratli biçimde bulunup isteyene sunulmasını sağlayacak bir düzen kurmak olmalıdır.
Arşivlediğiniz iletileri bulma veya taşıma
Gmail'de arama yaparken getirilen sonuçlar arasında arşivlenmiş iletiler de olacaktır. Gmail'de arama yapma hakkında daha fazla bilgi edinin. Tüm postalar etiketi tüm iletilere eklenir. Arşivlenmiş bir iletiyi Tüm postalar etiketini açarak bulabilirsiniz.
Diyelim ki arşivlediğiniz gönderiyi tekrardan paylaşmak istiyorsunuz. Bunun için: - İlk önce profilinize gidin ve sağ üst köşede bulunan arşiv bölümüne dokunun! - Ardından üst bölümde yer alan "Arşiv" e dokunarak "Gönderiler" seçeneğine gidin.
Arşivleme herhangi bir formattaki, etkin olmayan ya da erişim sıklığı az olup düzenli olarak kullanılmayan verilerin güvenli, tutarlı, hızlı ve erişebilir olarak, gerçek zamanlı uygulamaların veri tabanlarından farklı bir depolama alanında saklanması şeklinde tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri