Eş seslisi de yoktur.
2.Yaşadığımız âlem, yeryüzü.” Komisyon, Örnekleriyle Türkçe Sözlük, Milli Eğitim Bakanlığı, I-IV, Ankara, 1995, I, 745 vd.; “Arz: 1.Toprak, yer, zemin.
Ay kelimesi cümle içerisinde çoğunlukla isim ve ünlem hâliyle kullanılmaktadır. Birçok farklı manaya sahip olduğundan aynı zamanda eş sesli bir kelimedir. Okunuşları ve yazım stilleri aynı, anlam açısından farklı olan sözcükler eş sesli yani sesteş olarak ifade edilmektedir. Ay kelimesi de sesteş sözcüklerden biridir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Bazı sözcüklerin okunuşu aynı veya birbirine yakın olup, yazılışları farklı olabilir. Bu kelimeler "sesteş kelimeler" grubuna dahil edilemez. Örneğin, grup kelimesi ile gurup kelimesinin okunuşları birbirine oldukça yakın olup, anlamları farklıdır. Ancak bu kelimeler sesteş değildir.
Yok kelimesi eş seslidir. Bildiğimiz anlamının (var olmayan) dışında “hayır” ve “yasak” anlamlarında da kullanılır.
Yaşlı yaş isminden türetilen Türkçe kökenli bir kelimedir. Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır.
Az kelimesi aynı zamanda birden fazla farklı anlam taşıdığı için eş sesli bir sözcük olarak karşımıza çıkar. Yazım ve okunuşları aynı, mana yönünden birbirinden farklı olan kelimeler eş sesli yani sesteş olarak kabul edilmektedir. Az kelimesi sesteş olduğu kadar anlamdaş karşılıkları olan da bir sözcüktür.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Kısaca kelime anlamı sunmaktır. Arz, bir hizmetin veya malın belirli bir zaman, piyasa ve fiyat ile alıcılara sunulmasıdır. Mağazalar, marketler, pazarlar istenilen ürünlerin satın alınması için hazır bulunduğu yerlerdir. Pazarlar, marketler ve mağazalarda bulunan ürünlerin miktarları arzı ifade etmektedir.
Yeryüzündeki bir noktanın ekvatora olan uzaklığını ifade eden coğrafya ve astronomi terimi. Arz sözlükte “genişlik” demek olup tûlün karşıtıdır.
Arz, kelime olarak yeryüzü, toprak, zemin, dünya gibi manalara geliyor. Aynı zamanda aşağı ve alçak manasına da geliyor. Dünya, kelime olarak edna, denaet veya dünüvvden türeyen bir kelime olup, ayrıca ahirete yakınlık bakımından en yakın, en aşağı gibi manalara da geliyor.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı 'muallim' olmakla birlikte, ' hoca' ve kadın öğretmenler için kullanılan ' muallime' de öğretmen sözcüğünün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Yol kelimesi de sesteş yani eş sesli anlamı olan sözcüklerden biridir. Çünkü yol sözcüğü birden fazla anlamda cümle içerisinde kullanılabilmektedir.
Anlamları FARKLI, okunuşları ve yazılımları aynı kelimelerdir. Bir diğer adı da eş sesidir. Ancak süt kelimesi eş sesli DEĞİLDİR.
Anlamları farklı olması sebebiyle bu kelimeler birbirleri yerine kullanılamazlar. Eş sesli kelimelerin birbirleri yerine kullanılması cümlede anlam bozulmasına yol açar. Türkçede de iki farklı kar kelimesi vardır ancak kar sesteş bir kelime değildir.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Cevap. Merhaba, Tatil kelimesinin eş seslisi yoktur. Ancak eş anlamlısı dinlenme dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri