Hemen hemen aynı özelliklerde, yine iyi bir mermerden oyulmuş ama çok daha küçüktür. Bu üç heykel de bugün
Gerçekleştirilen kültürel faaliyetler ve ziyaretçi kapasitesiyle Türkiye'nin en önemli müzeleri arasında bulunan Efes Müzesi'nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli ...
Eser, Arkaik Dönem Efes Artemis Tapınağı'nda bulunan kült heykelinden esinlenilerek Roma Dönemi'nde yapılmıştır. Heykel, Efes Müzesi'nin en göze çarpan eserlerinden biridir. Artemis'in hayvanlara hakim ve bereket tanrıçası olduğunu gösteren en güzel örneklerindendir.
Efes antik şehrinde 1956 yılkında yapılan kazılarda, Prytaneion adı verilen ve günümüzde belediye binasına karşılık gelebilecek bir resmi yapıda tanrıça Artemis'in büyük bir kült heykeli bulundu.
Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır.
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
' Yine antik yazınlarda belirtildiğine göre Efes'te Artemis Kültü İon göçlerinden çok daha öncesine dayanmaktadır; ilk Artemis heykeli ahşaptandır ve İzmir'i de kurdukları düşünülen Anadolu'nun yerli halkı Amazonlar zamanında yapılmıştır; bu heykelin gökten indiğine inanılmıştır.
Herostratus 21 Temmuz MÖ 356'da tarihe geçmek için Dünyanın yedi harikasından biri olan, halkın büyük uğraşlarla yaptığı, Artemis Tapınağını yakan Efesli genç adam.
Günümüzde ise Artemis tapınağının görkemli iki heykeli Selçuk Müzesi'inde sergilenmektedir. Fakat Artemis tapınağı bulunmamaktadır; bugün sadece bir sütun kalmıştır. Tapınaktan geriye kalan kabartmalı sütunlar ve arkaik sütun başlıkları ise Londra British Museum'da sergilenmektedir.
MÖ 4. yüzyılda kasıtlı bir yangınla yok edilen ve daha sonra yeniden inşa edilen büyük İon tapınağı, Geç Antik Çağ'a ve MÖ. 267 yılındaki Gotik istilasına kadar ayakta kaldı. Bir kez daha yeniden inşa edildi, MS 401'de Hıristiyan ayaklanmacılar tarafından son kez yıkıldı.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur.
Efes Deneyim Müzesi giriş bedeli T.C. Vatandaşları için 425₺, diğer ülke vatandaşları için 850₺ dir. Müzeye 8 yaş ve üzeri ziyaretçiler kabul edilmektedir.
Müze, Bilgilendirme Salonu, Çeşme Buluntuları, Yamaç Evler Buluntuları, Sikkeler, Çağlar Boyu Efes, Orta Bahçe, Kybele Kültü, Artemis Tapınağı Buluntuları, Efes Artemisi ve İmparator Kültü olarak farklı konular ve buluntu gruplarına göre düzenlenmiştir.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
ARTEMİSİON (ARTEMİS TAPINAĞI)
İnşası 120 yıl sürmüş, 130X 68 metre büyüklüğe sahip Tapınak M.Ö 356 yılında adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostratus adlı bir meczup tarafından yakıldı.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
Tanım. Artemis Yunan, avcılık, vahşi doğa ve iffet tanrıçasıydı. Zeus'un kızı ve Apollon'un kız kardeşi olan Artemis, kızlar ile genç kadınların hamisi ve doğumların koruyucuydu. Yaygın olarak tapılırdı, ancak en ünlü tarikat yeri, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Efes'teki Artemis Tapınağı idi.
Özet. Dünyanın bilinen ilk tapınağı olma özelliği taşıyan Göbeklitepe, 12.000 Yıllık geçmişiyle tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Büyük bir olasılıkla 18,40 m. yükseklikte 127 sütunu vardı ve yüksek bir basamaklı temelin üzerinde (bir önceki yapının seviyesinden 2,70 m. daha yüksekte) durmaktaydı.
Poseidon: Neptün, balık burcu. Apollon: Güneş, aslan burcu. Artemis: Ay, yengeç burcu.
Yunan mitolojisinde geçmekte olan bir isim olan Artemis, kız çocukları için tercih edilen bir isim olarak bilinmektedir.
Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri