Endometrial polip tanısı koyabilmek için gelişmiş bir ultrason cihazına ve bu konuda tecrübeli bir jinekoloğa ihtiyaç vardır. Ultrason ile tam tanı konamayan durumlarda rahim içine serum fizyolojik verilerek yapılan bir test (SİS) ile tanı doğrulanabilir. Rahim filmi (HSG) çekilerek rahim polipleri tanınabilir.
Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir? Rahim içi poliplerin belirtileri; adet düzensizlikleri, kısırlık ve kasık ağrısıdır. Adet düzensizlikleri; yoğun adet kanamaları ve ara kanamalar şeklinde olmaktadır. Rahim içi polipi olan kadınların %70 inde adet düzensizliği görülmektedir.
Esnek sigmoidoskopi: Kolunun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı kontrol edilir. Dışkı bazlı testler: Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek pozitif olduğu durumlarda kolonoskopi ile polip varlığı incelenir.
Doktor rahmin iç duvarlarından doku toplamak için küret adı verilen uzun bir metal alet kullanır. Küret ucunda doktorun doku veya polipleri kazımasına izin veren küçük bir halka vardır. Çıkarılan doku veya polipler, kanser hücrelerinin mevcut olup olmadığını belirlemek için test için laboratuvara gönderilebilir.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Fakat oluşumlarının ardında anormal hücre büyümesi olduğu için tedavi edilmemeleri ya da alınmamaları halinde kötü huylu hale dönüşebilirler. Kansere dönüşmesi ihtimali; oluştukları yere, neden oluştuklarına ve ne kadar süredir var olduklarına bağlı olarak değişir.
Çoğu zaman iyi huylu olan rahim poliplerinin, kısırlıkla ilişkili olabileceği öne sürülüyor. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin çıkarılmasının tekrar hamilelik şansını arttırdığı düşünülüyor. Rahim polipleri sıklıkla adet düzensiz ve yoğun adet dönemleri ile bulgu veriyor.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
Rahim ağzında yerleşim gösteren polipler muayene esnasında saptanırken, rahim içindeki poliplerin teşhisi için adet döneminde ultrason yapılması yeterli olur.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Soğan kürünün vücudunuza faydalı olmasını istiyorsanız, tüketmek için doğru zamanı seçmelisiniz: Kalın bağırsaklarda sıkça görülen polip rahatsızlığı için İbrahim Saraçoğlu soğan kürü önermektedir. Polip tedavisinde ise regl bitiş tarihinden en az 3, en çok 10 gün sonra küre başlayabilirsiniz.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Histeroskopi ile polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra, vajina, spekulum ile genişletilir. Genişletilen vajina girişinden, histeroskop adı verilen, ucunda ışık kaynağı bulunan, özel bir kamera sokulur.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Rahim içi polipler tekrarlar mı? Histerektomi ile yapılan rahim içi polip tedavisi haricinde, poliplerin tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Çeşitli çalışmalar, menopoz öncesi kadınlarda endometriyal poliplerin tekrarlama riskinin %15 ile %43 aralığında olduğunu göstermiştir.
İlaçlar ve cerrahi girişimler yardımıyla tedavi edilebilir. Bağırsak polipleri: Özellikle kalın bağırsakta polip oluşumu tekrarlayan ishal, dışkı görünümünde değişiklikler ve dışkıda kan görülmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Polipler genellikle iyi huyludur ve kansere neden olmazlar. Ancak bir polip ile karşılaşıldığında, en kısa süre içerisinde bir kliniğe başvurulması gerekebilir. Oluşturdukları tek risk kanser değildir . Rahim veya rahim ağzında oluşan polipler adet düzensizliğine neden olabilir ya da gebe kalma şansını düşürebilir.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Klinik çalışmalarda, bağırsak polipleri, erişkin yaş grubunun % 1-12' sinde ve 70 yaştan sonra ise nüfusun % 40'ında görülürler. Elli yaşlardaki kişilerde, erkeklerde % 25, kadınlarda % 15 oranında görülmektedir. Bu poliplerin % 25' inin kalın bağırsak kanseri yönünden yüksek riskli olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri