Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Patates ve soğan nasıl saklanmalı? Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur.
Yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayın. Doğradığınız soğanları kilitli buzdolabı poşetine koyun, ağzını kapatın ve üzerine bastırın. Yassı bir şekilde saklamak, soğanın daha çabuk çözünmesini sağlar. İsteğe göre poşet yerine derin dondurucuya uygun kaplar da kullanabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Yemek için fazla doğradığınız soğanı, hava geçirmeyen bir saklama kabına koyup bir hafta boyunca dolapta saklayabilirsiniz.
Soğanları yemeklik doğrayıp, biraz zeytinyağıyla yemek yaparken olduğu gibi kavurun. Çok fazla kızartmayın. Hâlâ pişiyorken, temiz kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Uzmanlara göre soyulmuş soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve - 4 derece saklanabilir.
Kilitli buzdolabı poşetine konulur ve yan yatırılarak üzerine bastırılır. Yassı formda saklanır. İhtiyaç olduğu kadarı alınarak kalanı tekrar poşetin ağzı kilitlenerek saklanır. Kilitli poşet yerine dondurucuda saklama kapları kullanılacak ise soğanlar kaplara konularak dondurucuya kaldırılır.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Uzmanlara göre soyulmuş soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve - 4 derece saklanabilir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Soğanlar kesildiğinde sulu ve halkalar oldukça kalındır. Keskin kokulu soğanların boyutu belirgin şekilde daha küçüktür ve genellikle sıkı kabuklara sahiptir. Kesildiğinde halkalar belirgin şekilde incedir ve gözleri sulandırır. Kuru veya kürlenmiş hafif kokulu soğanlar en fazla bir veya iki ay dayanır.
Buzdolabında saklamayın
Soğan ve sarımsağı buzdolabında saklarsanız zamanla lezzetlerinin yok olmasına ve buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kötü kokmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca buzdolabında saklanan sarımsakların içleri de boşalacaktır. değişmesine neden olursunuz.
Kavrulmuş soğanı oda sıcaklığında bekleterek soğutun. Daha sonra kilitli poşetlere veya kaplara paylaştırarak ağzını kapatın ve buzluğa kaldırın. Yemeklik soğanı da buzlukta aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Taze soğan buzdolabında nasıl saklanır? Taze soğanların uzun yeşil saplarının bir kısmını kesin ve kağıt havluya sarın. Kağıt havluya sarılmış halde Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin. Poşetin ağzını kapatmayıp, taze soğanları buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Taze Soğanı Aylarca Taze Tutmanın Yolu
Derin dondurucuda saklanması çok sık karşılaşılmayan taze soğanı da aylarca taze bir şekilde saklamak için, yıkanıp temizlenen soğan demetlerini istenen boyutta doğrayarak pet şişelerde derin dondurucuya aymak gerekir.
Orta ateşte önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte kavuralım. Soğanları hafif pembeleşecek kadar kavuralım çok kavurmayalım. Eğer sade ve hafif salçalı yapmak isterseniz öncelikle sadesi için soğanı hafif kavurun ve tuzunu koyup bir fiske şeker koyup ve sıcak sıcak bir kavanoza koyup ters çevirip vakumlayın.
Bu sebeple soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pişmiş soğan buzluğa konur mu? - Uzun süreli kullanım için dilimlenmiş, kesilmiş veya doğranmış soğan üç ila altı ay boyunca dondurucuda saklanabilir. En iyi çorba, güveç gibi pişmiş yemeklerde buzluktan çıkardıktan sonra kullanabilirsiniz.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Eğer uzun bir süre boyunca saklamak istiyorsanız evinizin serin ve güneş görmeyen yerlerinde saklayın. Buzdolabı ortamı +4 derece olduğu için patateslere uygun değildir. Patatesleri saklamak için sepet ya da çuval tercih edebilirsiniz.
Derin dondurucunuzu bazı doğal ürünler kullanarak oluşan kokuyu gidermeniz de mümkün. Bu ürünlerden ilki ise elma sirkesidir. Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri