Işık farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Ancak ışık hızı olarak tanımlanan sabit, evrenin değişmez hızını ifade eder ve bu da ışığın boşlukta ulaştığı hızdır.
Işık hızı her ortamda sabittir.
Elektromanyetik dalgalar, boşlukta ışık hızı ile yayılır. Işığın hızı ortama bağlı olarak değişir, yani ışığın hızının değişmesi için evrenin dokusu değişmeli, dalga boyu değil! Işık bizden uzaklaştıkça kızıla kayar yani dalga boyu artar, buna bağlı olarak enerjisi azalır ama hız sabit kalır.
Hareketsiz referans çerçevelerinde ışığın hızı sabit ve c'ye eşittir ancak ışığın ölçülebilir mesafedeki hızı mesafenin ve zamanın nasıl tanımlandığına bağlı olarak c'den farklı çıkabilir. Genel olarak c gibi temel sabitlerin uzay-zamanda değişmediği, yani mekana bağlı olmadığı ve zamanla değişmediği varsayılır.
Bir dalganın frekansı ile dalga boyunun çarpımı o dalganın uzaydaki yayılma hızını verir. Işık ışınları için bu hız saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir. Işığın enerjisi frekansı ile doğru orantılı, dalga boyu ile ters orantılıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Işığın hızı boşlukta yaklaşık 299 bin 792 km/saniyedir ve kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez. Neden öyle diye sorduğumuzda ise ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesi sonsuza erişir, zamanın akışı durma noktasına gelir ve boyu hareket yönünde kısalır gibi garip yanıtlarla karşılaşırız.
Protonları bile %100 ışık hızına çıkarmamız mümkün değildir; ancak ona çok yakın bir hıza eriştirebiliriz. İşte zaten o sebeple ışık hızı aşılamaz. Bilyeyi bile o hıza çıkaramazken, ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesinin sonsuza yaklaşıyor olması, o "bir gıdımlık daha" hızlanmayı imkansız kılmaktadır.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Işık hızı geçilebilir mi? Sorusuna Albert Einstein gönül rahatlığıyla “geçilemez” cevabını vermiştir. Çünkü, siz ışığın hızına yaklaştıkça kütleniz de hızla artar. Eğer saniyede 300.000.000 metre hızla yolculuk yapmaya çalışırsanız, kütleniz sonsuz olur ve onu taşımak için sahip olmanız gereken enerji de sonsuz olur.
Işık farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Ancak ışık hızı olarak tanımlanan sabit, evrenin değişmez hızını ifade eder ve bu da ışığın boşlukta ulaştığı hızdır.
Bu bakımdan karanlık, ışıkla aynı hıza sahiptir . Bilim adamları, ışığın hızını saniyede sadece 300.000.000 metre veya saniyede 186.000 mil civarında [kaynak: NASA ] olarak belirlediler.
Böylece ışık, normalde bulunduğu ortam her ne idiyse, mesela hava ise havadaki, vakum ise vakumdaki normal ve beklendik hızına geri döner. Yani aslında ışık yavaşlayıp da geri hızlanmaz. Hep ışık hızında gider; ama farklı ortamlarda farklı şekillerde modüle edilir ve değiştirilir.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Zamanın hızı, ışık hızından güneş ile dünya arası mesafe olan 149,6 milyon kilometrede 8,44 dakika hızlıdır. Sonuç olarak ışık hızının zamanı durdurması imkansızdır.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek! (9.000.000.000.000)
Işık hızının saniyede 299,792,458 metre olduğunu kim hesaplamıştır?
Işık hızında seyahat eden bir iğne, Dünya'ya çarptığı andaki kinetik enerjisi nedeniyle felaketlere yol açabilir. Dünya'nın yüzeyinde büyük bir krater oluşabilir ve çevredeki alanlar yıkıcı bir şekilde etkilenebilir. Ayrıca, iğne tam enerjiye dönüşecek ve nagasakiden 2.864 kat daha büyük bir patlamaya neden olacaktır.
Burada gölge ışık hızını geçmiş olmaz mı? Golge ilerleyen hizi olan bir sey degildir, golge bir sey degildir sadece yoklugun tanimidir. Golge isiksiz bolge demektir. Andinlanmis bolgenin hizina gore aydinlanmamis bolgenin hizi olamaz.
Işık hızına ulaşıldığında kütle sonsuz olur. Sonsuz kütlenin hareket edebilmek için sonsuz enerjiye ihtiyacı vardır. Bu olmadığı için ışık hızından hızlı hareket edemez. Yani şu ana kadar elimizdeki veriler ışığında evet bu hızı geçerek kütlesel olarak bir yerden başka bir yere ilerleyemeyiz.
Kısacası geminiz üstüne 1 trilyon kere trilyon fil oturmuş gibi ezilecektir. Bu nedenle warp motoru çalıştırmak pratikte imkansızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri