Söz gümüşse sükut altındır atasözü, sessizliğin konuşmaktan daha değerli olduğu anlamına gelmektedir.
Söz gümüşse sükut altındır atasözü, konuşmak her ne kadar güzel olsa da, bazen doğru zamanda susmasını bilmek daha önemlidir anlamına gelmektedir.
Söz Gümüşse Sükut Altındır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bazı zamanlar susmak konuşmaktan çok daha fazla yarar getirir. Bu doğrultuda eğer konuşmak işe yarıyorsa, susmak çok daha etkili bir yöntem olabilir. Özellikle bazen insanların dile getirdikleri sözler başına dert açabilir.
Nasıl gereksiz yere konuşmak iyi değilse konuşulması gereken yerde susmakta iyi değildir. Peygamber Efendimiz(sav) bir Hadis-i Şerifte;"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır"buyurarak susulmaması gereken yerde susmanın ne kadar veballi olduğunu ortaya koymaktadır.
Susma anlamında bir fıkıh terimi. Bir hukukî işlemi gerçekleştirmeye ilişkin iradenin dışa yansıtılması. Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında fıkıh terimi.
İlgili 25 soru bulundu
Söz gümüşse sükut altındır atasözü, sessizliğin konuşmaktan daha değerli olduğu anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda insanların söylediği sözler önemli gibi görünse bile aslında bir şey söylememeleri daha da büyük bir önem taşımaktadır. Söz gümüşse sükut altındır atasözü cümlelerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
[1] Konuşmak güzel, yararlı bir şey olabilir. Ama susmak ondan daha iyidir. Çünkü konuşmak insanın başına çok iş açabilir. Aksoy, Ömer Asım (1995).
Bazen susmak en iyi cevaptır Şiiri - Melike Yurtsever.
Bazen susmak gerekir, duymak için. Şemsi Tebrizi | Özlü sözler, Ilham veren alıntılar, Ilham veren sözler.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Ne türlü uygunsuz koşullar içinde bulunursa bulunsun değerini, niteliğini yitirmez.
Sağ baş yastık istemez atasözü günlük hayatta sık sık kullanılan bir atasözüdür. Sağlığı yerinde olan bir insanın durup dururken yattığı pek görülmez. Eğer yatmak istiyorsa, bilin ki o hastadır. Mutlu, yaşama sevinci ile dolu ve sağlıklı olan insan durup dururken başını yastığa koymak istemez.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Güneş girmeyen eve doktor girer atasözü sık sık kullanılan atasözleri arasında yer almaktadır. Bu atasözü esasen; “ev, güneş ışığını almalıdır, güneş ışığı mevcut mikropları ya da bakterileri yaşatmaz, güneş almayan ev içerisinde ise hastalık eksik olmaz” manasında söylenmektedir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" atasözü; "Bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse; ona benzer bir işle karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur" anlamında kullanılır.
Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin bir ürünü olan “Keskin Sirke” sofraların vazgeçilmez sosudur. Bağışıklığı güçlendiren ve vücudun direncini arttıran yapısının yanında vücuda birçok faydaları bulunmaktadır.
Sözü söyle alana kulağında kalana söylenen sözün öneminin ancak karşı tarafın anlamasıyla mümkün olması gerektiğini açıklamaktadır. Söylenen sözün zamanı da söylenilen kişi tarafından algılanması da belirtilmektedir.
Bugün yapılması gereken bir işi ertesi güne bırakmanın türlü sakıncaları vardır. Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri