Düşük Riskli Bölgeler Türkiye deprem haritası incelendiğinde deprem riskinin en az olduğu gruplar olan 4'üncü ve 5'inci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman şeklinde gösteriliyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamaı şu şekilde: “Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.”
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Cumhuriyet Döneminde Artvin
1926 Haziranında 877 sayılı kanunla Yusufeli Kazası Erzurum Vilayeti'nden alınarak Artvin'e bağlandı. 1928'de, 1282 sayılı kanunla Borçka Kazası nahiye haline getirilerek Artvin'e bağlandı.
İlgili 23 soru bulundu
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adları Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
2, 3 ve 4. derece bölgeleri içerisinde barındıran Artvin Türkiye geneline bakıldığında orta ve az riskli bölge olarak biliniyor, yine de sahil kesimleri 2. derece risk taşıyor. Artvin'de Arhavi, Borçka, Murgul ve Hopa ilçeleri en güvenilir yerlerden. Ovacık, Peynirli ve Maden ilçeleri ise en riskli bölgede yer alıyor.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Fay hatlarından uzak ve İstanbul'a oldukça yakın olan Kırklareli, 4 büyüklüğünün üstünde deprem kaydı olmayan tek ilimizdir. 4. derece riskli bölgede yer alan Kırklareli'nin toplam nüfusu 343 bin 723, şehrin yüzölçümü ise 6 bin 459 km²'dir. Kırklareli, deprem açısından en güvenli iller arasında ilk sıradadır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur.
Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan Artvin, turistik faaliyetlerle ön plana çıkan bir şehirdir. Birbirinden farklı pek çok ilçenin yer aldığı Artvin'de her yıl yüz binlerce kişi ağırlamaktadır. Dağlık bir bölge olmasıyla bilinen şehir Karadeniz atmosferini sonuna kadar hissedebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Hopa nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar, Hemşinliler ve Rize göçmenleri oluşturur.
Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Gürcistan sarayında yetiştirilen 5.000 Kıpçak çocuğu Gürcistan merkez kuvvetlerinde ve devlet teşkilatında görev almıştır. Böylece Şamani Kıpçaklar arasında Hıristiyanlık yayılmıştı. Yusufeli bölgesine gelip yerleşen bu Kıpçak Türkleri, Gürcülerle komşu ve içi içe yerleşmiştir.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Adrese Dayalı sistemde yapılan nüfus sayımında Artvin ve Artvin dışında yaşayan toplam Artvinli sayısı 559 bin 084. Türkiye içinde yaşayan ve Artvinli olduğu nüfus kayıtlarında belli olan sayı bu.
Artvin, sanayi işletme sayısı bakımından Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 il arasında 15. sırada yer almaktadır. Firmaların ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği sektörler sırasıyla Gıda Ürünleri İmalatı, Diğer Madencilik ve Taş Ocakçılığı, Ağaç ve Mantar Ürünleri ile Gıda Ürünleri İmalatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri